След ОСВО и Съюзът на военноинвалидите ще подкрепи шествието!

Pan.bg 14 фев 2013 | 16:32 views (2238) commentaries(2)
img След като преди няколко дни ОСВО заявиха, че ще подкрепят действията на легия "Раковски" - http://pan.bg/view_article-49-15468-25-organizacii-nastoqvat-da-spre-otnemaneto-na-pravata-i-kompensaciite-na-voennosluzheshtite.html
това ще сторят и от Съюза на военноинвалидите.


ДЕКЛАРАЦИЯ на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

През последните две десетилетия от демократичното развитие на Република България, обществото ни стана свидетел на множество необмислени политически действия, подкопаващи държавността, военните аспекти на националната сигурност и отслабващи отбранителния потенциал на страната. В резултат на неоправдано оптимистични и нереалистични оценки, многократно бяха тиражирани констатации за липса на непосредствени военни заплахи, което доведе до драстично намаляване на бойния потенциал и способности на Българската армия (БА). Никой не обясняваше на обществото, че БА се изгражда, поддържа и обучава не само за водене на бойни действия за отблъскване на потенциален агресор, а е също така и мултифункционална въоръжена сила, способна да подпомага населението при всякакви мирновременни кризи. През 2007 г. лекомислено и безотговорно бе отменена наборната военна служба, без да се даде възможност на българските младежи и девойки да изпълняват такава на доброволен принцип. Този едностранен политически акт, несъобразен с вековната българска традиция, бе предприет без допитване до населението, без да се даде възможност на българите чрез референдум да се произнесат каква армия искат да имат. Създадоха се и продължават да се натрупват сериозни проблеми в областта на изграждането, подготовката и използването на резерва на БА. Армията се капсулира в няколко гарнизона и връзката „народ-армия” бе окончателно прекъсната. Описаните опасни тенденции придобиха тревожни измерения през последните почти четири години. Извършиха се мащабни съкращения на подготвен личен състав, бойна техника и въоръжение и днес наблюдаваме абсолютен дисбаланс между нашия военен потенциал и този на съседните нам държави.
Отнемането на редица социални права, придобивки и компенсации на българските военнослужещи демотивираха личния състав и предизвикаха оправданото недоволство и протести на военнослужещите и семействата им. В това отношение Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) подкрепя досегашните и заявява готовност да подкрепи всички предстоящи протестни действия на Българската офицерска легия „Г. С. Раковски”. Поради отсъствие на разбиране и съпричастност към съдбата на хиляди военноинвалиди и военнопострадали, тежко и тромаво се придвижва внасянето на спешни изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това поражда обяснимо социално недоволство, ескалира напрежението и неизбежно ще доведе до справедливи протестни действия. За да бъдат избегнати такива, е необходимо оторизираните представители на държавните институции, в това число и на Министерството на отбраната (МО), да подходят към проблема с необходимата сериозност и експедитивност. В противен случай си запазваме правото да изразим нашето недоволство с всички позволени от законите демократични средства. Надяваме се на солидарност и подкрепа и от страна на военнопатриотични и други неправителствени организации, изградени върху принципите на социалното мислене и действия.
Вместо да се предприемат спешни мерки за укрепване на военните аспекти на националната сигурност, хаотичните действия продължават да подкопават основите на националната отбрана. Без никакво логично обяснение бяха закрити редица военни гарнизони – символи на държавността, а МО с лека ръка подарява или продава на безценица военните обекти „с отпаднала необходимост”. Разпродава се на парче и на безценица националната ни сигурност и се рушат ценни елементи на военната инфраструктура и отбраната на страната. Дислокацията на БА сериозно възпрепятства оперативната подкрепа на населението при възникване на мирновременни кризи, а управляващите разглеждат армията ни единствено в контекста на операциите извън националната територия.
В тази връзка изразяваме недоумение и изказваме своето възмущение по повод изразената от „Екогласност” позиция за закриване на Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) „Змейово”. Убедени сме, че замърсяването на въздуха в Стара Загора и околните населени места става от друг промишлен или енергиен източник. За това свидетелства и денонощно работещата на полигона съвременна апаратура, отчитаща всички показатели в реално време. Ще се противопоставим на всички опити за закриването на това уникално съоръжение, работещо в интерес на военната сигурност и отбранителната ни индустрия в продължение на 43 години. В това отношение безрезервно подкрепяме декларацията на Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти (АКИС), изпратена до всички държавни институции с отговорности по обезпечаване на националната сигурност на Република България.
Възразяваме и срещу намеренията на министъра на отбраната, подкрепени от определени кръгове в правителството, да бъде продадено и летище Узунджово. Считаме, че това е необмислен акт, който съвсем ще ограничи възможностите на Военновъздушните ни сили за бойно развръщане и маневриране, както и за аварийно кацане и спасяване на символичната като численост изправна летателна техника. Считаме, че националната сигурност няма цена и се противопоставяме на нагласите на правителството за закупуване на морално остаряла бойна техника за Военновъздушните сили (ВВС). Убедени сме, че родните ВВС се нуждаят от нов многоцелеви самолет, какъвто е изтребителя „Грипен”, който ще може да се използва ефективно поне 30-40 години. Убедени сме, че заявените от министъра на отбраната намерения за закупуване на 8 (осем) самолета (едно звено) са крайно недостатъчни за осигуряване на въздушния ни суверинитет.
СВВП последователно е подкрепял всички инициативи и дейности, свързани с укрепването на националната сигурност и отбраната на страната. Като организация с почти 100-годишна история, защитаваща правата и интересите на защитниците на Родината, пострадали при или по повод отбраната на страната, ще продължим да го правим и занапред. Ще продължим да подкрепяме усилията на всички държавни институции и неправителствени организации, които защитават от вредна намеса и посегателства БА и жизнено необходимата й отбранителна инфраструктура, като един от основните стълбове на държавата и държавността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  кипсела 14 фев 2013, 20:54
   
  0
   
  0

  Браво най-после да си потърсим правата и да се спре разграбването и унищожението на БА.

 2. #2
  Аню вън! Оставка! 15 фев 2013, 10:59
   
  0
   
  0

  Браво на военноинвалидите! Дори и хората, които са пострадали в армията като кадрови или наборни военни продължават да бъдат патриоти и подкрепят легията. Сега ще видим кои други председатели и "военнопатриотични" съюзи ще се включат в протестите. Забелязваме, че другарите от СОСЗР задълбочават колаборацията с министър Аню Ньойски, което никак не е по вкуса на членската им маса. Но, всеки да си носи кръста...
  Неизбежно към протеста ще се присламчат и хора, които в последните години направиха всичко възможно да свмачкат БА, а сега се правят на ощипани булки. Няма да цитираме имена - всички знаят кои са участвали във видовете власт досега, а и някои от тях ги пазят като "свещени крави" и срещу тях не могат да се пишат негативни коментари. На протестите тези хора просто трябва да ги гледаме продължително и презрително или подигравчийски - дано се усетят, защото ако се качат на трибуната, ще бъдат освиркани...
  А иначе основното мото според нас трябва да бъде: "Аню Ньойски - вън! Оставка!"

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка