Министър Аню Ангелов: Забранил съм утилизация на „Змейово”!

Pan.bg 15 фев 2013 | 14:48 views (2702) commentaries(0)
img Министър Аню Ангелов: Забранил съм утилизация на „Змейово”!

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

Съдбата на полигона не може да се решава на местно ниво

На Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) „Змейово” не се извършва утилизация – нито по времето на министър Цонев, нито по наше време, и съм забранил – никога няма да се извършва такава утилизация, докато аз съм министър. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов след като на тържество в МО връчи награди на кметове и ветерани заради отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни.
Многократно обясняваме, че ЦАТИП „Змейово” не представлява никаква опасност за населението на Стара Загора и околността, изтъкна министърът. „Разставили сме три станции в непосредствена близост на полигона за измерване на отклоненията. Има космически мониторинг чрез спътник на НАСА, има техен (на обществените организации от Стара Загора – б. р.) представител, който работи на полигона, имаме камери на местата за изпитание. Какво още може да се направи?”, допълни министърът.
Нямам нищо против референдумите, поясни той, но предупреди, че за да има местен референдум за полигона, той трябва да е съобразен със съответните текстове от Закона за допитването до народа. По думите му местният референдум може да решава въпроси от компетенцията на местната власт и местното самоуправление. Полигонът „Змейово” обаче е обект с национално значение и решенията за неговото бъдеще не може да бъдат взети на местно ниво. Ще изпратя открито писмо до медиите и до общинския съвет в Стара Загора, в което още веднъж ще повторя това, което ви казвам сега на вас, заяви пред журналистите Ангелов.
В отговор на друг въпрос той сподели, че заради промените в закона за досиетата, МО има съответен план и той подлежи на изпълнение. Планът е предложен от директора на Служба „Военна информация” (СВИ) за това как да осигурим физическата сигурност и същевременно да запазим възможностите, които има СВИ зад граница, обясни министърът. И напомни – „Военното разузнаване никога не е било част от Комитета за държавна сигурност, никога не е било част от МВР”.
Ангелов допълни, че всички служби на разположение на българската държава са работили по атентата в Сарафово, в това число и СВИ. По думите му обаче проблемът с тероризма е многогодишна задача. Считам, че и Европейският съюз, и другите международни организации са в дълг за решаването на този проблем, изтъкна министърът.
Мисля, че социалната политика на МО е в рамките на възможното и съгласно ЗОВС, каза той. Министърът напомни, че на 20 февруари военнослужещите ще получат увеличението на заплатите си, което важи със задна дата от 1 януари.
Ангелов разказа как точно е било решено въвеждането на възраст за пенсиониране на хората под пагон. „Съветът по отбрана е мой консултативен орган, решенията, така ми ги е възложил законът, ги взимам аз, отговорността е моя, напомни той. Имаше обсъждане на проблема за въвеждането на възраст за пенсиониране. Беше поставен въпроса за една или две години преходен период, в който да не важи това условие. Аз им разясних (на членовете на Съвета по отбрана – б. р.), че това означава на практика да отложим и повишението на заплатите с една-две години, което счетох за неразумно. Затова беше взето това политическо решение от мен, а в последствие от Министерския съвет, и от Народното събрание - да въведем такава възраст за пенсиониране”.
Ангелов заяви, че не се предвижда разширяване на участието ни в Мали. „Четирима души се подготвят – лекар, медицинска сестра и двама санитари. Ще заминат вероятно през последната десетдневка на февруари за Бамако и ще бъдат в самата столица, като осигуряват медицински щаба на мисията на ЕС”, каза Ангелов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка