Протестите изравниха доверието в ГЕРБ и БСП

Pan.bg 15 фев 2013 | 17:48 views (2498) commentaries(0)
img Две социологически проучвания за електоралните нагласи през февруари показват близки резултати за двете основни политически сили. Серията скандали и протести отслабват доверието в управляващата партия ГЕРБ, а в същото време социалистите добавят минимална подкрепа.
За първи път от началото на мандата на това правителство социологическа агенция публикува представително проучване, според което подкрепата за БСП е по-голяма от тази за ГЕРБ. „Медиана“ е попитала „Ако днес, сега, отново имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“. 19,3% са избрали ГЕРБ, а 22,5% са избрали БСП. Преди Нова година подреждането според същата агенция беше обратното – ГЕРБ начело с 22,3%, следвани от БСП с 20,4%.
Мили хора, спорът и лошият тон нямат никакъв смисъл, ако искаме да вървим напред. Социологическите проучвания не трябва да ни озлобяват, а точно обратното - да ни обединяват към общата цел, най-доброто за нашия изстрадал, беден и измъчен народ.
Червена шапчица
„Няма никакво съмнение, че сметките за ток и парно нанесоха такъв удар върху управляващите, какъвто никаква опозиция не би съумяла да нанесе“.
Кольо Колев, собственик на „Медиана“ пред в.“Труд“

Редовното февруарско представително месечно проучване на „Галъп интернешънъл - България“ също показва спад на доверието към ГЕРБ и лек ръст за БСП, но не регистрира промяна в подреждането. Партията на Бойко Борисов продължава да е с най-висока подкрепа – 22,6%, следвана с минимална разлика от партията на Сергей Станишев – 22,1%. „Галъп интернешънъл - България“ регистрира и изравняване на личната подкрепа към двамата лидери – и двамата са одобрявани от 29% от запитаните. Преди Нова година разликата между резултатите на ГЕРБ и БСП според същата агенция беше малко по-голяма – съответно 22,8% и 18,7%.
„Настоящото изследване приключи на терен в самото начало на енергийните протести, така че не отразява настроенията от тях. Но изцяло отразява ефекта от референдума, който в масовото съзнание се е отпечатал като а) опорочен от властта и б) спечелен от левицата“.
и така тъпка по стъпка, ”независимите” управляващи вървят към коалиция, коалиция с когото и да е и на всяка цена.... А на нас , жална ни майка, бъдещата коалиция ще е по-разюздана, антинародна и антидържавна от всичко на което бяхме свидетели...
януари
Кънчо Стойчев, съсобственик на „Галъп интернешънъл – България“ пред в.“Преса“
Изводите:

Скандалите и протестите отслабват подкрепата към управлението.
Недоволството на хората носи минимални ползи за опозицията.
Вероятно и на тези избори гласуването ще бъде Против, а не За

„Голяма част от политолозите и социолозите са тясно обвързани с Костов. Кой излезе и защити нас? Кънчо и Андрей си знаят, че са на Меглена Кунева. Кой излезе да ни защити нас? Дайте ни един политолог, социолог, който, кажете ето този е на ГЕРБ!“

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка