Полша създава собствена ПРО

Pan.bg 18 фев 2013 | 06:13 views (2881) commentaries(1)
img Варшава се разочарова от политиката на съюзниците от НАТО

Полското министерство на отбраната започна да разработва собствена отбранителна система, която наподобява американския противоракетен щит (ПРО), съобщи "Дойче веле". Това стана след като американският президент Барак Обама ревизира плановете за американска противоракетна отбрана и предложи своя собствена концепция. В нея пак има място за Полша, но идеите се отнасят за времето след 2018 г., а тогава Обама изобщо няма да е на власт.

Като цяло полските политици вече не изпитват предишното си доверие към САЩ и други водещи партньор от НАТО, коментира радиото. В миналото въпреки комунистическата пропаганда хората в Полша гледаха на САЩ като на един по-добър свят, а американците се ползваха с имиджа на защитници на мира и свободата. Тази представа доби конкретни очертания непосредствено след края на Студената война, когато САЩ доказаха, че са надежден партньор и защитаваха полските интереси смело и самоотвержено, включително срещу Русия. Тази историческа привързаност към Вашингтон прикрепи страната и към международната коалиция по време на войната в Ирак, а в ЕС тогава се питаха, дали новоприетата страна - членка на общността, не е по-тясно свързана с Вашингтон, отколкото с Брюксел.

Полският опит от войните в Ирак и Афганистан обаче се оказа горчив и разочароващ. Надеждите на полската икономика, че след войските в Ирак ще дойде времето на бизнеса, от който те да извлекат заслужени печалби, се оказаха напразни. Всички оръжейни и други поръчки обаче бяха поети от САЩ. Натискът на американците спрямо Варшава с цел връщане на еврейските имоти породи явно неразбиране, а изтичането на информации за тайни затвори на ЦРУ в Полша трайно влоши двустранните контакти. Някои полски експерти дори смятат, че полско-американските отношения в момента са на най-ниското си равнище през последните 20 години. Едва всеки трети поляк одобрява водещата роля на световната суперсила, като по този показател поляците изостават значително от средното ниво на одобрение, изказано в рамките на ЕС. Освен това поляците са принудени все още да си вадят визи за пътуванията си в САЩ, за разлика от чехите.

Американският имидж пострада и от това, че страната не е вече така привлекателна за полските трудови имигранти. Онези, които искат за няколко години да припечелят добри пари в чужбина, вече предпочитат страни като Великобритания, Холандия или Германия. В ЕС поляците междувременно се чувстват доста добре, а старата привлекателна сила на Америка е значително избледняла. За младите поляци, разказите за времената на комунизма и американската подкрепа, и без друго, са нещо крайно отвлечено и отминало, коментари "Дойче веле".

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  КРАСИ 18 фев 2013, 10:29
   
  0
   
  0

  кога ще проумеем и ние като поляците.НИКОГА

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка