Борисов се движи в политиката като илюзиониста Худини на сцената или като барон Мюнхаузен в литературата

Pan.bg 21 фев 2013 | 08:17 views (2335) commentaries(0)
img Горчивата чаша остава за друг

Eмил Спахийски, в-к "Труд"

Който си го може, си го може. Бойко Борисов се движи в политиката като илюзиониста Худини на сцената, или може би като барон Фон Мюнхаузен в литературата. Затънал си до шия в тиня тук? Хоп, издърпваш се за косата и се преместваш там. Пускат те окован в съд с вода и след малко си сух и свободен.

С такава лекота Бойко Борисов стана кмет, премиер, посочи президент, посочи хора за всеки пост в държавата и се измъкна от всичко, което враговете му наричаха “безизходно”. Спомнете си “Тановгейт”, Мишо Бирата, досиета, обвинения за какво ли не.

Народът го аплодира

В световната история най-вероятно няма друг министър-председател като Борисов, който не се явява на дебатите по вот на недоверие към собствения му кабинет и резултатите от това са бурни аплодисменти и вдигане на собствения му рейтинг. Представете си какво щеше да се случи, ако царят или Станишев правеха същото! Щяха да бъдат пометени.

И така до тази зима, когато народната любов започна да нагарча. Премиерът пробва няколко магии и когато не успя, остави чашата на трибуната в Народното събрание, за да я изпие някой друг до дъно.

Не мисля, че някой беше готов и подготвен за оставката на кабинета. Мнозина го искаха, мнозина го прогнозираха (не говоря за ДПС, защото там напяват за предсрочни избори още от вечерта, когато ГЕРБ спечели през 2009-а). И как да очакваш такава гръмка оставка? Какво толкова се е случило? Протести винаги е имало и винаги ще има. Самият Борисов предния ден разказваше, че държавата му е по-мила и ще остане. Политическите му опоненти - най-вече БСП и ДПС, до такава степен бяха свалили гарда, че проспаха този исторически момент. Шокът беше толкова голям, че дори тези, които настояваха за оставката на Борисов, изведнъж нарекоха оставката “безотговорна”.
Очевидно неподготвени бяха и лидерите на ГЕРБ, и членове на кабинета. Омърлушена изглеждаше и шефката на парламента Цецка Цачева - та, за бога, нали едва оня ден дойдоха луксозните лимузини.

Въпросът, който всички си задават, е: Измъкна ли се за косата (доколкото я има) Борисов? Губи или печели?

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1787679

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка