Чувашия иска да се казва Волжка България

Pan.bg 22 фев 2013 | 15:31 views (3299) commentaries(0)
img sega.bg

Обществени дейци и историци от Чувашия призоваха ръководството на руската република да я преименува на Волжка България. Такова е според тях същинското й историческо име, а древните чуваши са потомци на волжките българи.
Това заяви за РИА Новости Генадией Тафаев, директор на междурегионалния исторически и културен фонд "Волжка България", цитиран от БТА, предаде дир.бг..
Връщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката, ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут, ще привлече нови инвеститори и ще насърчи обединяването на чувашкия народ, смятат авторите на предложението.
Чувашката интелигенция лансира подобна инициатива през 20-те години на 20-и век. През 30-те обаче повечето инициатори на проекта бяха репресирани, което наложи временно отлагане на процедурите, се напомня в обръщението. Документът вероятно ще бъде разгледан от ресорната комисия в парламента на Чувашката република, посочи неговият прессекретар Олга Панова.

През октомври м.г. група чувашки интелектуалци отново поискаха от Москва да преименува републиката. В документа, подписан от тях, се казва, че "възстановяването на историческото наименование на републиката ще повиши статута на района, престижа на чувашкия език и култура, ще засили националното самосъзнание и ще увеличи инвестиционната и туристическата привлекателност на републиката".
Република Чувашия е част на Руската Федерация и е разположена в по-голямата си част на десния бряг на р. Волга. Част е от Приволжския федерален окръг и Волго-Вятски икономически район. Чувашия граничи с Нижегородска област на запад, с Република Марий Ел на север, с Татарстан на изток и с Мордовия и Уляновска област на юг. Столица на републиката е град Чебоксари. В републиката чувашите са 67%, останалите са руснаци, татарстанци и мордва. През 2010 г. чувашите са наброявали 1.44 млн. души, петият по население етнос в Русия.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка