Военните: МО отнема правата ни

Pan.bg 24 фев 2013 | 09:06 views (4467) commentaries(3)
img Военните: МО отнема правата ни

www.pressadaily.bg

''С действията си от 19 февруари ръководството на Министерството на отбраната показа, че то не е българското управление на Министерството на отбраната. За нас е непонятно изкарването на улицата на машините "Пустинни котки", които са доставени за българската армия, за да се използват единствено и само при работа по време на мисии", коментира майор Милов.

Няколкостотин души излязоха на патриотично шествие в София, организирано от Българска офицерска легия "Раковски". Шествието е под надслов "За България, за Българската армия".

Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на героите, дали живота си за България и под звуците на "Велик е нашият войник" се отправи от Паметника на Незнайния войн към площад "Независимост", като временно блокира едно от пътните платна на булевард "Цар Освободител". Крайната точка на шествието ще е храм-паметника "Александър Невски".

"Това, което виждаме в обществото, е насаждане на омраза между армия и народ. Политиката, която се провежда от Министерство на отбраната досега, е единствено и само за отнемане на социални и професионални права на българските военнослужещи без адекватна компенсация", заявяват военните. Те не са съгласни е социалната политика на МО, реформите и съкращения на хора, направени от министъра в оставка Аню Ангелов.

"Военнослужещите, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, нямат много механизми, с които да изразят своето мнение като граждани на тази страна. Затова взехме решение още в началото на месец януари за организиране на второ национално-патриотично шествие, обясни председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов.

"Хората, които ще влязат в Министерството на отбраната, трябва да преразгледат цялостната политика на министерството от последните три години. Спешно да се изработи план за стабилизиране на българската армия, така че тя да стане привлекателна за младите хора", смята председателят на легия "Раковски". Военнослужещите настояват за възстановяване на правата им, отнети с последните промени в Кодекса за социално осигуряване. Ето какви са те:''Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително прослужени като военнослужещи, и при навършване на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Военните, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 44-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.'' Протестиращите настояват за възстановяване на напълно премахнатата през 2010 г. глава 10 от Закона за отбраната и въоръжените сили, а именно ''Социални дейности''.

"Искаме да покажем, че въпреки опитите на министър Аню Ангелов членовете на легия "Раковски" и военнослужещите не се отказват по никакъв начин от това да запазим правата, които бяха записани в закона и бяха отнети едностранно от управляващите в лицето на Народното събрание по неясни критерии. Казва се, че военнослужещите са компенсирани с увеличение на заплатите. За нас не е нормално в 21 век в една държава-членка на ЕС и НАТО в 21 век, да се отнемат права срещу т.нар. компенсации, които дори не достигат процентите инфлация, която се е натрупала през последните три години", добави той.

"Ние още на първото наше шествие заявихме, че предлагаме на тогавашното правителство, което е в оставка в момента, средствата, предвидени за военния бюджет, да бъдат дадени на крайно нуждаещите се – майки и пенсионери, за да могат техните доходи да се вдигнат, а не да се вдигат доходите на българските военнослужещи, а да се запазят правата, които имаме по закон. На това наше искане беше отговорено, че нямаме право да казваме на финансовия министър какво да прави с бюджета. Ние заявихме твърдо, че не сме искали да му даваме акъл, а искаме да помогнем на тази държава, защото виждаме, че положението е тежко", каза още майор Иван Милов.

Само в първите 4 дни на 2013 година са връчени заповедите за уволнение на над 1000 военнослужещи. Общо от 2012 година досега над 2500 военни са напуснали редовете на въоръжените сили. "Армията всяка година се топи, а някои хора от министерството се опитаха да ни убедят, че намалява броят на напускащите. За съжаление това не е така, броят се запазва, но общата маса на военнослужещите намалява. Това за нас е недопустимо. Къса се връзката между можещите и знаещите и най-младите, които тепърва започват работа във въоръжените сили" , коментира той.

"С действията си от 19 февруари ръководството на Министерството на отбраната показа, че то не е българското управление на Министерството на отбраната. За нас е непонятно изкарването на улицата на машините "Пустинни котки", които са доставени за българската армия, за да се използват единствено и само при работа по време на мисии", коментира майор Милов. "Народ и армия сме едно единно цяло, ние сме едно общество", подчерта той. С излизането на улицата на тежките машини в деня, в който страната почиташе паметта на Апостола на свободата –Васил Левски не е съгласен и бившият председател на легията Димо Димов. "Учудвам се на човека, който е взел това решение. Казват, че тези машини излизали само когато има военно мероприятие, но на 19 февруари нямаше военен ритуал. "Пустинните котки" са само когато "Военна полиция" участва в мероприятия, но нека тези, които са ги използвали да кажат защо. Има закони и правилници и трябва да се позоват на тях и да кажат защо са ги извадили", заяви той.

На шествието на военнослужещите с групичка от десетина души дойде и бившият военен министър Николай Цонев, който подчерта, че е там като офицер и гражданин. ''Цялата ми служба, целият ми живот е бил свързан с българската армия и аз се чувствам длъжен, когато има патриотично шествие в защита на армията, да го подкрепя", изтъкна той. "Надявам се всички граждани в нашата държава да разберат, че има много сериозни проблеми в българската армия и не трябва на хората с пагони да се гледа пренебрежително", смята бившият военен министър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  НИЛАНА ООД 24 фев 2013, 22:55
   
  0
   
  0

  A такааааааааааа, да видим що няма коментари????
  Да не би щото не само аз, а и всички да сме ПРОТИВ някой да ни яха, та бил той и ЦОНЕВ!!!
  А и той има партийка, милия, и той се надява на субсидийка!
  Та, викам, Пане, да ме изтриеш овреме, но няма да е спокоен съня ти - ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

 2. #2
  Viktor 27 фев 2013, 08:35
   
  0
   
  0

  Няма - защото е вярно! А ти Нилана ООД, платени Анювисте, защо се криеш като гнида от санитар под измислен етикет?

 3. #3
  xxl 27 фев 2013, 11:20
   
  0
   
  0

  Човек като Иван Милов милеещ за армията би трябвало да е начело на министерството!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка