Папа Бенедикт XVI напусна Ватикана с хеликоптер

Pan.bg 28 фев 2013 | 19:27 views (1871) commentaries(0)
img vesti.bg

"Сред вас е също бъдещият папа, на когото обещавам безусловното си подчинение и почит. Нека Господ разкрие човека, когото е избрал", заяви той, докато махаше за сбогом на кардиналите
Първосвещеникът се качи на бял хеликоптер, окичен с флага на малкия град-държава и замина в посока Кастел Гандолфо Първосвещеникът се качи на бял хеликоптер, окичен с флага на малкия град-държава и замина в посока Кастел Гандолфо
Папа Бенедикт XVI напусна Ватикана за последен път като глава на Католическата църква, след като преди седмици взе решение да се оттегли от поста.
ВИДЕО:Той остава в историята като първия ръководител на Ватикана за последните 700 години, предал позицията си доброволно. Първосвещеникът се качи на бял хеликоптер, окичен с флага на малкия град-държава и замина в посока Кастел Гандолфо. Докато напускаше бившата си резиденция, бившите му подчинени и съветници се наредиха в линия и аплодираха силно.

Камбаните на базиликата "Свети Петър" биеха непрестанно, докато хеликоптерът се готвеше да отлети от площадката във Ватикана.

"Благодаря ви за любовта и подкрепата", написа Бенедикт в последното си съобщение в Туитър като папа. "Дано винаги да изпитвате радост от това да поставяте Христос в центъра на живота си". Папският профил в социалната мрежа ще бъде закрит, докато не бъде избран нов първосвещеник през идния месец.

85-годишният Бенедикт, който преди седмици призна, че не може да продължава в същия дух, ще се сбогува и с хората в Кастел Гандолфо, преди да изчезне от очите на обществото като папа.

В 19.00 ч. роденият като Йозеф Ратцингер свещеник ще престане да бъде папа официално. Впоследствие Швейцарските гвардейци - военните части, защитаващи папската институция още от XV век, ще напуснат постовете си и ще се завърнат в Рим. Персоналът на Ватикана междувременно ще запечата вратите на папските апартаменти и ще затвори асансьора към тях.

Бенедикт е едва вторият папа в 2000-годишната история на църквата, абдикирал от поста си. Той ще бъде запомнен и с друг прецедент - свещеникът се врече във вярност на своя наследник. "Сред вас е също бъдещият папа, на когото обещавам безусловното си подчинение и почит", заяви той, докато махаше за сбогом на кардиналите. "Нека Господ разкрие човека, когото е избрал". Бенедикт ще свали персонализирания си пръстен-печат, известен като "Рибарския пръстен" и той по-късно ще бъде унищожен - традиция, имаща за цел да гарантира, че не се злоупотребява с папския подпис.

"Заедно преминахме през красиви моменти на сияйна светлина, както и през времена с малко облаци в небето. Нека останем единни, скъпи братя", заяви в последното си обръщение към кардиналите първосвещеникът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка