Началникът на ЦВО полковник Стоян Стаматов: Има места за 1199 резервисти

Pan.bg 04 мар 2013 | 18:37 views (4327) commentaries(6)
img Началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов: Има места за 1199 резервисти
01.03.2013 | Цончо Драгански, в.Българска армия

- Господин полковник, дейността на Централното военно окръжие и на Военните окръжия като че ли е доста непозната за широката общественост, а от семинара се разбра, че тя е многостранна и изисква специфични знания и умения. Бихте ли посочили накратко кои са основните ви задачи?
- Основните задачи на ЦВО са на първо място комплектуването на Въоръжените сили за мирно и военно време. За мирно време осигуряваме кандидати за военна служба, за резерва и за висшите военни училища. През нас преминават колегите, които напускат армията и кандидатстват за курсове за социална адаптация. Друга важна задача е воденето на военен отчет на български граждани и техника необходима на Въоръжените сили. При нас, съгласно Закона за резерва, се водят запасните с мобилизационно и без мобилизационно назначение – български граждани, които имат специалности, необходими за Въоръжените сили. Те са описани в Наредбата за военния отчет. Изпълняваме и задачи по администрирането и управлението на имотите на Министерството на отбраната, и експлоатацията на жилищния фонд. Отговаряме за над 1000 войскови района, като 474 от тях са с охрана. Ние контролираме охраната и изплащането на услугата охрана. За 2012 г. сме извършили над 3000 проверки. Отговаряме и за около 3000 жилища, ателиета и гаражи и за 13 военни общежития, които имат над 1100 стаи за настаняване на военнослужещи. Също така, ЦВО отговаря за обобщаването на картотекирането на военнослужещите и цивилните служители, което е един път основно, а три са допълнителните картотекирания през годината. За 2012 г. общия брой картотекирани е над 26 000 души. Наше задължение е и да извършваме геодезически измервания, заснемането и изработването на специализирани карти на войсковите райони. Може да се каже, че едното ни направление е свързано с Военните окръжия, а другото с инфраструктурата на отбраната.

- А каква е структурата на Централното военно окръжие?
- ЦВО има структури във всички 28 териториални области. В ръководството на ЦВО има 6 отдела и един самостоятелен сектор. На ЦВО са подчинени осем военни окръжия с 27 областни военни отдели. Имаме също 11 сектора в отдел „Териториалната инфраструктура на отбраната” – два от тях са в София и 9 са в страната.

- С отпадането на наборната войнишка служба, вашите задачи опростиха ли се или се усложниха?
- Задачите, които изпълняваме сега, са по-разширени от момента, в който отпадна войнишката наборна служба. Това е така, защото ние набираме кандидати за военна служба, осигуряваме социалната адаптация на освободените от военна служба военнослужещи. Осигуряваме по места ветераните от войните, военноинвалидите и изплащаме помощите, които им се полагат. Имаме отговорности, заедно с областните и общинските администрации, по поддържането на войнишките паметници. Задача на ЦВО е да контролира охраната на имотите с отпаднала необходимост, както и администрирането на тяхното управление.

- Каква е оценката ви за вече преминалия първи прием на Доброволния резерв?
- Първият прием на Доброволния резерв беше в края на миналата година. Кампанията стартира в средата на юли, а същинската кампания беше проведена през август и септември. Повече от 1800 души преминаха през нашите структури и проявиха интерес към службата от резерва. Но само 850 от тях получиха документи. От получилите документи, медицински прегледи преминаха около 460 кандидати и около 350 от тях се оказаха годни за служба в резерва. В крайна сметка, от тези всички кандидати на 274 души бяха изпратени документите във военните формирования и техните комисии одобриха 226. В момента има около 100 сключени договора. Предстои това да стане и с другите, тъй като има процедура за издаване на разрешение до достъп до класифицирана информация, както се изисква от длъжността за сключването на договори.

- Предстои и нов конкурс за Доброволния резерв. Този процес непрекъснат ли ще бъде?
- Съгласно Правилникът за прилагане на Закона за резерва, три пъти в годината военните формирования трябва да подават заявки за попълване с Доброволен резерв. Сега тече първата кампания за 2013 г. Обявени са 1199 длъжности за резервисти и към момента 530 души са подали документи. Около 125 от тях вече са преминали медицински прегледи.

- Какво още предстои за ЦВО през тази година?
- Приключи набирането на документи за войници на кадрова служба. Например, за Сухопътни войски бяха обявени 305 места и за тях се явиха около 3000 кандидати. Документи получиха 2376, а 2030 преминаха медицински прегледи. На 1256 души сме изпратили документите във военните формирования. Изпитите са в края на март и през април. Имаме изготвени графици за НВУ и Военноморското училище. По тях наши служители и техни представители ще проведат срещи и разговори в средни училища за популяризиране на военната професия и рекламна кампания за курсанти.

- Каква е ползата от преминалия двудневен семинар?
- Ползата е, че на него приехме окончателния отчет за миналата година. Предварителният беше представен още през декември. Също така, обсъдихме въпроси и документи, които предстоят да бъдат разработени. Семинарът завърши и с даване на направления за работа през тази година.

---------------------

Полковник Стоян Стаматов е завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен през 1984 г. и ВА „Георги Ст. Раковски” през 1995 г. Заемал е длъжности в различни формирования като командир на взвод, командир на батарея, началник на отделение на противотанков полк, началник на артилерията на мотострелкови полк и преподавател във Военната академия. От 2000 г. до средата на 2011 г. е служил в Министерството на отбраната, като последната му длъжност е началник на отдел „Резерв на Въоръжените сили”. От 1 юли 2011 г. е началник на Централното военно окръжие (ЦВО).
В края на миналата седмица бе проведен двудневен семинар с началници на отдели от ЦВО, самостоятелни сектори и Военни окръжия. След неговия край разговаряхме с полковник Стоян Стаматов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  karoo 04 мар 2013, 19:15
   
  0
   
  0

  Мазен,подмолен и ненаял се.Служебно положение за лични облаги

 2. #2
  левски 04 мар 2013, 20:45
   
  0
   
  0

 3. #3
  левски 04 мар 2013, 20:59
   
  0
   
  0

  как не ви е срам,бе господин Началник,живеем от почти 4 години по тия Общежития и служебни жилища и не сме ви видели очите, идват на месеца по един ваш служител, който носи някакви измуслени фактури от още по-измислени от вас счетоводни фирми,за това време не сте дали и една стотинка за поддържане на тези сгради, само знаете да лапате....Не е нормално наематели да плащт сметки в порядака на 250..300..,че дори и на 350 лева и да плащат промишлен ток на 25,5 ст. ,при положение че цената е около 20 ст.Елате и се уверете сам.И после хора имат да доплащат големи изравнителни суми, е то при тези цени....Чакам още коментари. Колеги не се страхувайте....пишете!!!

 4. #4
  киро 05 мар 2013, 11:43
   
  0
   
  0

  защо не се разрешава покупката на ведомствени жилища и гаражи от наемателите.не били с отпаднала необходимост за БА.каква армия бе хора.на колко места остана армия .елате в Недвижими имоти-Пловдив да видите за каква корупция става въпрос.

 5. #5
  ЛеВ_сКи 05 мар 2013, 20:38
   
  0
   
  0

  защото приятельо,и да ти го дадат сега ,един апартамент който струваше 6000,7000 или 7500 по времето когато си го взе Аньо, сега ти го оценяват на 50000,60000 хил. лева, е то, за тези пари няма да се моля на армията....а пък от къде ли толкова пари у един военнен на днешно време с тази политика "Ньойска".....!!!

 6. #6
  Boy-scout 7th Cavalry 06 мар 2013, 09:10
   
  0
   
  0

  Познавам полк. Стаматов от МО. Свестен и интелигентен офицер, който разбира от резерв и мобилизация. Но,... с този шибан закон за резерва, който Аню Ньойски и компания написаха, му вързаха ръцете за реална дейност. Натовариха ЦВО с разни измислени задачи, които те нямат нито човешки ресурс, нито интелектуален капацитет да се справят с тях. Тези резервисти с тази шибана дислокация и безброй изисквания никога няма да ги наберат. Вероятно това е скрития замисъл на Ньойски и компания. А и ЦВО се превърна в райски пансион за пенсионери и агенти на ДС. Друг е въпросът, че щом Аню Ньойски и компания те повишават в длъжност, това не е за хвалба, ами си е направо петно в биографията...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка