Офицерската легия иска президентът да спре съкращенията в армията

Pan.bg 05 мар 2013 | 08:02 views (3195) commentaries(1)
img Офицерската легия иска президентът да спре съкращенията в армията

www.pressadaily.bg

Военни предлагат на Плевнелиев да върне старото правило за пенсиониране

Росен Плевнелиев да наложи мораториум върху редуцирането на войската, настоява офицерска легия „Раковски“. Искането е внесено от председателя й о.р. майор Иван Милов на „Дондуков“ 1 по време на консултациите за съставяне на Обществения съвет при президента. „В спешен порядък трябва да се направи цялостен анализ на състоянието на Въоръжените сили, за да се спрат необмислените съкращения“, каза за „Преса“ майор Милов. Според запознати това означава служебното правителство временно да замрази плана за развитие на армията, приет с постановление на кабинета „Борисов“. След това обаче думата трябва да си каже следващият парламент, тъй като Бялата книга за отбраната, върху която се базира планът, е приета от 41-вото Народно събрание.

Да се отмени новата система за пенсиониране в армията, която изисква и навършване на определена възраст, е другото искане на легията. Професионалната организация на военните настоява да се възстанови старият вариант на чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, според който униформените се пенсионираха само след 27 г. служба. Той бе отменен в края на м.г. по настояване на министрите Аню Ангелов и Симеон Дянков, което предизвика вълна от рапорти за напускане. Така само за 3 месеца от частите си тръгнаха близо 700 офицери.

Други наложителни стъпки в отбраната, които трябва да направи служебният кабинет, са незабавно прекратяване на политиката на противопоставяне на различните категории служещи в самия сектор „Сигурност“, както и противопоставяне на военнослужещите на останалата част на обществото с необмислени изявления на представители на сегашното правителство, че те имат привилегии, каквито другите хора нямат. Легистите са предложили за служебен министър на отбраната да бъде избрана личност, която не е била свързана с политическите ръководства и не е участвала в политическото управление на МО. „Надяваме се президентът Росен Плевнелиев да чуе гласа на българските военни и ако милее за войската, да започне да го изпълнява“, уточни майор Милов.

Евгени ГЕНОВ

(в. Преса, печатно издание, брой 413 от 4 март 2013)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бейтула 05 мар 2013, 12:07
   
  0
   
  0

  Подкрепят те Иване. На немски има една поковорка, че БЕЗ БОРБА НЯМА ПОБЕДА. Двете шествия загатнаха за нещо, но ако иска президента може и да ПУШИМ. ЛИЧНО СМЯТАМ, ЧЕ 70- годишния му комунист-СЪВЕТНИК ген. СТОИМЕНОВ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОСЪВЕТВА С НИЩО СМИСЛЕНО ОСВЕН АКО НЕ Е ОТКРАДНАЛ ОТ БИБЛИОТЕКАТА НЕКОЕ ТОМЧЕ С ТЕЗИСИ. РОСЕНЕЕЕЕ СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА, СТИГА С ТЕЗИ паркинЗи. Май по добре е юлиана да дойде, ТЯ МОЖЕ ДА НИ РАЗБЕРЕ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка