Ще назначават генерал за директор на Служба „Военна информация”?

Pan.bg 07 мар 2013 | 09:08 views (4901) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов - otbrana.com

На второ четене Комисията по вътрешен ред и сигурност гласува сериозна промяна в Закона за военното разузнаване. Вносителят, т.е. правителството, беше записал в проекта, че директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде цивилен служител или военнослужещ с висше военно звание.” Този текст предизвика доста въпроси по време на обществените обсъждания. Недоумението идваше от приоритета, който се дава на цивилния служител пред военнослужещия при положение, че става дума за служба, в която голяма част са военнослужещи. Дори се прогнозираше риск от политизиране на ръководството на военното разузнаване.

Приоритет на военнослужещите

По предложение на народния представител Спас Панчев, комисията очевидно е приела тези аргументи. В доклада за второ четене на закона е записано, че директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител”. Същият принцип е приет и за заместник-директорите на службата.

Разузнавателна общност

В приетия от комисията на второ четене Закон за управление и функциониране на системата за национална сигурност е записано, че като част от Съвета по сигурността функционира разузнавателна общност, която се състои от секретаря на Съвета по сигурността, главния секретар на Министерството на вътрешните работи и от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност”, Държавна агенция „Разузнаване” и служба „Военна информация”.
Разузнавателната общност по своя инициатива може да изготвя тематични или обобщени доклади по различни въпроси на националната сигурност, да прави предложения до Съвета по сигурността към Министерския съвет и да изготвя предложения до министър-председателя за изменения и допълнения на нормативната уредба. При необходимост към разузнавателната общност се включват висши ръководни служители от Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Националната служба за охрана и Агенция „Митници“.

Пенсиониране независимо от възрастта

Чрез законите за Държавна агенция „Разузнаване” и Национална служба за охрана се правят промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се урежда режимът за пенсиониране на държавните служители в агенцията и на офицерите и сержантите в НСО. И за едните и за другите е записано, че придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им, когато имат 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени съответно по Закона за Държавна агенция „Разузнаване” или по Закона за НСО. За осигурителен стаж се признава и службата във Въоръжените сили, ДАНС и в различни структури на МВР, съдебната система, затворите и пощенските услуги.

В Служба „Военна информация” – пенсиониране и по възраст

За разлика от колегите си в ДАР и НСО военнослужещите от военното разузнаване, включително служба „Военна информация” от 1 януари т.е. не могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Промените в Кодекса за социално осигуряване изискват освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52- годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания; 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания. Този текст не се променя и със Закона за военното разузнаване.

Очаква се четирите закона от сектор „Сигурност” да бъдат приети на второ четене от този състав на парламента преди президентът да разпусне състава на 41-то Народно събрание, което най-вероятно ще стане на 13 март.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  SDD-NATO 07 мар 2013, 22:04
   
  0
   
  0

  "Директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде цивилен служител или военнослужещ с висше военно звание.”
  Явно е, че авторите на този текст не разбират и не правят разлика между категориите "Военнослужещ" и "Цивилен служител".
  В този смисъл трябва ли да се разбира че Командир (началник) на поделение (подразделение) може да бъде военнослужещ или цивилно лице?
  Мислите ли, че това е възможно?
  Авторите дали правят разлика между тези две категории? Едният е завършил военно училище и има продобита бакалавърска степен по "Военно дело" След това е придобил магистърска степен по "Военно дело"., Ръководил е и е управлявал подразделения, поделения..... и други военни структури....Другият е със цивилна специланост по някакво друго направление..... Има ли разлика. ОГРОМНА Е. т.е. за да поясня - това е все едно че имаш шоьорска книжка но управляваш влак или самолет.....Затова има и закон за отбраната и въпоръжените сили....... т.е. по това категорично се различават двете категории -военен и цивилен....
  Мога да дам още много примери но тази смесица никак не е полезна....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка