От ЕС: Отлагаме ви за Шенген заради корупцията. Цветанов нагъл: Отложиха ни заради бунтовете

Pan.bg 07 мар 2013 | 23:35 views (1980) commentaries(0)
img Поредното противоречие се получи днес, когато и Франция каза, че няма да ни пиремат в Шенген, най-вече заради несправянето с корупцията от правителството.
В същото време обаче вътрешният министър в оставка Цветанов заяви, че ни отлагат най-вече заради протестите и политическата обстановка в страната.

"Причината, изтъкната досега като най-важна за подобно решение е свързана с недостатъчните усилия на правителствата на България и Румъния в борбата им срещу корупцията.
Така въпросът се отлага за неопределено време, а като се съди по лавинообразното нарастване на противниците на идеята за разширяване на Шенгенските граници, вероятно въобще ще слезе от дневния ред на Европейския съюз."


"Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството на България в Шенген. Това е заявил в Брюксел министърът на вътрешните работи в оставка, предаде БНР. Цветанов коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас. По време на днешното заседание редица министри на вътрешните работи проявили интерес - каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността.
Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, вътрешният министър в оставка посочи т.нар. социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.
Вътрешнополитическата обстановка в отделни страни, изборите за ЕП и не на последно място - увеличеният миграционен натиск от трети държави са други причини, които, според вицепремиера в оставка, отместват Шенгенското членство.
По мнение на Цветанов следващият най-ранен възможен момент за Шенген е пролетта на идната година. "
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка