Заради съкращенията в БА - едва 200 военни борят бедствията

Pan.bg 08 мар 2013 | 16:20 views (3010) commentaries(4)
img Едва 200 военни борят бедствията през зимата
в.Труд


Едва около 200 военни и 60-70 единици техника са подготвили за борба с бедствията при зимни условия от военното министерство. Специално за изпълнение на мисията в помощ на населението при тежки зимни условия в готовност са 24 модулни формирования, съобщиха от МО за “Труд”. В едно такова формирование може да влизат между две и пет машини и до 20 човека. Обикновено за разчистване на затрупани пътища се пращат по един верижен тежкотоварен булдозер и бронирана машина с няколко военни.

Целогодишно за борба с различните видове бедствията - наводнения, скални срутвания, откъснати населени места и снежни бури, армията ни поддържа в готовност 560 военни, които са разпределени в 94 модулни формирования.

През последните 20 годините войската ни претърпя много реформи. Бяха закрити много поделения, а други бяха преместени и обединени в по-големи бригади. След като миналата есен беше закрито поделението във Враца, цяла Северозападна България няма нито едно военно формирование. Това означава, че населението там, ако се наложи, трябва да изкача няколко часа, за да може до него да пристигне бронирана техника от най-близките поделения. А това в случая са софийското в Горна Малина и това в Плевен.

Отскоро военните формирования за борба с бедствията са дислоцирани в 5 района на страната – Северозападен (в поделенията в Плевен, Долна Митрополия и Белене), Североизточен (в Шабла, Балчик, Варна, Шумен), Югозападен (в Благоевград, Враждебна, Горна Малина, София), Южен (Стара Загора, Асеновград, Хасково, Смолян, Карлово, Граф Игнатиево, Казанлък) и Югоизточен (Ямбол, Бургас, Мокрен, Безмер, Сливен). В състава им се включена различна по вид специализирана колесна и верижна техника, включително товарни автомобили, МТЛБ, БТР, танкови влекачи, електрически агрегати, линейки, булдозери, походни кухни.

Експерти от МО смятат, че количеството на хората и техниката, които са определени за борба с бедствията са напълно достатъчни.

Основание за това било, че през миналата година армията не е отказала да се отзове на нито един сигнал за помощ.

От МО уточняват, че при необходимост модулните формирования действат на територията на цялата страна.

В зависимост от задачата, която трябва да бъде изпълнена, се преценява кое формирование да бъде активирано, като се прави разчет и маршрут на движение за максимално бързо оказване на помощ.

Повечето от поделенията, които са включени в списъка за борба с бедствията, са авиобази - Граф Игнатиево, Безмер, Долна Митрополия и Враждебна. Те също разполагат с техника за разчистване на полосите от сняг.

Булдозерите могат да влязат в полза на населението едва след като си свършат работата на летището. Всеки кмет или областен управител е наясно с процедурата за подаване на сигнал и искане на помощ от страна на армията, поясниха от МО.

Според приетата от Народното събрание Бяла книга на отбраната армията ни има три основни ангажимента - да брани целостта на страната, да участва в международни операции и да помага на населението при бедствия и аварии.

image

В момента войската ни е около 34 000 души. 620 са на мисия в Афганистан, а 560 чакат да се борят с бедствия.

Самите военни законово са регламентирали да не бъдат водеща сила при потушаване на бедствията.

Според чл. 26 от Закона за отбраната и въоръжените сили и чл. 56 от Закона за защита при бедствия формированията за действие при тежки зимни условия се включват в помощ на населението след искане от страна на орган на държавната или местната изпълнителна власт и разрешение на министъра на отбраната, след като са приключили възможностите на единната спасителна система, която включва структури на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, Бърза помощ. Финансовите средства, разходвани от формирования при оказване на помощ в тежки зимни условия, се възстановяват от бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
Търсят още 1199 резервисти

Армията обяви, че търси да назначи в доброволния резерв още 1199 души.

Местата за Сухопътни войски са най много - 699. Разпределени са в поделенията в Мусачево, Благоевград, Плевен, Казанлък, Свобода, София, Шумен, Стара Загора, Асеновград, Белене, Пловдив и Сливен.

ВВС обявяват 395 места за резервисти в Крумово, Враждебна, София, Божурище, Медковец, Добри дол, Локвата, Пловдив, Щръклево, Радишево, Труд, Батак, Хасково, Братово и Балчик. ВМС търсят 105 резервисти за Бургас.

Срокът за подаване на документи за кандидатстване е до 28 март. Самите конкурси трябва да се проведат до 18 април.
Искат постоянен кризисен щаб

След наводнението в село Бисер и земетресението, което разруши част от Перник и околните села, министърът на отбраната Аню Ангелов и българският еврокомисар Кристалина Георгиева повдигнаха въпроса за създаване на нов Закон за управление при кризи. Идеята на Ангелов се вписва и в готвени промени в европейското законодателство, което е свързано с бедствията, и трябва да влезе в сила през тази година.

Според Ангелов в бъдещия закон трябва да залегнат и текстове, които да касаят сформирането на постоянен кризисен щаб и създаването на доброволчески корпус за реакция при извънредни ситуации.

Подобен закон е съществувал преди години. В отменения вече Закон за управление при кризи обаче липсва уреждането на превенцията при кризисни ситуации.

Според еврокомисарката Кристалина Георгиева всяка страна членка на ЕС трябва да изготви анализ на рисковете най-късно до 2016 година.

Обикновено след всяко по-голямо природно бедствие в страната ни властите започват да обмислят нови законови и стратегически подходи за бързо ликвидиране на последствията от природните стихии.

През годините многократно е поставяно предложението да бъдат създадени звена, които да са на разположение към областните управи. Идеята е те да са нещо като Националната гвардия на САЩ. Това са подготвени доброволци, които се събират по време на криза.

От юли 2012 г. у нас действа и наредбата за реда за създаване и организиране дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Според тази наредба доброволните отряди могат да бъдат създавани с решение на общинските съвети. В тях могат да членуват хора, които са подбрани от специално назначена комисия. Част от условията са лицето да живее на територията на общината, да има навършени 18 години, да е психически и физически здраво. В доброволните отряди не могат да членуват служители на МВР и на МО, пише в наредбата. Само три-четири общини в страната са създали такива отряди, тъй като за тях трябва да има финансиране за обучение и оборудване.

А някога...
Бойците беряха череши

При първата среща на премиера Бойко Борисов с висшето ръководство на армията преди 4 години се роди нова идея. Тогава Борисов реши, че армията и най-вече военната полиция трябва да помагат на населението при охрана на реколтата. В този момент в Кюстендилско вече се вихреше черешовата война. Земеделски производители в Северозападна и Североизточна България пък редовно се тероризират при прибирането на реколтата от ечемик или царевица. Собствениците на овощни градини масово пищят от набези на крадци.

Военните финтираха предложението на Борисов с извинението, че законът не им позволява да карат кадровите военни да вършат работа извън служебната им характеристика.

Преди да бъде премахната наборната армия, войската редовно се включваше в различни дейности в помощ на населението.

Наборниците бяха използвани за събиране на реколтата от плодове и зеленчуци. Редовно части бяха използвани за почистване от сняг на улиците и тротоарите в градовете, където имаше поделения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Бейтула 08 мар 2013, 18:16
   
  0
   
  0

  Не е заради съкращенията, а заради пълното отсъствие на мисъл от лицето гАНЮ. Генерал ЦВЕТКОВ БЕШЕ СЪЗДАЛ 5 батальона за тази цел, които имаха и други задачи, но бяха в готовност всени един момент да изпълнат мисията си. Сега тези 200 човека са написани в плановете на по 5 места и на книга е докарано. Но бедствията не четът нашите планове. Нали безмислещ министре гАНЮ.

 2. #2
  zdr 08 мар 2013, 18:58
   
  0
   
  0

  Какви модули, каква помощ на населението? С 5 акомулатора колко машини може да извадите? И 10 батальона да има без акомулатори все едно нищо няма. Всички знаят за този проблем, но отговора винаги е един и същ - Винаги е било така. За каква боеготова армия говорим, имаме техника, имаме подготвени хора, но нямаме акомулатори. Дори и за новите Хамъри няма, пък те не са предвидени за такова безхаберие. Единствено джиповете на командването нямат проблем с акомулаторите, но това е една друга тема.

 3. #3
  ТРУДовак 08 мар 2013, 19:13
   
  0
   
  0

  "В момента войската ни е около 34 000 души. 620 са на мисия в Афганистан, а 560 чакат да се борят с бедствия."

  За сведение на вестник "ТРУД", цифрите с които боравите не са верни и това "около", което сте го сложили за застраховка не върши работа.
  Съветвам Ви да си проверявате данните преди да ги публикувате, другото е непрофесионализъм, който води до дезинформация и манипулация на читателите.

 4. #4
  Доцент Колев 09 мар 2013, 17:57
   
  0
   
  0

  Армията е за изпълнение на чл. 9 на Конституцията. За нищо друго. Тая песен за защита на населението при бедствия я пееха най-силно по времето на Михов.За да се оправдае "оптимизацията". Всяка армия подпомага собствения си народ, но в рамките на онова, което е научила да прави в името на отбраната на страната. Иначе не е армия, а Гражданска защита, пожарна или жандармерия.Прочетете това онова, а не папагалствайте, даже и от Цветков!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка