Труд: Армията пази 30 тона отрови

Pan.bg 09 мар 2013 | 08:38 views (2918) commentaries(2)
img Армията пази 30 тона отрови

www.trud.bg

Около 30 тона са опасните бойни отровни вещества, които все още се съхраняват в складовете на армията. Министерството на отбраната (МО) обяви обществена поръчка, с която търси фирма да унищожи тези отрови, трупани през годините след Втората световна война. Не е дадена предварително очаквана стойност.

Най-много опасни вещества - 22 тона, са складирани в поделението в Царева ливада. Селото е близо до Трявна и Габрово. Сред бойните вещества има най-много хлорпикрин - 3247 кг. Той е изключително силен и опасен. В малки количества може да порази много хора. През 2004 г. психично болен човек влезе във фоайето на КАТ в София и отвори малка ампула хлорпикрин. 48 души бяха откарани незабавно в болница.

В поделението има и 7400 кг хлорацетофенин, големи количества цианиди от всякакви видове и 12 кг живак. Прави впечатление, че е останал само 1 кг бром. Преди години той масово се слагаше в супата на наборните войници, за да се потиска сексуалната им активност. В поделението в Плевен се съхраняват близо 4 т тетрахлорметан, а в с. Каменар има около 5 т различни видове отровни вещества.

В заданието на поръчката на МО изрично е казано, че веществата могат да бъдат изнасяни извън пределите на страната. Според военни специалисти в България няма фирма, която може да изпълни поръчката, както и подходящо място за това. Най-вероятно документи ще подадат дружества от Швейцария или Германия, които имат съответните бази.
Експертите предупреждават, че инцидент само с един варел с отровно вещество може да отрови огромен периметър, тъй като токсините се разнасят по въздуха.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  fuck russia 09 мар 2013, 09:32
   
  0
   
  0

  бе шо не ги пратим тия 30 тона в редакцията на в-н труп маави журнарастка - тетрахлорметан/отровен да но не бов/

 2. #2
  Ангел Анев 11 мар 2013, 15:03
   
  0
   
  0

  "В малки количества може да порази много хора" - а големи количества - малко хора навярно ако се чете като "Труд".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка