Борисов е престъпник с премиерска ориентация. Бил е задържан в Унгария

Pan.bg 10 мар 2013 | 12:27 views (4563) commentaries(0)
img Чобанов: Борисов е престъпник с премиерска ориентация
в.ПРЕСА


''Борисов е един престъпник с премиерска ориентация'', заяви по БНР Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" за премиера в оставка.
"Аз съм убеден, че има достатъчно данни за престъпната му дейност и той един ден ще отиде в затвора, ако имаме адекватно правораздаване. А може би един ден ще имаме", каза Чобанов и припомни, че това е и едно от исканията на протестиращите.

''Вече няма накъде да се разрасне медийният монопол в печатните или интернет медиите във връзка с новината за продажбата на платформата NetINFO. Корпоративна търговска банка и още един фонд – ако това се случи, те ще окрупнят своя бизнес'', коментира той и обясни, че продавачът е финландска фирма. "Има няколко решения. Първото е с пазарни средства това да се реши. Другото е да се реши с натиск от съответните посолства, тъй като те не гледат с добро на това окрупняване", каза Чобанов.

Юристът и бивш депутат Минчо Спасов е сезирал прокуратурата за казуса ''Мишо Бирата''. Спасов обясни, че е получил отговор от прокурор Илиева. "Тя ми казва, че за нея самопризнанията на г-н Борисов са били само израз на някаква самокритичност на премиера, която не инициира критичност на прокуратурата, за да промени тяхното становище и да образуват наказателно производство. Най-нагло ми се отвръща, че моят сигнал е прикрепен към преписката срещу неизвестен извършител", каза Спасов. ''При наличието на признание от Борисов и от Ваньо Танов, при наличието на изказване на Борисов, че съжалява, че е провел този разговор, очевидно сме изправени пред отделно престъпление'', обясни юристът.

"Аз няма да оставя нещата така и смятам, ако има бездействие от сегашния главен прокурор, да сезирам и Венецианската комисия. Нивото, до което пада прокуратурата с тези си действия, е недопустимо", коментира Спасов. Атанас Чобанов обясни, че се бори да получат един документ, свързан с Мишо Бирата – протоколите от проверката във фабриката, която е спряна с обаждането на премиера до Ваньо Танов, началиник на митниците. "Протоколът е изведен и изпратен в Митница - Лом. Въпреки че Борисов сам каза да се видят протоколите и да се разбере, че няма нищо нередно, пожелахме да видим протоколите по Закона за достъп до обществена информация и не стана. Борим се със съда, който разрушава едно от достоянията на гражданското общество – възможността да търсиш и получаваш информация", каза Чобанов.

Минчо Спасов коментира тезата, че "последици от намесата на премиера в случая с Мишо Бирата нямало и това, според Борисов, го оправдава." "Няма такова нещо. Длъжностното престъпление по Наказателния кодекс е точно злоупотреба с власт, с цел да набавиш за някого облага, без значение дали е било постигнато, или не", каза Спасов.

За твърденията на премиера, че има информация за подготвян атентат срещу него от почетния пожизнен председател на ДПС Ахмед Доган, Спасов коментира, че данните от доклади на приятелски служби имат качеството на класифицирана информация. "Изнасянето им е углавно престъпление. За това престъпление получихме уверение, че е започнало разследване", каза той. От изявленията на длъжностните лица стана ясно, че такъв документ има, но е с друго съдържание, добави той. "Това означава, че премиерът или е излъгал, или е изнесъл класифицирана информация. Прокуратурата има два месеца да работи по случая", каза Спасов. Атанас Чобанов припомни, че изказването на Борисов е свързано с папката "Лале". От изявления на официални лица, сред които депутатът от ДПС Христо Бисеров, ставна ясно, че папката че съдържа данни за Сретен Йосич.

Чобанов заяви, че "Биволъ" следи последните заседания на Министерския съвет в оставка. "Даже бяхме споменати на последното заседание. Според будизма, Буда се преражда в крава, а биволът си е бивол. Няма възможност да ни сбъркат с крава", каза Чобанов. Според него, стенограмите са забавно четиво, ''тъй като виждаме как се управлява държавата''. Мично Спасов заяви, че както и през целия си мандат, и вкрая му Борисов оставя някои обещания изпълнени, някои – не. "Той пое ангажименти да вкара зад решетките корумпираните елементи, да спре заменките и корупционните практики – резултатите са ясни. Борбата с престъпността – резултатът също е нула. Той продължава да изпълнява обещанията си към олигарсите", каза Спасов.

За отвличането на дъщерята на Брендо - Лара Банева, Атанас Чобанов заяви, че това е ''голяма трагедия и силен знак за нашите международни партньори''. "Това не са неща, които стават в последните 20 дни – къде е г-н Цветанов, след като наблюдава този възход безучастно, той и сега е на власт", попита Чобанов. ''Организираната престъпност не беше посечена, а си беше на власт през цялото време'', добави той.

Минчо Спасов каза по темата: "Ще се въздържа да коментирам глупавите изказвания на министъра на вътрешните работи." Да не спекулираме върху темата, а доколкото е възможно да дадем на съзнателната част и професионалистите от нашите служби да работят спокойно, призова той.

----------------------------------

Алексей Петров: Борисов е бил задържан в Унгария


„Бойко Борисов е забравил, че ми правеше предложение да прикрия следи за неговото задържане в Унгария или да се занимавам с евентуалната опасност от Сретен Йосич към него за неизяснени финансови взаимоотношения“, разкри соченият за Октопода на организираната престъпност Алексей Петров пред Сашо Диков по Нова телевизия. След като хвърли тази бомба, бившата барета уточни, че разговорът им се провел преди изборите през 2009 г. „Той направи опит да ме помоли или по някакъв начин да ме притисне, на което аз отказах“, добави Петров.

„Борисов прекали преди месец. Позволи си да ме оклевети и аз заведох дело миналата седмица, защото ме обвини, че имам общо с взрива на Цветелина Бориславова“, каза още Петров. „Изяснили сме си кой е поръчал този взрив. През 1997 г. Румен Николов-Пашата и Борисов трябваше да се отделят, да отидат в друг офис и Бориславова като компетентен мениджър да ръководи тяхната дейност. Това разделяне трябваше да бъде предотвратено и останалите осъществиха този взрив“, разказа бившата барета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка