От ВИК заплашили мъжът от Раднево, че ще го вкарат в затвора

Pan.bg 12 мар 2013 | 10:43 views (2904) commentaries(0)
img Синът на изгорелия от Раднево: Татко искаше да свърши мизерията
- От ВиК го заплашиха със затвор, ако не плати дълга ни от 433 лева
БЛИЦ


Татко нямаше работа. Това е. Защо никой не попита как живяхме преди, а сега всички говорят за него. Това каза пред bTV Тихомир – един от синовете на самозапалилия се Венцислав Василев от Раднево. Попитан защо според него баща му е направил фаталната крачка, младият мъж отговори: “За да може някой да му обърне внимание. Искал е да намерят работа на него, на децата му. Искал е да свърши мизерията. Идвал е тука, в общината, да намери някаква работа. Обаче нищо не са му дали”, допълни Тихомир.

“Всеки един го прави за нещо, всеки един си има причина да се запали. Не знам да има някой, който да го направи без причина”, каза Асен, другият син на Венцислав.

“Сметките за ток и парно 235 лева. Живеем в гарсониера, отопляваме се с дърва и въглища. Досега обаче никога не сме получавали такава голяма сметка. Не знам дали точно това е била причината за смъртта на татко. Идваха от ВиК-то в Стара Загора и го заплашваха със затвор. Ако не внесе тези 433 лева, щели да го затворят”, допълни младият мъж.

“Нека да не обвиняваме този или онзи. Той сам се е запалил. Доколкото разбрах, само е държал запалката си, а защо го е направил...”, каза Тихомир.

“Ще продължим да живеем, както и преди. С бачкане ще се справим”, каза той. Брат му допълни: “Ще се грижа за майка ми. Изгубихме баща ми, не искам да я изгубим и нея”.

----------------------------------------------

Стефка плати тока с парите за Венци
в.Стандарт"Докторе, омръзна ми този мизерен живот!", Венцислав Асенов, мъжът-факла от Раднево, който угасна вчера в 4 ч сутринта в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, обяснил на лекуващия си лекар защо си е драснал клечката. Докторът предал на дъщеря му Антоанета, която си дошла от Германия, за да види татко си жив, последните думи на Венци. Като го докарали в клиниката по изгаряне в Пловдив на 26 февруари, бащата на 5 деца все още бил контактен. Дори подписал, че е съгласен да го оперират, научи "Стандарт".

"Изглежда страшно, няма лице, няма кожа, само по краката под коленете може да се познае, че е човек", дави си в сълзи Антоанета, която намерила кураж да види агонизиращия си баща. Лекарите направо й казали, че няма никаква надежда Венци да оцелее. Кожата по тялото изгоряла над 75 на сто, белият дроб бил увреден тежко и от първия ден Венци бил на командно дишане. А в края на миналата седмица изпаднал в клинична смърт. "Само ще се мъчи...", подсказали лекарите на близките, че ако поискат могат да изключат системите, които го поддържат. Жена му Стефка и 5-те му деца обаче до последно се надявали на чудо. Искали Венци

да живее, колкото дни Бог му даде

"Не мога да разбера защо се затри, ние никога не сме били по-добре, винаги сме живели бедно, от място на място, от квартира на квартира", търси обяснение на трагедията Антоанета. Самата тя е избягала от мизерията чак в Германия. Работела като сервитьорка, омъжила се повторно, имала и бебе на 4 месеца. "Оставих го на съпруга си да го гледа, мога да изчакам най-много още няколко дни", казва притеснена Тони. Младата жена ще може да погребе баща си - очаква се близките на Асенов да го изпратят днес. Антоанета има и две големи момчета от първия брак – Стефан е първокласник, Венци е в 5-ти клас. За тях досега се грижели баща и майка й - на този етап няма как да ги вземе със себе си. Затова се чуди как майка й

ще оправя сама и с двете внучета

"Само като се оженихме имахме 3-4 спокойни и щастливи години", връща се с тъжна усмивка назад вдовицата на Асенов. Била на 15 г., когато се залюбили, учела в строителния техникум в Бургас. Венци бил вече зрял мъж, на 27 г. Едно лято бил на гости на сестра на морето, запознали се със Стефка и есента отишли при родителите й в Силистра да им искат благословията. Въпреки че била малолетна, не прекършили мерака й, дори приели младите да живеят при тях. Венци започнал работа при тъста си като животновъд в АПК-то, родило се и в първото им дете. След това цялата фамалия се преселила в Шумен и там Венци и Стефка започнали работа в Комбината за товарни автомобили. "Това беше последната ни платена работа, след промените предприятието фалира и ни съкратиха", припомня си патилата Стефка. Вече с 5 деца, малкият Динко бил на 1 г., тръгнали да търсят препитание на другия край на България – в комплекса "Марица-изток". В един от рудниците работела леля на Венци и му помогнала да започне там. Наели го като общ работник, но изкарвал добри пари. До момента, в който претърпял тежка контузия на единия крак. "На два пъти му вадиха вода от коляното, започна и леко да накуцва", припомня си премеждието Стефка. Чорбаджията не само не му платил обезщетение за трудовата злополука, а един ден му директно го изхвърлил с думите: "Сакати хора не ми трябват!". Оттогава Венци и Стефка

повече от 10 г.са без постоянна работа

Отвреме-навреме ги наемали по програмата за временна заетост – в "Чистота"-та, в психоболницата, при разкопки на историческия музей. А единствените им постоянни доходи в последните години били детските надбавки за двете внучета и социалната помощ за малкия, който страдал от епиелпсия. При тях живеел и най-големият им син Тихомир, който също е безработен. На плещите им все още е и най-малкият, Динко, ученик в Ракитово, Пазарджишко. Само средният Асен и най-малката им дъщеря Мария, които са в Стара Загора, горе-долу се оправяли сами. Асен и мъжа на Мария работели в конеферма в старозагорското с. Малко Кадиево и изкарвали някой лев.
В края на 2012-а дали на Асенови ведомствено жилище

две стаички и кухня, потънали в мухъл

Но тази жест на общината се оказал твърде горчив. Предишният собственик навъртял вода за 1400 лв и ВиК-то започнало да си ги търси от тях. Оспорили иска, сметката била намалена на 433 лв., но и те били непосилни за семейството. "Два дни преди да се самозапали Венци дойде съдия-изпълнител и ни даде срок до 20 март да ги платим”, посочва Стефка една от вероятните причини за трагичното решение на съпруга си. Дошла и сметката за ток – 250 лв., въпреки че се отоплявали с дърва, нямали никакви електроуреди, дори хладилник. Като капак на всичко било и спирането на социалните помощи за един месец на Стефка.
"Как не ги е грях да говорят, че съм получила 14 000 лв от продадени ниви!”, казва през сълзи Стефка. Брат й и сестра й наистина продали някакви наследствени имоти в Силистренско, но взели няколкостотин лева и нея изпратили 200 лв. Стефка обаче била наказана от социалните служби и дори

върнала 85-те лева помощ за декември

"Платих и на ВиК-то, и на Енергото от помощта, които ни отпусна община Раднево, дано се замогнат от нашите измъчени пари”, нарежда Стефка. Общинарите им отпуснали 4 000 лв. Още малко над 2 000 лв. получила след участието в ТВ предаване на Мартин Карбовски и публикуването на набирателната сметка във в. "Стандарт". "Благодарна съм на хората, които отделиха от залъка си да ни помогнат”, казва Стефка. Грях, не грях, с част от парите започнала ремонт на жилището. "На живот с Венци не можахме да го оправим, поне да го изпратя за последно от нов дом", казва съсухрената от мъка жена. Стефка не се е замисляла и няма обяснение защо варненецът Пламен Горанов без изпратен като герой с национален траур, а нейният Венци угасна, забравен от всички. Единият изгоря в битката с властта и мафията, другият – в битка с мизерията, казват по-учените от нея. А, като се замисли човек, това май са двете страни на един и същ медал – сбъркания ни демократичен преход.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка