Бял дим във Ватикана

Pan.bg 13 мар 2013 | 21:10 views (2267) commentaries(0)
img mediapool.bg

Конклавът, който започна на 12 март във Ватикана, е избрал нов папа. От комина на покрива на Сикстинската капела на Апостолския дворец се издига бял пушек.Над Рим се разнесе и празничният звън на камбаните на "Сан Пиетро".

Очаква се до един час да бъде обявено името на новия папа. Кардинал протодякон Жан Луи Торан ще излезе на балкона на базиликата "Свети Петър", за да обяви кой е избраният да оглави Римокатолическата църква и какво папско име е приел.

Хиляди хора, събрани на площад "Свети Петър", ликуват, след като видяха белия дим. Първоначално димът изглеждаше сивкав, но постепенно стана бял и това бе посрещнато с еуфория на площада.

Изборът идва на втория ден от заседанието на конклава с участие на 115 кардинали. В сряда имаше три кръга на гласуване, като последният доведе до избор на нов папа. Кардиналите решават с мнозинство от две-трети кой да бъде следващият понтифик.

Новият папа ще отправи първото си послание "Урби ет орби" (Към града и към света) веднага след избирането му, облечен в новите си бели папски одежди, предвижда церемонията. Папските одежди са ушити и очакват новия папа в малка стаичка до Сикстинската капела - в три размера, за да има готовност за всички варианти при избора на приемник на Бенедикт XVI.Интронизацията на новия папа е насрочена за 19 март.

През последните 9 конклава ръководителят на католическата църква е бил определян след средно 7 гласувания. За избора на Бенедикт ХVІ бяха нужни четири кръга.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка