Холандия може да намали бройката на поръчаните F-35

Pan.bg 23 мар 2013 | 15:21 views (2727) commentaries(0)
img alert5.com

Холандия може да намали бройката на поръчаните F-35 поради увеличената цена и забавяне производството на изтребителя, неопределената национална стратегия по сигурността и съкращенията в бюджета. Така от първоначално планираните за закупуване 85 ‘стелт’ изтребителя, поръчката може да падне с 17 до 33 бройки. Крайното решение се очаква най-рано в края на тази година.

Според редица експерти от Пентагона подобни съкращения от страна на Холандия или други купувачи могат да доведат до така наречената „мъртва спирала” най-голямата американска оръжейна програма – това ще доведе до увеличаване цената на останалите поръчки, което от своя страна води до други съкращения в поръчките. Вашингтон вече забави 410 от поръчаните общо 2443 изтребителя за след 2017 г.

Програмата JSF е на стойност около 400 милиарда долара, целяща замяната на остаряващите вече F-16 и още дузина други самолети, е непрекъснато съпътствана с технически проблеми, закъснение вече от седем години и увеличение на първоначално планираната цена със 70%.

Холандия, Великобритания и Италия са едни от страните, инвестирали най-много в програмата. До сега страната на лалетата е похарчила 1.233 милиарда долара за проекта, който предизвиква все по-големи политически дебати. Нидерландия първоначално възнамеряваше да придобие 85 F-35, но миналата година тогавашният военен министър заяви, че правителството ще закупи 56 F-35 поради повишената цена на изтребителя и че само 68 F-16 трябва да бъдат заменени. Новото коалиционно правителство, дошло на власт през ноември 2012 трябва да финализира националната стратегия по сигурността и да вземе решение за закупуването на F-35 до края на годината.


image

Експертите изказват различни мнения - от отказване за закупуване на F-35, намаляване на бройката до продължаване участието в програмата. Според Marcel de Haas оттеглянето от проекта ще струва много на Холандия и загуба на работни места, като в същото време изтребителите F-16 трябва да се заменят и то скоро. Други аналитици смятат, че оптималната бройка трябва да е между 52 до 68 изтребителя F-35, докато според икономистите от Сметната палата, при бюджет 4.5 милиарда евро за цялата дейност по замяна на F-16, Холандия може да си позволи закупуване само на 33 до 35 нови изтребители F-35. Но според военните тази бройка е недостатъчна Холандия да изпълнява мисии, подобни на тези от миналите години. Някои холандски политици поставят въпроса дали страната се нуждае от този скъп изтребител и дали не е по-добре да се потърси алтернативен вариант за придобиване на друг самолет измежду Gripen, F/A-18 E/F Super Hornet, или Eurofighter. Според Lockheed цената на F-35 с навлизането им в серийно производство пада, както и че, нито един изброените по-горе изтребители има възможностите на самолета от пето поколение F-35.

Цената на F-35 през 2001 г. от 69 милиона долара, когато е стартирана програмата, в момента е почти двойна – 137 милиона долара. Пентагонът настоява тя да падне на около 90 милиона долара.

Според американски източници Холандия продължава учстието си в програмата и няма официално искане за намаляване на поръчаните бройки. На 2 март 2013 от завода на Lockheed излезе втория F-35 Lightning II (с обозначение AN-2), който в края на лятото ще бъде предаден на холандките ВВС за изпитания, които ще се изпълнят от американската военновъздушна база Еглин, Флорида.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка