ЕК: България остава най-бедната държава в ЕС

Pan.bg 27 мар 2013 | 17:40 views (2199) commentaries(0)
img investor.bg


У нас пет пъти повече хора от средното за Евросъюза търпят сериозни материални лишения, сочи анализ

Европейската комисия (ЕК) определя нивата на бедност у нас като тревожни в публикувания днес анализ на социалната ситуация в ЕС. В България пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения, гласи анализът, в който има специален раздел за нашата страна, съобщава БНР.


Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България.

Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от хората у нас търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.

Като констатира, че България е най-бедната страната в Европейския съюз, анализът посочва, че 49 процента от населението, 52 от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър, България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза - 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.

По статията работиха: Евгения Европейска, редактор Бойчо Попов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка