Обръщение на Николай Цонев по повод празника на Българската армия и храбростта

Pan.bg 07 май 2013 | 16:22 views (2747) commentaries(0)
img novaalternativa.bg


Господа генерали и адмирали!
Господа офицери и сержанти!
Господа войници и матроси !

Дами и господа цивилни служители!
Войни от запаса и ветерани от войните за освобождение и национално обединение на майка България!

Позволете ми да Ви поздравя с деня на храбростта и празника на Българската армия! Трудно се намират думи на признателност и преклонение за безукорната Ви служба на родината, в която ценностите и морала бяха поставени сред непознатите думи за мнозина и на тежки изпитания, от които вярата в честта и доблестта често се огъва…

Благодаря Ви за достойнството с което пренесохте тежестите на службата в условията на липсваща държавност и необявена, но жестока война срещу Вас – защитниците на род и родина! Поклон пред всеотдайността ви, с която през тези безкрайно дълги години на експерименти с армията, мнозина се запитаха дали имаме нужда от армия. Вие не позволихте да ви употребят партийно и не допуснахте една капчица кръв да се пролее по улиците на въстаналите от глад и социална безизходица български градове и села. Вие не положихте честта на пагона пред опитите на мнозина да ви унизят.

Господа генерали и адмирали! Господа офицери и сержанти!
Бъдете достойни за честта да командвате и водите в мир и в бой войниците на България – те не са загубили нито една битка и няма пленено българско знаме в музейте на държавите срещу които ни е изправял огънят на войните за национално освобождение! Пазете достойнството на своите войници! Те се уповават на вас и за вас са готови да тръгнат срещу всяка вража сила.

Помнете и свято пазете завета на полк. Борис Дрангов – „Офицера трябва да подава само една команда – След мен –Напред!”, защото българският войник е създаден да побеждава, а не да бъде бит и мачкан. Не позволявайте на чиновници и политици да превръщат Българската армия в противопожарна команда и заложник на недостойни реваншистки амбиции срещу народа. Пазете като зеницата на очите си единството между народ и армия!
Господа войници и матроси!

Бъдете достойни наследници и носители на българската бойна слава в мисии и операции за защита на националния ни суверенитет и световния мир! Докажете, че за българския войн няма невъзможна мисия и неизпълнима задача, защото ние успяваме там, където другите не могат!

Дами и господа цивилни служители в Българската армия!
Да Ви е честитпразникът, който би бил невъзможен без вашия самоотвержен труд!
Войни от запаса и ветерани от войните за национално освобождение на майка България!

Дълбок поклон и синовна признателност пред величавия ви подвиг, защото вече е почти еднакво трудно да защитаваш по бойните полета каузата, наречена България и да живееш достойно там където мъдрата старост и патриотизма са ненужни и отживели времето си ценности! Бъдете дълги години живи и здрави, защото Вие сте онзи така необходим коректив на движението към нова демократична България!

Войни на България!
Вие вече сте направили своя избор за цял живот – достойно да служите на България! Защитете този свой избор!

Да ни е честит празника на храбростта и Българската армия! Желая на Вас и на вашите семейства много здраве, много късмет и много служебни и житейски успехи!

Имам чест!
Николай Цонев- Министър на отбраната на Република България (2008-2009г.)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка