България и Катар са стратегически партньори, обсъждаме военното сътрудничество

Pan.bg 08 май 2013 | 08:24 views (2709) commentaries(0)
img Otbrana.com

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще се срещне днес с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия, който е на официално посещение у нас, съобщи Пресцентърът на МО.

Генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия ще бъде посрещнат с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

В рамките на посещението генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия присъства на тържествата, с които се отбеляза официално 6-ти май – Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков прие в понеделник катарска военна делегация.

„България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати”, заяви българският премиер. Той очерта основните сфери на съвместна дейност като инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите.

„Между двете страни бяха подписани 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и конкретно в сферата на военната медицина”, подчерта Марин Райков. Той изтъкна перспективата от задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар, което ще бъде и тема на предстоящото до края на годината заседание на съвместната комисия за търговия и икономическо сътрудничество.

„Нашите две страни споделят и общи цели в региона на Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа, е неприемливо. България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта. Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази връзка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес”, заяви българският министър-председател и външен министър Марин Райков.

Генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия изтъкна възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост. „Катар и България са две приятелски и миролюбиви страни, които могат успешно да си сътрудничат в сферата на отбраната и отбранителната индустрия. Ние вече имаме много добри примери за взаимодействие и обмен на опит в областта на военната медицина”, изтъкна началникът на Генералния щаб на катарските въоръжени сили.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка