Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри Музей на бойната слава в гр. Ямбол

Pan.bg 10 май 2013 | 09:20 views (2914) commentaries(0)
img МО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри на 9 май в град Ямбол Музей на бойната слава и възстановения портал-паметник с имената на воините от 29-ти Ямболски полк, 42-ри и 46-ти пехотен полк, загинали в боевете през Балканските войни и Първата световна война. В церемонията участва и кметът на Ямбол Георги Славов.

В своето приветствие министър Тагарев отбеляза, че при избора на военните обекти, които трябва да бъдат възстановени, Министерството на отбраната без колебание се спира на Портала – паметник на героите от ямболските полкове, който днес вече е и портал на Музея на бойната слава. „Смисълът на тези паметници и музеи е не само да съхраняват спомена за минало величие, но и да припомнят на днешните поколения, че нашите предци се бориха и загинаха за една кауза – не политическа, не партийна, не икономическа, не дори и лична. Те се бориха и загинаха за обединението и величието на Родината, за свободата на поробените братя“, подчерта той.

По време на откриването министър Тагарев посочи още, че проектът за възстановяването на паметника е бил доста амбициозен, защото порталът – паметник практически не е съществувал и е трябвало да бъде издигнат от основи. „Но общите усилия на министерството и общината доведоха до днешния ден, когато тази светиня възкръсна за слава и радост на жителите, гостите на Ямбол, и на всеки родолюбив българин“, каза министърът, и допълни, че възстановяването на паметника е станало възможно благодарение на работата на Националния инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни, който е предоставил финансовите средства.

В заключение министърът на отбраната каза, че Министерството на отбраната ще продължи да подпомага подобни инициативи.

За създаването на Музея на бойната слава, който е първият специализиран общински музей от този тип, Министерството на отбраната оказа активно съдействие на местната власт в града като безвъзмездно предостави на община Ямбол терен от 9 дка, сграден фонд и стара бойна техника.

В експозицията на музея могат да бъдат видени реставрираните със средства на министерството немски танкове Т-4 „Майбах“ и щурмови оръдия Т-3 от Втората световна война, които са с много голяма историческа стойност. Сред тях се намира и първообразът на танка – куполното оръдие Круп-Грюзон от 1884 г. Освен уникалните образци на немска бронетанкова техника, гостите на музея имат възможност да разгледат изложба, представяща историята и бойния път на ямболските военни подразделения.

В церемонията по откриването участва почетен караул от Ямболския гарнизон. Военнослужещите поднесоха венци и цветя на възстановения портал-паметник на загиналите във войните.

На официалната церемония присъстваха и председателят на Общинския съвет на Ямбол Татяна Петкова, директорът на "Комендантство-МО" полковник Румен Василев, началникът на гарнизон Ямбол полковник Димитър Данев, граждани и гости на града.

В отговор на журналистически въпроси след откриването на Музея на бойната слава в гр. Ямбол, министър Тагарев посочи, че процедурата за избор на нов тип изтребител за ВВС продължава на базата на извършената работа.“Това е дълъг процес, много работа е свършена до момента и ние правим някои стъпки в продължение на тази дейност“, каза министър Тагарев. Той отбеляза още, че към момента няма планове за удължаване на ресурса на самолетите Су-25 в авиобаза Безмер, а се изпълняват решенията, залегнали в приетата от предишното Народно събрание „Бяла книга за отбраната и въоръжените сили“.

Министър Тагарев посочи, че е оптимист за развитието на Българската армия, която е една от най-реформираните институции. „Огромна част от офицерите от висшия състав са хора, които са завършили академии у нас, в САЩ, Германия, Франция или Великобритания. Те владеят модерни методи за мениджмънт и работа с хора“, каза той.

***
През 2012 г. , във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни, с Постановление на Министерския съвет № 140/3.07.2012 г. бяха отпуснати 560 000 лв. за ремонт и възстановяване на 50 военни паметника в цялата страна.

Министерството на отбраната, чрез Комендантство – МО, възстанови 10 паметника и Военния мавзолей-костница в София. Сред тези 10 паметника беше и Портал-паметникът на 29-ти пехотен Ямболски полк. В реставрацията участва и община Ямбол като изготви проекта и реставрира паметните плочи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка