ЗВУЧЕН ШАМАР ЗА БОЙКО БОРИСОВ ОТ КОНТИНГЕНТА НИ В АФГАНИСТАН. ЗАЩО НЕ ЧЕСТВАХА 6 МАЙ В СЛИВЕН?

Pan.bg 25 май 2013 | 11:57 views (5110) commentaries(6)
img afera.bg

Краят на изследването ми за електоралната нагласа от проведените на 12 т.м. избори привърши. Пред мен са последните протоколи. Те са от секциите ни в Кабул и Кандахар. Резултатите са впечатляващи. Интелектът е налице. Недействителна е една бюлетина в която гласуващият е изразил волята си без да посочи предпочитания към, която и да е политическа сила. Такъв случай има и в Кандахар, но други две не са попълнени съгласно изискванията в Кабул.

За действителни са признати 380 гласа, от които 91 в Кабул и 289 в Кандахар, От тях в Кабул за ПП Нова алтернатива са гласували 20, а в Кандахар 172. За Коалиция за България съответно 28/41 а за ПП Герб 18/35, за Атака 0/13. Останалите гласове са подадени за други партии.

Така общият сбор показва, че за ПП Нова алтернатива са подадени 192 гласа, за Коалиция за България – 69, за ПП Герб 53 и за Атака 13 гласа.

Този резултат е един звучен шамар за Бойко Борисов и за безличните му бивши министри на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов. Шамар за арогантното им поведения спрямо Българската армия.

Нанесоха го от далечен Афганистан. Там, където животът на военнослужащите ежедневно е поставен на карта, изпълнявайки дълг със съмнителна морална стойност.

„Козирувайки” с гласовете си за ПП Нова алтернатива те всъщност отправиха панегирик* към личността на Николай Цонев. Последният, ако не и единственият по времето на прехода, свестен министър на отбраната, можещ и знаещ за какво става дума.

На вниманието на бъдещият министър на отбраната.

Пиша тези редове в деня на най-светлият български празник, денят на българската просвета и култура и на славянската писменост усещайки все още горчивия привкус останал ми от 07.05 т.г празнувайки с колеги и приятели в Сливен денят на Храбростта и празника на Българската армия.

Бях поканен от бивши колеги и приятели на среща в Сливен. В официалната покана бе отбелязано дата 07.05. т.г., мястото на срещата хотел-ресторант „Брилянтин” в 19.00 ч. Кувертът бе в границите на възможното. Организационният комитет се бе съобразил и с почивните дни. Бяхме се събрали над 120 души. Зададох въпросът защо в ресторант а не в гарнизонният стол е срещата. Отговорът, който получих ме възмути.

Проблемите споделени в този материал възникват с идването на ГЕРБ на власт.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е издал заповед с която забранява да се провеждат срещи, в гарнизонните столове в предизборният период. Мотивите да не превръщат в предизборни събрания.
Къде остана деполитизираната институция. Или и нея Бойко, Цветан и Аню превърнаха като МВР в подлога на ГЕРБ.
С тази си заповед генералът е нарушил грубо прогласеното в чл. 39, ал. 1 от Конституцията право на свобода да се изразяват мнения, което се свързва със свободата на убеждение като и разпоредбите на чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека и чл. 10, ал. 1 от Европейската конвенция за правата на човека.

Недопустимо е да се въвеждат ограничения на правото на свободно изразяване на мнение и неговото разпространяване.

Оказа се, че това е само върхът на айсберга.

Приятели, членове на ръководството на Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) изразиха възмущението си от факта, че за провеждане на отчетно-изборното им събрание ръководството на Военен клуб Сливен е поискало да бъдат заплатени по 50 лв. на час за ползване на зала. Поради липса на финанси, а да събират пари от членовете си е неморално при наличие на Военен клуб събранието е проведено на друго место…

Докато пътувах с влака преглеждайки пресата със задоволство установих, че освен в София денят на Храбростта и празника на Българската армия е отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Озадачи ме че Сливен не е упоменат. Отдадох го липса на информация. Но не би.

По време на вечерята установих, че в гарнизона такова мероприятие не е провеждано. Помолих един от бившите командири на 13-та танкова бригада взаимно да проверим на какво се дължи този факт. Командирът на учебния център той и началник на гарнизона, полковник Стаматов, под претекст, че е зает отказа да ни приеме. Но в интерес на истината покани за среща следващият понеделник. Естествено е, че нямахме възможност да останем.

Все пак поставихме въпросът „Коя е причината да не се чества този празник в гарнизона” получихме насрещен реторичен въпрос „А къде е указано че трябва да се чества?”.

Отговорът ни втрещи. Възможно ли е началник на гарнизон да не знае че 6 май Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия е обявен за официален празник. Само този факт е достатъчен за да се разбере, че честването се превръща в негово функционално задължение.

На всичко отгоре кметът на Сливен Кольо Милев е генерал от запаса. В този ден той е предпочел от 10.00 часа да присъства на откриването на фолклорния събор КЕРМЕН 2013 а след това „на маса” в Жельо войвода….

Помолихме журналисти от Sliwen press да изяснят тези въпроси като се запознаят с регламентиращите документи довели до горепосочените безобразия.

Правителството на ГЕРБ оставя Държавният резерв и военновременните запаси опразнени.

Към 25 апр 2013,наличната пшеница в резерва стига за изхранване на населението за 5 дни при изискване – 90 дни.

Държавният резерв е 70% опразнен от горива, лекарства и храни, показва доклад на агенция “Държавен резерв и военно-временни запаси” за 2012 година, цитиран от в. “Труд”. Допреди две години складовете са били пълни.

От резерва не оповестяват данните на наличните запаси, но по информация на вестника наличните количества фураж например са достатъчни само за изхранването на добитъка за 3-5 часа. при норматив за 30 дни. При лекарствата те са само за пет дни вместо за двайсет, а вода изобщо няма.

При горивата по регламент на ЕС трябва да са за 90 дни. Държавата се „разбрала” с фирмите от сектора да поддържат запаси за 60 дни, но по данни от доклада държавата не изпълнява и това изискване.

От „Дневник” научаваме, че причина за това е драстично намаленият бюджета на агенцията. Затова се обновяват запасите само от тези стоки, чийто срок на годност изтича.

За 2012 г. бюджетът на агенцията е бил 79 млн. лв., а за 2013 г. той е намален почти наполовина – малко над 45 млн. лв.

Димитър Кафанов

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Вeber 25 май 2013, 16:23
   
  0
   
  0

  Не шамар, ами цял бой заслужават двамцата с Ньойския глампер. Малко им е загубата, редно е да има и съд.

 2. #2
  Old Infantry 25 май 2013, 16:41
   
  0
   
  0

  Даа, жалко наистина. В един от най-милитаризираните някога гарнизони и град с патриотични традиции да не се отбележи 6 май - сигурно защото няма достатъчно основателен повод - например магистрала.
  Колкото до кмета, не го защитавам, но при наличието на гарнизонен началник инициативата трябва да е негова.

 3. #3
  apolo75 25 май 2013, 20:22
   
  0
   
  0

  Въоръжените сили като единствен коректив на МВР, станаха жертва на капризите им, своеволията, безчинствата, тяхната волност, свобода, самоуправство, саморазправа, непослушание, непокорство, произвол, безотговорност, безнаказаност, разпуснатост, слободия, вироглавство. И тук се пита къде са ни Генералите, или май стават такива когато вече не са на коня. Жална ни майка с такъв генералитет и устав.

 4. #4
  Защо бе? 25 май 2013, 20:38
   
  0
   
  0


  Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е издал заповед с която забранява да се провеждат срещи, в гарнизонните столове в предизборният период. Мотивите да не превръщат в предизборни събрания.

  Къде остана деполитизираната институция. Или и нея Бойко, Цветан и Аню превърнаха като МВР в подлога на ГЕРБ.

  С тази си заповед генералът е нарушил грубо прогласеното в чл. 39, ал. 1 от Конституцията право на свобода да се изразяват мнения, което се свързва със свободата на убеждение като и разпоредбите на чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека и чл. 10, ал. 1 от Европейската конвенция за правата на човека.

  Защо бе Нейко се излагаш така????????
  Генерал стана някак си, но селският дух от село Трънково си остана!
  Питайте го как се е издигнал! Много е интересно и любопитно. Иначе се прави на велик - и като тенисист и като специалист........
  И е Анюва подлога и герберастче за изгонване от новия министър, естествено със своя началник Стефан Василев!!!!!!!

 5. #5
  една 26 май 2013, 09:41
   
  0
   
  0

  Пълен хаус .

 6. #6
  до 3 26 май 2013, 18:51
   
  0
   
  0

  Какви генерали, кви 5-лева, аз истински генерал не съм виждал от началото на 90-те! Генерали, истински, само по време на война може да се издигнат, пък било то и "студена"! В днешно време, даже и да има някой с подходящите качества, системата не му дава да се развива, бива изолиран или ако не мине някой от предните номера, бива компрометиран! За съжаление е така във всички сфери и на всички нива на държавата!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка