200 ченгета обстрелвали Чакъра!

Pan.bg 26 май 2013 | 10:55 views (2394) commentaries(0)
img blitz.bg


Връщат скандалното дело за ново разследване

2003 г. 15 снаряда сринаха къщата на Тодор Димов заедно с него вътреСлучаят на Тодор Димов-Чакъра отпреди 10 години отново разбуни обществото. Новината, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да изплати обезщетения на засегнатите в тази история, накара близките на Чакъра да въздъхнат с облекчение. А и не само те… През декември 2003 година по време на акция на МВР 48-годишният Тодор Димов загина във вилата си в местността „Изворът на Белоногата” край Харманли. И до днес се водят спорове за това дали Чакъра се е самоубил, каквато беше първоначалната информация, или е бил убит от органите на реда. Дори една цяла година битуваше слухът, че той е успял да избяга през някакъв таен ход на вилата си и днес живее в чужбина. “Уви, синът ми е мъртъв! И макар че не съм видяла трупа му, аз усещам със сърцето си, че той не е жив…”, каза майката на Димов.

Какво се случи в оня мрачен декемврийски ден на 2003-а година

Около двуетажната вила на Чакъра се разиграва сцена, напомняща холивудски екшън. Патрулка отива да изпълни съдебно решение, според което Тодор Димов трябва да влезе зад решетките за около пет години. Обвиненията, по които са произнесени тези присъди, са две – за сводничество и кражба на добитък – две години, и за обир на чейндж бюро в Харманли – още три години.

Вместо доброволно да се качи в полицейската кола, Чакъра се барикадира във вилата си и дава откос с автомат Калашников. Това е прието от униформените като знак, че той няма да се предаде доброволно и те викат на помощ колегите си. В един момент около вилата почернява от полицаи, които веднага отцепват района. Шестима снайперисти заемат подходящи позиции, сякаш във вилата има цяла банда престъпници. Само за два часа полицаите около вилата стават около 200 на брой! От Харманли пристигат две фадроми, придружавани от два отряда командоси.

Докато униформените се окопават на подходящи позиции, сестрата и синът на Чакъра го убеждават да се предаде,

но той е категоричен – никога!

Налага се да бъдат изстреляни няколко димки като предупреждение, но и те не вършат работа.

В два и половина през нощта от най-високо ниво, твърди се, че това са тогавашният вътрешен министър Петканов и министър-председателят Сакскобургготски, е дадена заповед срещу заинатилия се престъпник да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7. Сутринта във вилата е открит овъгленият труп на Чакъра. Имал ли е право този мъж да живее и възможно ли е било той да бъде спасен са въпросите, които години наред витаят в публичното пространство. Заплаха ли е бил Чакъра за униформените, та са действали по този начин? Засега отговор на тези въпроси няма.

Със случая се заема небезизвестният адвокат Михаил Екимджиев, който подава документите в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той доказва, че, имайки предвид численото и бойно превъзходство на полицията, целта е била Тодор Димов - Чакъра не да бъде арестуван, а да бъде убит. Въз основа на подадените документи съдиите от Европейския съд са преценили, че налице наистина е многочислена полицейска акция срещу един-единствен човек, което всъщност го е лишило от шанса да размисли трезво и да се предаде. По този начин е нарушено правото му на живот по чл. 2, на Европейската конвенция. А поради липсата на обективно разследване от страна на българското следствие днес България трябва да изплати 50 000 евро на наследниците на Чакъра и 4684 евро за разноски на адвокатите, които са ангажирани по делото.


РАЗСЛЕДВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДНОВИ

Това действие произтича автоматично от решението на съда в Страсбург. Според адвокат Екимджиев разследването ще се поднови, но така, че виновните за смъртта на Чакъра лица да бъдат издирени и наказани според законите на Република България.
Веднага след излизане на присъдата от Страсбург главният прокурор на републиката Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото „Чакъра”. Неговите мотиви съвпадат с тези, които са изложени в решението на евромагистратите. В искането си пред Висшия конституционен съд Цацаров подчертава няколко безспорни факта, които могат да послужат за възобновяване на разследването. Това са: многобройни полицейски сили срещу един човек, използването на мощни гранатомети срещу къщата, в която се е барикадирал мъжът, не са разпитани „барети” от Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност.
Както още пред 2005 година стана известно, Пловдивската военна окръжна прокуратура прекрати делото, защото... Чакъра се бил самоубил с граната, преди домът му да бъде обстрелван с гранатомети. Всъщност това е версията, която новото разследване ще трябва да потвърди или да отхвърли. На последното си заседание Висшият конституционен съд обяви, че до един месец ще вземе решение дали ще започне ново разследване по делото „Чакъра”.


Синът на Чакъра - Данаил Димов:
УЖАСНО БЕШЕ ДА ГЛЕДАМ КАК УБИВАТ БАЩА МИ И ДА НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ НИЩО!
Леля ми беше заплашвана по телефона, защото си позволявала да говори против убийците му

“Ужасно беше да гледам как убиват баща ми и да не мога да направя нищо! Аз, баба ми и леля ми бяхме там, и през цялото време всичко се случваше пред очите ни. Сякаш се водеше война – но война на много хора и техника срещу един човек. Опитахме се да накараме баща ми да се предаде, но той сякаш си беше изгубил ума и не беше на себе си. Едва ли можеше да проумее, че се готвят да го убият! И до днес се питам: защо трябваше да го убиват? Той беше един нормален човек! Вярно е, може да е нарушил по един или друг начин закона, но щеше да си плати за това. Но не и със смъртта си! Според всичките повдигани му през годините обвинения, той просто беше един дребен престъпник и щеше да си излежи присъдата в затвора, ако бяха му дали тази възможност.

И друг въпрос си задавам: какво и на кого МВР доказа с това убийство? Истината е, че в България се вършат толкова по-големи престъпления от тези на баща ми, но не ги убиват! Дори и не ги съдят! И струва ли 50 000 евро един човешки живот? Дали ще има кой да ми отговори на този въпрос?!... Аз не оправдавам баща ми. И той не постъпи така, както трябваше, но в паниката всеки човек може да сгреши.

И още нещо мога да добавя – преди време сестрата на баща ми беше заплашвана по телефона, защото си позволявала да говори против убийците му. Подадохме жалба в прокуратурата, но отказаха да извършат проверка по сигнала ни. Защо? Много просто – за тях случаят е приключил – забравете! Но за нас не е.Текст и снимки Тодорка НИКОЛОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка