Полковник, дал 20 000 евро за ГЕРБ, за да стане зам.военен министър. Изненад - Радев станал вместо него, човекът си търси парите

Pan.bg 26 май 2013 | 10:59 views (4951) commentaries(14)
img blitz.bg


Борисов отрича да знае за това, но познавал лично получилия парите Владо Пенев, нарича го „измамник” и “досадник”

Купуват ли се високи постове в България? На този въпрос съдът не може да отговори вече трета година, тъй като грешки в наказателното производство срещу Владо Пенев, който “изпържи” с 20 000 евро под формата на „дарение” за ГЕРБ полк. Илийчо Илиев, спъват делото. Днес обаче полковникът е обнадежден, че прокуратурата ще ги изправи, предвид смяната на статуквото на политическата власт у нас. Припомняме случая, който вече три години залежава в съда. Ищецът - полк. Илийчо Николов Илиев, е о.р. експерт по национална сигурност. Офицерът има 4 магистърски научнообразователни степени: от ВНВУ „Васил Левски”, от Военната академия „Георги Сава Раковски” и Генералщабния й факултет, както и завършен курс по политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, но, както се казва -


„и най-умният си е малко прост”

Полк. Илиев е измамен от човек със съмнителна репутация, но „близък познат” на експремиера Борисов. В прокуратурата случаят върви под прозвището „Случаят Пенев”. Днес той отново става актуален и влиза на дневен ред - както в съда, така и в общественото /и медийното/ пространство. Надежда на “изпържения” военен давали безкомпромисният тон на главпрокурора Цацаров.
Полк. Илийчо Илиев характеризира случая като криминален и политически едновременно. Той и до днес твърди, че е проявил наивност, защото е имал реалните основания да повярва на измамилия го Пенев, тъй като неколкократно е бил свидетел на близките му контакти с експремиера Борисов в самия МС.

Как започва сагата

През ноември 2009-а полк. Илиев е помолен от президента на фирма „Крипто” ЕООД Петър Петров - представител за България на оръжейния швейцарско-норвежки консорциум "Крипто-Конгсберг Груп", да му съдейства за среща със зам.-министъра на отбраната Валентин Радев. Чужденците от години предлагали на поредни български правителства изгодно сътрудничество по финансиране превъоръжаването на армията и на МВР, както и офсетови програми по производството и доставката на оръжейни системи и комуникационна техника, но все удряли на камък. Познавайки манталитета на държавните ни мъже, най-вероятно работата е била спъвана заради частни ламтежи за комисионата.

Когато Бойко Борисов идва на власт, чужденците се обнадеждили, че ще могат да разчитат на управленец с твърда ръка, и отново направили офертата си. Покрай това става и запознанството между полк. Илийчо Илиев и Владо Пенев. Пенев му е представен като мениджър „Специални проекти" на ЕООД „Крипто”. Още в първия разговор той се похвалва пред Илиев, че е близък приятел с Бойко Борисов и че всъщност първата среща между норвежците и премиера е била организирана от него. Борисов даже се бил разпоредил на началника на кабинета си Румяна Бъчварова да му съдейства всячески във връзка с проекта. При срещите си с Илиев, Владо Пенев усеща къде е „тънкото” му място, а именно - че се надява на зам.-министерски пост в отбраната, и започва да го обработва: "Ти ще бъдеш новият зам.-министър! Подготви ми едно CV и аз ще го представя лично на премиера! Бъди сигурен в думите ми, тъй като аз съм от кръга на най-близките му хора, с които той взема решения за назначаване на министри и зам.-министри!”... Буквално дни след това последвал нов разговор в този дух: „Премиерът даде съгласието си за назначаването ти за зам.-министър, но изрично подчерта, че трябва да спазиш утвърдената в ГЕРБ традиция да направиш дарение от 20 хиляди евро! Това е стандартна процедура и всеки кандидат за министър и зам.-министър прави такова дарение, за да покаже по този начин лоялност към партията”. „Аз нямах тази сума - разказва пред прокуратурата Илиев. - Като военен пенсионер имам доход от 700 лв. Обърнах се към близки, роднини и приятели за заем. Такъв получих от фирма „Йотов и син" ООД срещу договор за заем, и от двама приятели срещу документ. На 29.03.2010 г. в района на бензиностанция ОМВ, кв. Бояна, се срещнах с Владо Пенев и му предадох 20 000 евро /40 банкноти по 500/, в присъствието на свидетел и под обхвата на охранителните камери на обекта, тъй като имах, макар и малко съмнение за измама... Бяхме се уговорили Пенев да получи парите срещу договор за дарение на ГЕРБ, но документ не получих. Пенев ми каза, че „хората на Бойко ще го изготвят, след като се убедят, че съм „точен", и че документът ще ми се предостави на другия ден, заедно с връчването на заповедта на премиера, с която ме назначава за зам.-министър на отбраната”.

На другия ден обаче официално е обявено името на новия зам.-министър, и едва тогава полк. Илиев разбира, че е

изигран

Започва да търси Пенев, който известно време се укрива, след което оня взема да шикалкави: че новоназначеният министър щял да бъде уволнен „до дни” и Илиев щял да заеме поста; че дотогава можело да го назначат за директор на Дирекция „Митници”, тъй като се очаквало да уволнят Ваньо Танов; и изобщо плещел всякакви „заместващи” министерския пост примамливи предложения. Накрая явно на Пенев му писнало да маже и с безпардонен тон приключил отношенията си с измамения полковник по следния начин: "Съжалявам, че така се случи, но не мога да ти помогна. Оправяй се! И не ме притеснявай, че ще ти се случат неприятни неща. Спри да ровиш, имаш деца!...”.

Едва тогава полк. Илиев разбира, че си има работа с рафиниран мошеник. Проучва досието му и разбира, че Пенев се е занимавал с бизнес с проститутки, че бил боксьор и общо-взето - „лошо момче”. „От криминалното досие на Владо Иванов Пенев е видно, че той е сериен престъпник с три досъдебни производства за измама в особено големи размери в Монтана, Луковит и София по чл. 209, 210 и 293А от НК, по които има преписки”, пише в открито писмо до медиите Илиев. Но никой не смее да пипне Владо Пенев.

“Защо?!”, пита полковникът

Отговорът на този въпрос стои висящ и до днес. Появяват се и други въпросителни. Примерно, Илиев казва по телефона на секретарката на началника на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова, че Пенев върши измами от нейно име и от името на премиера, но тя изобщо не го потърсва повече, за да разбере основанията за думите му. След време, когато е разпитвана, потвърждава, че е съдействала на Пенев за контакти с различни отговорни лица във връзка с проекта с норвежците, тъй като той я уверявал, че всичко е „съгласувано с премиера”, но после го била „прехвърлила” на съветника на Борисов по военнопромишления комплекс - Светослав Спасов.

По същия начин - привидно заинтересовано, но всъщност нехайно, се отнася към жалбата на Илиев и ексминистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Урежда му среща с директора на СДВР Валентин Йорданов, по време на която Илиев бил уверен, че „МВР няма да се допусне лице като Пенев да бъде толерирано заради приятелството си с „важни" лица”.

По-късно полк. Илиев е извикан при зам. градския прокурор Роман Василев, където му препоръчват да не „притеснява” Пенев, защото имало „утвърден план” за разработката му с използване на СРС. „Софийска градска прокуратура обаче излезе с решението, че „на този етап това не било необходимо”, казва Илиев.

Самият Пенев е разпитан месец и половина по-късно след останалите участници в сагата. Прокуратурата закъснява да изиска и записите от бензиностанцията на ОМВ в Бояна, където полковникът кандидат-министър дава парите на Пенев с високо вдигнати на таблото на аудито си ръце, за да се вижда. По-късно се оказва, че тези записи се били „самоизтрили”. Пенев продължава да работи с официално пълномощно от „Крипто” ЕООД по проекта за договор с норвежците за 10 милиарда евро от международния оръжеен консорциум с годишен оборот от 100 милиарда евро. А когато полк. Илиев попитал своя познат - боса на българската „Крипто” Петров, защо продължава да работи с Пенев, той чистосърдечно му отвърнал, че „без хора като Пенев нищо не може да се свърши”!

Междувременно „Йотов и син" ООД осъждат полк. Илиев за невърнатите от него 20 000 евро. Те очевидно разбират, че няма за какво да чакат пари от един измамен пенсионер, който никога няма да стане зам.-министър... „Йотов и син” е компания, лицензирана като оръжеен търговец, и вероятно когато й е поискан заемът, е считала, че така лобира за свои интереси в МО.

След всички събития полк. Илийчо Илиев се оказва

в пълен цайтнот -

блокирани са сметките му, семейството му е пред изгонване от жилището. „Аз съм един фалирал човек с разбит живот!”, изплаква той.

След време БСП-депутатът Антон Кутев задава въпрос на премиера Борисов дали познава Владо Пенев и този човек присъствал ли е на срещата с норвежката делегация. Борисов отговаря с „Да”, но прави уговорката: „Такива измамници винаги се явяват. При създаване на политическа партия ГЕРБ имаше еуфория, и хиляди хора искаха да влезнат в партията по един или друг начин. Безспорно сред тях е имало измамници като този същия досадник, но аз не нося отговорност и нямам криминални приятели”, заявява експремиерът и напуска пленарната зала на Народното събрание.

Въпреки повдигнатото обвинение срещу „досадника” Пенев, и до ден-днешен той не е осъден. Адвокатът на полк. Илиев пък се бори с „грешките”, които постоянно се явяват в документите по делото. Една от тях е, че се говори за „неуточнена дата”, на която били дадени парите, а в друга Владо Пенев е изкаран... 17-годишен - с дата на раждане по ЕГН 1995-а, вместо 1974-а?!? Заключението е, че внесеният обвинителен акт в СРС не отговаря на изискванията чл. 246 от НПК и са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила.

С днешна дата измаменият Илиев се надява, че с промяната на статуквото в политическата власт има шанс да докаже истината. Полковникът разполагал със свои „СРС”-та, които предоставил на съда, както и със свидетели, които днес щели да говорят по-смело отпреди.


Еми МАРИЯНСКА, в. "ШОУ"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  савин 26 май 2013, 15:28
   
  0
   
  0

  Дътрия пърдул да каже как е мислел да върне парите след като е бил гологъзник и всички които саму дали пари са го знаели.
  Ето точно за това че е ясно, че е мислел да се разплати с далаваери сега същия заслужава да духа супата, да му вземат всичко и да оди да спи в някоя кошара на село и да се завива с останалия му от младините вълнен шинел.

 2. #2
  Тошко 26 май 2013, 15:50
   
  0
   
  0

  "....научнообразователни степени...." - такава е само "доктор", но не съм сигурен, дали Илиев я има.
  Иначе е ясно, че "онзи манаф" е изпълнявал Цецковите разпореждания да замазва делото чрез нескопосни следствия и обвинения.

 3. #3
  Капитан 26 май 2013, 18:29
   
  0
   
  0

  Що за безочливост?Опитал да си купи зам.министерско място-сега се жалва в съда че не попаднал на правилния продавач.Срам ме е от такива "колеги".

 4. #4
  ! 26 май 2013, 18:38
   
  0
   
  0

  Тоя полковник си заслужава съдбата, иначе това си е стандартна практика, избиват се за нула време, просто Мангустина е предложила повече! А факта че не го барат другия мишенник, говори че поне 10 бона от тези 20 са отишли за тиквената партия!

 5. #5
  Илийката 26 май 2013, 18:53
   
  0
   
  0

  Откъде адаша има 20000 евро за подкуп, толкова ли са паралии военните? Много високо се е целил , ама се e вързал така тъпо. Ей, човешката алчност е безгранична. Но като е казал народът - гъз глава затрива.....Жалка работа ...Пфу...

 6. #6
  do 5 26 май 2013, 20:06
   
  0
   
  0

  Виж http://www.jotovandson.com/ от кой е взел на заем!
  Познай защо не е взел заем от фирма за сувенирчета!

 7. #7
  Велин 26 май 2013, 20:20
   
  0
   
  0

  Алчен и прост. Нека и другите кандидат-министри да го знаят. Тия пари как е мисли да си ги възвърне по честен начин и с пот на чело - такива пари за такъв пост са си малко с оглед на това о какво може да се докопаш след това, особенно в това министерство. Щом се е пенсионирал е взел 20 заплати, да не се прави на безпаричен и да предизвиква съжаление. 20 полковнически заплати с титли са си крупна сума, която никога не съм виждал накуп... и 700лв пенсия. Да не преиграва парите ги има.

  Да си открие дарителска сметка, ама да не пише навсякъде, че е полковник. Бил е някога сега е алчен и прост пенсионер.

 8. #8
  Велин 26 май 2013, 20:26
   
  0
   
  0

  Грешка, не е пенсионер. Поне като си открива сметка да не пише, че е военнослужещ излага останалите си колеги.

 9. #9
  kok 26 май 2013, 22:10
   
  0
   
  0

  Илийка, а навремето като,караше ТАКСИ добре ли ти беше? Алчен тип.А не трябва ли да го разследват за даване на ПОДКУП?

 10. #10
  пешо криптото 26 май 2013, 22:15
   
  0
   
  0

  случката звучи като виц за социалистически милиционери. този капут наречен като полковник Илиев незабавно трябва да стане клиент на данс и да даде обяснения защо се е напъвал да става зам.министър и за чии интереси е бил вербуван за да стигне до там да дава рушвет.клиенти на данс трябва да станат и подобни фигури като известният в БА Пешо Криптото и разбира се другото криптирано капутче-мениджър прибрало 20000 евра,и без чието благословение незнайно защо, дори не може да се пръдне когато има обществени поръчки за много пари, просто защото ТЕ са хората които прибират държавната пара и комисионните дори и сделката да пропадне.най-лошото в случая е, че чуждестранните разузнавания отдавна са разбрали що за стока са хората около всичко свързано с модернизацията, ВПК и сделките с оръжие в българия и просто цакат Родината с топла бира.а всичко това показва че българия се е превърнала в една изключително жалка държава и за това не е виновна световната конспирация-за това е виновна бай ганювската ни елементарност.

 11. #11
  Чепа 26 май 2013, 22:21
   
  0
   
  0

  Илийчо си беше шило още от както почна демокрацията - то май няма партия около която да не се е увъртявал,та седесари,та при легията,та царедворци,та накрая герберите.Ама тия герберите излязоха най-лакоми и безцеремонни - туриха му чепа.

 12. #12
  далаверата 26 май 2013, 23:07
   
  0
   
  0

  За оправено дупе , цяр няма! Той този запасен полковник не беше ли в ръководството на легията докато беше на служба?

 13. #13
  единотвсички 27 май 2013, 13:31
   
  0
   
  0

  Проблема е че всички важни постове в държавата се купуват, купували са се преди и ще продължават да се купуват. Това е гаранция че всеки платил за това има амбицията да краде и прави далавери и изобщо не го е...бе за държавата. Вече нямам и грам надежда да се оправим, каруцата е засилена по надолнището а край няма, ще се сменят крадливи правителства, а движението ще е само надолу....няма оправия.

 14. #14
  DDT 28 май 2013, 09:02
   
  0
   
  0

  Илийчо, армията и офицерството са станали за смях в очите на обществото заради такива като теб. Скрий се някъде и не занимавай хората с простотиите си, експерте по национална сигурност. Хайде сега като си такъв лаком г.. кажи на нас от простолюдието как щеше да ги връщаш тези 20000 евро.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка