Руският космос на авиосалона в Льо Бурже

Pan.bg 23 юни 2013 | 11:58 views (2652) commentaries(0)
img Руската авиокосмическа промишленост се изяви на 50-ия авиосалон в Льо Бурже не толкова гръмко, като Су-35 или хеликоптера Ка-52, тъй като ракетите не са в състояние да направят показателно изпълнение пред очите на зрителите. Все пак, резултатите са повече от впечатляващи. Ето какво съобщи в ексклузивно интервю за „Гласът на Русия” посланикът на Русия във Франция Александър Орлов:
- На руските щандове се проведоха десетки срещи и преговори, бяха подписани редица договори. Един от най-важните беше за сътрудничество с Европейската космическа агенция за изследване на Луната с робото-технически средства. Така че, сътрудничеството ни със Франция в областта на космоса, което беше започнато през 1966 година, продължава успешно.

На авиосалона присъстваха представители на „ЦСКБ-Прогрес” - едно от водещите предприятия в руския ракетно-космически отрасъл. За това, какво е докарал на авиосалона ракетно-космическият център, ни разказа Владимир Алешин, началник на отдела за международно сътрудничество и реклама на предприятието:

- На нашия щанд са представени 6 ракети-носители, апарати за дистанционно сондиране на земята и апарати за екологични изпитания. От гражданската продукция е представен самолетът „Рисачок”, който трябва да замени Ан-2.


Владимир Алешин определи резултатите от салона като положителни:

- Ние се срещнахме с партньори, които познаваме отдавна. В нашата област договори не се сключват бързо, тъй като те изискват много работа. Ние потвърдихме възможностите си, а те - намеренията си. Постигнатите по-рано договорености остават в сила.

Освен това, Международната асоциация за космическа дейност, в която влизаме и ние, подписа Меморандум за сътрудничество с Френската асоциация за авиокосмическа промишленост (GIFAS).

В допълнение към казаното по-горе, можем също така да отбележим, че „ЦСКБ-Прогрес” е оказвал услуги по изстрелване на 32 американски спътника за връзка „Глобалстар”, на 4 европейски изследователски спътника „Клъстър-2”, на европейските космически апарати „Марс-Експрес» и „Венера- Експрес”, на американския спътник за връзка „Амос-2”, на 2 европейски навигационни спътника „Галилео” и на френския изследователски спътник „Коро”.

Френската преса не бърза да рекламира руските резултати от юбилейния салон. Но все пак, броят на подписаните договори и вече осъществените стартове впечатлява.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка