Хора блокират пътя за морето заради взривовете край Лозенец и Стралджа

Pan.bg 25 юни 2013 | 14:41 views (3728) commentaries(2)
img БЛИЦ
Хората бесни, още взривяват боеприпаси край Петолъчката

Селяни затварят пътя към морето. Жители на село Лозенец, което пострада най-тежко от миналогодишните взривове на военни складове край Петолъчката, обявяват гражданско неподчинение."От 12,00 до 13,00 часа на 26 юни пристъпваме към обявяване на гражданско неподчинение, като ще блокираме главен път София-Бургас на входа на село Лозенец, на 3 км от пътен възел Петолъчката", съобщиха от местния инициативен комитет с председател Дина Попова. Според подписалите декларацията членове на съвета държавните чиновници са ги излъгали, за да прикрият корупция.

Основните искания на жителите на Лозенец са:


1. Незабавно сформиране на междуведомствена комисия с участие на представители от населението и участието на посочени от нас независими експерти за извършване на пълна ревизия на намиращите се на територията на базата боеприпаси и опасни материали като видове и количества, с цел да се пресече възможността за внасяне на материали за взривяване от други места;

2. Незабавно разследване законността на дейността на „Милитъри продакшън интернешънъл", „Табов инженеринг", както и на „Берета трейдинг", които фирми извършват контролирани взривни дейности от 14.02.2013 г. до днес. В това разследване да бъдат включени и независими експерти.

3. До извършването на ревизията и разследването незабавно да се разпореди от съответните институции спирането на взривните дейности, поради съществуващия реален риск за живота, здравето и имуществото на хиляди хора- местни жители от селата Лозенец и горно Александрово, пътуващи по главен път София-Бургас, както и работници на пътен възел „Петолъчката".

4. След ревизията и реалната оценка на количеството опасни боеприпаси, които не могат да бъдат транспортирани до съответния полигон за унищожаване, да се направи един реалистичен план-график за унищожаване на непреносимите взривни материали.

5. След пълното прочистване на замърсения район от „Берета трейдинг" през миналата година да се забрани упражняването на този вид дейности- унищожаване и утилизация на взривни и други опасни материали в база "Стралджа- Мараш" завинаги!

6. Законодателно да се уреди проблема с подобни бази, намиращи се в непосредствена близост (на по-малко от 3000 м) до населени места и важни инфраструктурни съоръжения - незабавно.

"Обявяването на гражданското неподчинение се налага поради пълното безразличие от страна на всички отговорни институции, към които се обръщахме за съдействие през последните три месеца: Президентство, Национален омбудсман (дори не ни отговори на призивите за съдействие), Главна прокуратура, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и социалната политика, Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Не само, че не ни оказаха никакво съдействие, но и някои от тях явно ни излъгаха в отговорите си по ЗДОИ, като видимо заличаваха уличаващи ги в корупция действия", пише в декларацията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  observer 25 юни 2013, 17:07
   
  0
   
  0

  "Хора блокират пътя за морето заради взривовете край Лозенец и Стралджа"
  Хората по-добре да блокират някъде лицето Аню Ньойски и да го предадат на правосъдието. Със сигурност първоначалният режим трябва да е много строг!!!

 2. #2
  zdr 28 юни 2013, 00:18
   
  0
   
  0

  Какво общо има тук БА. тези складове не са били никога собственост на БА, те са на МВР. Това че БА помага за разчистването на района е политическо решение подплатено с доста пари. В момента или по-скоро от септември миналата година частна фирма прочиства вътрешния периметър на складовете, ще спомена само че един от собствениците на тази фирма е бившия командващ на инженерни войски полковник Мишо Христов, но това е реалността. За колегите от ВП и ДАНС това оже да е тема за размислъл, но те си знаят! Друг е въпроса какво се случва с шефа на фирмата по чиято вина загинаха няколко човека, май нищо, но това е реалността, има си парички, има и протекции от висши политици = продължава си далаверите с оръжие. А загиналите Бог да ги прости. Армията няма нищо общо с взривовете, стига с този черен PR, в БА има много достойни и честни родолюбци, хора които са готови да дадат живота си за родината, време е този отдел PR който е част от БА да започне да върши задълженията си, знаем че там е пълно с връзкари и некадърници, но поне малко да си изпълняват задълженията, ясно ни е че не могат много но поне мъничко.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка