Наградиха българки, участвали в Корейската война

Pan.bg 28 юни 2013 | 17:42 views (6632) commentaries(9)
img Преди 60 години българки участват в Корейската война
Победата бе чествана с участието на военно-патриотичните съюзи.
Otbrana.com

Две всеотдайни български медицински сестри получиха вчера цветя и много благодарности за техния професионализъм и саможертва. Преди 60 години Атанаска Дишкова и Лиляна Войнова са били в състава на българската медицинска бригада на страната на корейския народ в неговата отечествена освободителна война.

Тържественото обелязване на 60-годишнина от Победата бе дело на Организационен комитет под ръководството на генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР и Симеон Игнатов – председател на дружеството за българо-корейско приятелство. Домакин на проявата бе посланикът на КНДР у нас Зу Уанг Хуан.

Честването уважиха още председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Иван Сейчанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на ОС Симеон Симеонов, председателят на БАС Чавдар Стоименов, председателят на Международната славянска община „Перун” полковник от запаса Емил Миланов, представители на други неправителствени организации и партии.

Този прекрасен народ заслужава да живее в мир, подчерта медицинската сестра Лиляна Войнова. Със сълзи на очи Атанаска Дишкова изпя една от своите любими корейски песни. Генерал-лейтенант от запаса Топалов връчи почетна грамота на съюза на капитан от запаса Георги Стоянов – син на големия български лекар генерал- майор Коста Стоянов.

В помощ на медицинската служба на Корейската армия за периода 1952-1956 г. България изпраща две медицински бригади. Окомплектоването им с медицински кадри и стъкмяването с медико-санитарно имущество се възлага на Министерството на народното здраве и социалните грижи и Българския червен кръст, които привличат опитни военномедицински специалисти. Личният състав на медицинските бригади работи във военнополеви болници, разкрити съответно в градовете Синиджу и Канге.

image
Снимка - Д.Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  теелриг 28 юни 2013, 23:57
   
  4
   
  2

  Все едно чета"Работническо дело" от 1981г."Освободителна война на корейския народ"-както се вика гледам и не вярвам на ушите си.Та Северна Корея напада вероломно Южна Корея и избива стотици хиляди корейци.И сега в Северна Корея управлява един
  пикльо,чиито единствени заслуги са,че е син на баща си и внук на дядо си.Десетки хиляди севернокорейци са в лагери и затвори,други хиляди всяка година измират от глад.Страната е най-големия концлагер в света.Докато Южна Корея е един от световните лидери по стандарт на живот.Все ви знаех,че сте комунисти в този сайт,но с това вече надминахте всякакви граници.

 2. #2
  Preslav 29 юни 2013, 00:00
   
  3
   
  2

  Тц - не позна мой мили малък смехурко...
  Патриоти сме, както и тези жени са били патриотки за времето си през 1953 г....
  Така и ние - отразяваме абсолютно всичко свързано с българската военна история.

 3. #3
  телериг 29 юни 2013, 08:05
   
  5
   
  1

  Така ли ги разбираш нещата-щом сайта е твой, да обиждаш всеки,изразил различно мнение?И много интересно разбиране имаш за патриотизъм-подкрепяш хора,които искаха България да стане 16-а република на СССР.За мен всеки,който иска България да падне под властта на друга държава е национален предател.Какво точно им е било патриотичното на тези две жени?Отишли са да подкрепят един диктаторски режим,който е избил милиони жители на страната си.Имало е мирен договор след ВСВ,които севернокорейците нарушават и вероломно нападат южните си съседи.И после ООН изпраща войски в помощ на Южна Корея,за да се защитят от агресията.Не че имам нещо лично против тези две жени-такова е било времето и са нямали избор,но пък да ги награждават с медали и това да се отразява все едно са направили голям подвиг е върха на наглостта.А и понятия като"отечествена освободителна война" за определяне на една агресия е точно в стила на"Работническо дело".

 4. #4
  Mieco 29 юни 2013, 15:33
   
  2
   
  2

  Преслав не ги слушай тез ! Те се вълнуват от времето когато се случило това те са "демократи", а да ги питаш що са "демократи" не могат да обеснят. И естествено ти за тях си "комунист" , те не мислят за героиствата на тези жени . Глупаци !
  Да те питам ТЕЛЕРИГ "България да стане 16-а република на СССР"
  България и Т.Живков може да се били всякакви , но никога не са дoпуснали един "руски солдат" на родна земя , а сега САЩ КАКВО ПРАВЯТ БЕ 16-ТИЯ А ?????
  НЕ СМЕ ЛИ 25 ИЛИ 26 РЕПУБЛИКА НА ЕВРОПА , КОИТО НИ КАЗВАТ КАК ДА ЖИВЕЕМ ?!?!?! КАЖИ ДЕ !!
  И КАК ЖИВЕЕМ , СЪС 50 ЛВ ПЕНСИЯ ИЛИ ПАК КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ?! МИ НИЕ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ !
  ЕДНО Е ФАКТ КОМУНИСТИТЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРСКОТО ИСТОРИЯ ,ФОЛКЛОР И Т.Н ДНЕС СЛУШАМЕ "ДА ТИ ГО ДАМ ЛИ ... ? " Е ТОВА НИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМЕ НОРМАЛНО , ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ КОИТО РАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ НА КОМУНЪЗИМ И ДЕМОКРАЦИЯ.
  А КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ Е ТОВА ВСЕКИ "ПОЛИТИК" СЪС ПАРТИЙНА КНИЖКА ?!?!

 5. #5
  Preslav 29 юни 2013, 17:06
   
  1
   
  2

  Да го питам тоз смехурко дето не си знае родовата история, неговите родители дали случайно не са живеели в комунистическото общество и не са поддържали тези, които са искали България да стане 16-а република на СССР? Или неговите родители са живеели в друга държава? Или пък са били първите дисиденти още през 1953 г.?
  Хайде да не изглупяваме, България има история, история и със срамни петна, но това не означава че трябва да я отричаме или да я крием.
  Защото съм сигурен, че неговите родители като комунисти 100 процента са подкрепяли бедното корейско общество във войната с американския агресор... Както предполагам мойте, както предполагам и всички живеели по това време...

 6. #6
  телериг 29 юни 2013, 17:34
   
  3
   
  0

  Не господине-моите родители никога не са били комунисти.И за моя гордост в рода си нямам нито един
  комунист.За сметка на това дядо ми се е бил срещу нацистите през ВСВ,където заболява тежко,а след това комунистите го изкараха фашист,защото не искал да си даде 3-е крави и 5-те декара нива в ТКЗС-то.И доста добре си познавам родовата история-моите предци са били селяни,но някои от тях са си оставили живота и здравето за свободата на България.И никой никога не е искал България да стане 16-а република на СССР и,може да не са били дисиденти,но със сигурност са били патриоти и са искали България да просперира и да бъде свободна и независима държава.

 7. #7
  Preslav 29 юни 2013, 17:38
   
  1
   
  2

  И г-н ТелеРиг, като вашите роднини са били такива храбреци, изказали ли са си идеите и желанията на Народната власт?
  Не, нали... Тогава просто си мълчете и приемете фактите. Пак ви повтарям и вникнете малко в смисъла на думите ми. България има славна история, България има история и със срамни петна, но тя не трябва да се отрича.
  А - и запознайте се малко с войната в Корея през 1953 г., за да разберете изобщо за какво са воювали и да видим дали вашата позиция няма да се промени.
  Не виждам нищо срамно в това 2 българки да отидат там и да помагат на ранените военни...

 8. #8
  телериг 29 юни 2013, 19:00
   
  3
   
  0

  Доста добре съм запознат с Корейската война.През 1950г Северна Корея напада независимата държава Южна Корея без никакъв повод.И с решение на Съвета за сигурност на ООН са изпратени войски под егидата на ООН за защита на Южна Корея.Къде тук видяхте"отечествена освободителна война" за Северна Корея?Това си е нападение над независима държава,което е санкционирано от ООН.И същевременно България праща български войници-в случая медицински работници да помагат на агресорите.Нищо против нямам срещу двете български
  медицински работнички-били са изпратени и са си вършели работата.Но не е редно това да се представя като някакъв подвиг и да се пише за "отечествена освободителна война" за Северна Корея.Ако не сте осведомен-в Северна Корея има наследствена диктатура и сега на власт е един дебелак под 30 години,чието единствено качество е произхода му.Хората в тази държава нямат какво да ядат,стотици хиляди са хвърлени по лагери и затвори,забранено е на гражданите изобщо да напускат страната.Така че да се възхвалява тази държава просто не ви прави чест.

 9. #9
  Preslav 29 юни 2013, 20:13
   
  1
   
  2

  Някъде да дъм възхвалил Корея... Но от тези ви ограничени знания наистина си личи и културата ви... Повече няма какво да говорим.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка