2012 г.: В администрацията на МО са работили 731 души

Pan.bg 08 юли 2013 | 12:49 views (2568) commentaries(1)
img Докладите на правителството дават различни данни за числеността на администрацията на министерството през 2010 и 2011 г. Разликата е с повече от 300 бройки

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

През миналата година администрацията на Министерството на отбраната (МО) е имала численост от 731 души. От докладите на правителството за състоянието на администрацията за 2012 и предищшните две години става ясно, че не използвана една и съща методика при обявяване на числеността, което от своя страна води и до различни изводи.


Щатната численост на администрацията МО, според доклада, през 2010 г. е била от 613 души. През 2011 г. бройката пада на 476, а през 2012 г. скача на 731. Причината е, че в посочената обща щатна численост на МО за 2010 г. и за 2011 г. са включени само служителите, назначени по служебно правоотношение по Закона за държавния служител и по трудово правоотношение. В отчетните данни за 2012 г. са включени вече и назначените по служебно правоотношение по Закона за отбраната и Въоръжените сили, които са 269.

Нещата обаче се объркват значително, ако погледнем какво пише в Доклада на правителството за състоянието на администрацията през 2011 г. Там данните за щатната численост на администрацията на МО са съвсем други. За 2010 г. – 980, а за 2011 г. – 796. Най-вероятно и тук е използвана друга методика?! Трябва да си фокусник, за да се ориентираш в числата и за откриеш истината.

Длъжностите в администрацията могат да бъдат заемани по трудово правоотношение или по служебно правоотношение, съгласно Закона за държавния служител, Закона за Министерството на вътрешните работи, на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на Закона за изпълнение на наказанията (във връзка със ЗМВР), Закон за съдебната власт (във връзка със ЗМВР) или на Закона за дипломатическата служба.

От служителите, пенсионирани и отново назначени на длъжност преди 1 януари 2012 г. най-много продължават в Министерство на отбраната – 73 (9.9% от всички реално заети служители), в Национална здравноосигурителна каса –68 (3.2%) и в Национален осигурителен институт – 34 (0.9%).

Само 11 от отчелите се администрации, се посочва в правителствения доклад, участват чрез свои представители в международни групи и организации, работещи в областта на информационната сигурност. Това са: Институт по отбраната, Комендантство – МО, Патентно ведомство, Национален статистически институт, Изпълнителна агенция "Борба с градушките", Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, общински администрации Драгоман и Трекляно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  az 03 авг 2013, 09:40
   
  0
   
  0

  Във нашето в.ф.80%от ц.сл.са пенсионери,а 100%от мъжете ц.сл.са такива-бивши военни,веднага завърнали се .И редно ли е 2 пъти да бъдат осигорявани от едно и също място?Да не говорим,че на тези бивши им липсва достойнството .И в същото време мрънкат,че децата им били без работа...........ами как да стане????

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка