Военното министерство с амбициозен план за 2.3 млрд. лв. до 2028

Pan.bg 09 юли 2013 | 08:04 views (3265) commentaries(11)
img segabg.com

Министърът на отбраната спира съкращенията в армията, връща социалните придобивки и започва тотална ревизия на фирмите
Панайот Ангарев
На фона на оскъдния бюджет и плачевното състояние на армията новото ръководство на Министерството на отбраната пише план за покупка на ново въоръжение и техника за милиарди. Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО. Става въпрос за 56 цели, зад които стоят определени проекти. Те се изчисляват на 2.3 млрд. лв. Сред тях са покупка на безпилотни летателни самолети, защита на хеликоптери от РПГ, на пристанища и на черноморската граница. Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв.

"Ще предложим и очакваме утвърждаването от Министерския съвет и след това от Народното събрание на програма за инвестиции и превъоръжаването на въоръжените сили в съответствие с този амбициозен пакет от цели", обясни вчера военният министър Ангел Найденов. Той не обясни откъде ще се вземат средствата за финансиране на плана, но призна, че очаква парите за отбраната да нараснат до 1.5% от БВП при предстоящата актуализация на бюджета. В момента военният бюджет е около 1.2% от БВП. Тези пари обаче могат да стигнат само за плащане на задълженията на МО. Само Военномедицинската академия например има около 91 млн. лв. задължения.

Подобен план за модернизация беше изготвен по времето на правителството на НДСВ, но той се провали и приключи само с няколко "златни" проекта. Те също бяха оправдани с изпълнение на натовските цели. Така се стигна до започването на спорни проекти като купуването на хеликоптери "Кугър","Бел", самолети "Пилатус", втора употреба военни кораби и автомобили "Мерцедес". По време на тройната коалиция този план на практика беше замразен, а купената техника остана без поддръжка. В момента от всички хеликоптери лети само един "Кугър", а младите пилоти нямат на какво да се подготвят. Планът на НДСВ не се изпълни и заради лошо финансово планиране. Затова част от проектите са били прехвърлени и сега ще залегнат в новия план за модернизация. Такъв е проектът за покупка на нов вид изтребител. Найденов посочи вчера, че проектът е замразен, но МО не се е отказало от него и работната група продължава да работи. Покупката на нови изтребители пък беше основен приоритет на кабинета "Борисов".

След месец престой в МО министърът разкри отчайващото състояние на армията. Военното министерство започва цялостен одит и на всички търговски дружества. По думите на Найденов дружеството "Военно издателство", което беше заложено от ГЕРБ за приватизация, е било водено към фалит. Също така рязко са спаднали и приходите и в дружеството "Интендантско обслужване". По думите на Найденов военни складове са давани без пари на 10 частни фирми, които са съхранявали близо 6500 тона боеприпаси. Затова от компаниите ще бъде поискано да плащат реални наеми за използване на военните складове. Освен това министърът ще прекрати практиката военни поделения да получават дарения.

Вече има образувани две досъдебни производства за обувките за рейнджърите в Афганистан, съобщи Найденов. Първото е за качеството им, а второто - за общото количество, което е било произведено - над 30 хил. чифта. Приключила е проверка и на "Военна полиция" за качеството на униформите за контингента в Афганистан, които са били предадени на прокуратурата и се очаква решение дали ще има трето досъдебно производство. В момента в ход е проверка на "Военна полиция" на качеството на бронежилетките и каските на рейнджърите.

Министър Найденов даде ясно да се разбере, че ще ревизира и реформата в армията. Миналата седмица е било взето решение да се спре свиването на специалните части в Пловдив от бригада в полк и така няма да бъдат съкратени 300 души. Спира се и реорганизацията в авиобазата в Безмер, заради което няма да бъдат съкратени 200 военни и 20 цивилни. Във Враца пък се възстановява закритото поделение, като първоначално ще бъдат назначени 250 военни. Засега се отлага реформата на седем бази на бригада "Логистика", което ще спаси 700 военни.

МО ще предложи да се върне и старият вариант за пенсиониране, чиято отмяна предизвика напрежение в армията в началото на годината. Вече са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще падне въведената от ГЕРБ възраст, обясни Найденов. "Ще поискаме да отпадне от бюджета фиксирането на обезщетението на безработните съпруги на 270 лв. и да се обвърже с минималната заплата", посочи военният министър. Това ще стане при предстоящата актуализация на бюджета.КАЛИНКИ

27 служители в администрацията са назначени без конкурс по времето на правителството на Борисов. Други 24 служители са започнали работа в МО по заместване и все още не са назначени на постоянни длъжности, съобщи министърът. Така той хвърли камъни в градината на заместника си Иван Иванов, който беше началник на "Човешки ресурси" в МО по времето на Аню Ангелов. Иванов напусна няколко месеца преди да падне кабинетът на ГЕРБ. Пред "Сега" той не успя да даде смислено обяснение как са ставали тези назначения и се оправда с факта, че решенията са се взимали от политическото ръководство на МО, а не от него. Незаконно назначените в крайна сметка нямало да бъдат уволнявани.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 09 юли 2013, 09:22
   
  0
   
  0

  Има няколко примера в статията, но някой по светнат, има ли идея, какви са тези 56 мерки? Предполагам че са интелигентни решения от първа необходимост, но все пак ми стана любопитно какво точно представляват.

 2. #2
  Незнайко 09 юли 2013, 09:50
   
  0
   
  0

  БКП работеше на петилетки, БСП - на петнайсетлетки. Колко да е амбициозен един план, който предвижда на година да се харчат в следващите 15 години по 150 млн. лв. за покупка на въоръжение, а вероятно и за ремонти и за поддръжка ... ???
  С тези пари трябва да се закупят новите изтребители (само те, ако не се броят бакалските сметки на гАню биха надхвърлили тази сума), безпилотни самолети (вероятно тип любителски авиомоделизъм) ...
  Това само в безкрайно опосканата ни армия може да се приеме за план, пък и да се хвалим с него, като "амбициозен".
  Моя извод е ясен - и следващите не 15, а 20 години армията ни ще разчита на оръжие от времето на СССР, докато и то не грохне и стане годно само за музеите. За този период тук таме ще има някоя по-модерна система, но нито ще имаме модерна, нито мобилна или каквато и де е друга освен ОТМИРАЩА армия, а накрая ще Я преобразуваме в Палестинска милиция. :(
  Хайде да видим какво ще кажат оптимистите!

 3. #3
  army 09 юли 2013, 09:52
   
  0
   
  0

  Найденов, не си научи урока. По същия начин се провали и като кмет. Без да премахнеш вредните кадри, които ще те завлечт в балатото няма да успееш. Тази доброманщина е опасна в политиката. Не го ли направиш сега си обречен. Помисли си какво стана в Димитровград.

 4. #4
  Wladi 09 юли 2013, 10:56
   
  0
   
  0

  "Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв"
  Господа до колкото знам трябваше изтребители,инфраструктура , тренажори и т.н да достигне около 720 млн.лв ! А тук се говори за 1млрд.лв това означава ли ,че има шанс самолетите да са чисто нови и повече от 8-9 броя ???
  Не че нещо към министъра , но 2.3 млр.лв едва ли ще стигнат за нови технологии . Може би със времето парите ще бъдат увеличени ?! Ще видим, късмет г-н Министър !

 5. #5
  възмутен моряк 09 юли 2013, 14:39
   
  0
   
  0

  Командирът на поделението в Каменар назначи без конкурс поредната "калинка", бивша санитарка, която едва на 37 години е успяла да се "сдобие" с диплома за средно образование във вечерно училище в Шумен.Ужас!!! Каква наглост само!

 6. #6
  i 09 юли 2013, 18:58
   
  0
   
  0

  27 служители в администрацията са назначени без конкурс. Въпроса ми е към министъра а колко са в подчинените му структури, отговора е ясен много! Призив да ги провери ама нали са назначавани от зама Иванов та много шум за нищо

 7. #7
  ветераните 09 юли 2013, 22:15
   
  0
   
  0

  Годподин министър и господин Панчелиев призовавам ви да не обръщате внимание на този който под различни псведоними и имена пише по адрес на командира на Каменар , защото написаното е един гнусен и долен донос. Автора на този донос е офицара от запаса от воено-морските сили Д. Д. или известния с прозвището „тралчика” „бигъзъ” , „хитрото змейчи” и „интриганта” който е най-големия „феодал” който е имал вземане даване с Каменар. Ако сегашния е феодал то въпросния офицер трябва да кръстим на дерибей а на моменти направо и на талибан. Причината за злобата му и масовото му писане на жалби в Интернет и до министерството е заради любовницата му Е.М. която е бивша негова подчинена и която така и не успя да се вмести в никакав колектив. Къде ли не се опита да я пласира , но не след дълго съответния командир разкриваше че си е вкарал таралеж в гащите с правенето на услуга на Д. защото същата персона под „диктовката” на мъжа си и за най-малкия проблем пишеше рапорти и доноси вместо да потърси начин да го реши човешки и предизивкваше конфликти . След като любовницата обиколи няколко поделения Д. най-накрая изключително спорно я уреди в поделението което беше под личния му контрол. Ама и там явно тя е започнала да се държи като първата ханъма на талибана защото командирите пропищяха много бързо. Лично Д. се погрижи последните двама командира на Каменар да бъдат изгонени от поделението само защото не му играха по свирката и му се озъбъха на опитите му за намеса в нещата за които са отговорни лично те. Сега сигурно на ред е третия командир може би защото геройски изтърпя терора на жалбите от Е.М. която за награада дори успя и да се пенсионира и вместо да си гледа дядото военен пенсионер тя се бори за някакво изкривено чувство за правда. Не е сигурно че на любовницата му й харесва всичкия този тормоз който изтърпя самата тя покрай извършените на Каменар поне около 10-15 проверки от различни места за последните 3-4 години заради болните амбиции на въпросния талибан . Ето така драскача на десетките жалби и доноси които сигурно и до вас г-н министър и Преславе е изпратил от името на другарката си , авторитета на Каменар и заради него и авторитета на воено-морските сили много лошо пострада. Никоя реформа в Б.А. не успя да направи толкова поразии на Каменар колкото действията на Д.Д. Господин министър този пенсиониран офицер заслужава да се подведе под съдебна отговорност за безобразията които извърши и продължава да извършва с разпространението на доносите си.

 8. #8
  до бъдещия ветеран 10 юли 2013, 07:47
   
  0
   
  0

  „Авторитета на Каменар и военноморските сили много лошо пострада“ именно заради такива командири, които използват властта си за лична облага, като например:
  - подчинени да им работят теракот, дървении и др. по къщата
  - подчинени в празнични дни да им пекат агне в поделението и да им го носят в дома (министър Ангелов в отговор на сигнал пише, че на командира е връчен предупредителен протокол от ВП, че ще носи наказателна отговорност, ако в бъдеще се възползва от служебното си положение и че в хода на проверката са констатирани и други нарушения на военната дисциплина)
  - да се хранят без да плащат и за сметка на дежурните
  - да получават рушвети по различни поводи
  - да си получават пари от наем на кафемашини поставени в поделението от фирма, без договор сключен от имащите право, с редица нарушения на ЗЗКИ, МЗ и други документи
  - и т.н.
  Докато в същото време не изпълняваш редица изисквания на ЗОВС, УВСВС, ЗЗКИ, заповеди и разпореждания и службата е „на самотек“, с безброй нарушения, които се потулват, защото са на „наши хора“. Констатация на Инспектората от януари т.г.: „… формално отношение на командира на в.ф. 28430 към задълженията му при подготовката и организацията на войсковата служба“. Какво повече има да се коментира. А колко неща се потулват и „оправят“, в т.ч. часови, които не само са се отклонили, а и са спали в спалното (установено от офицер), дори не са наказани. редица нерегламентирани достъпи до класифицирана информация са потулени, подправяне на официални документи и т.н. и т.н.
  Който го е виждал, вероятно недоумява що за военнослужещ – офицер е този 140 килограмов, тъмнокож, нечистоплътен и неопрятен тип, който освен, че е срам за българското офицерство, по Наредбата за годността за военна служба Н-2/2011г. (Е-66), отдавна трябваше да бъде освидетелстван като негоден за военна служба. Редица са случаите в които на косъм се разминава от уволнението, благодарение на покровителите-роднини на подчинените му.
  За „най-малкия проблем“ на въпросната Е.М., която между другото е с висше инженерно образование, интелигентна, но „неудобна“ за дерибеите:
  Изтриха й всичките файлове от компютър с гриф „СЕКРЕТНО“, без заповед и без комисия, а после с психически тормоз, заплахи и принуда я накара да се подпише в протокол, че е участвала в изтриването и после й предложи длъжността за съкращаване.
  Крайно време е системата да се освободи от такива паразити.

 9. #9
  до бъдещия ветеран 10 юли 2013, 07:53
   
  0
   
  0

  http://pan.bg/view_article-3-11455-STARShINSKIQT-KOLEZh-IZPRATI-VIPUSK-2012.html

  Петият отляво надясно е т.нар. Бай Ганьо, Кольо Далаверата, Черното Шкембе и т.н.

 10. #10
  запознат 10 юли 2013, 09:13
   
  0
   
  0

  до бъдещия ветеран.- стига. нали вече си ветеран.
  не занимавай всички с личните си проблеми.

 11. #11
  soni 18 юли 2013, 17:43
   
  0
   
  0

  Реформа в реда и начина за пенсиониране трябва да има. Според мен обаче не трябва да се прави от днес за утре. Трябва да има широко обществено обсъждане, да се включат и засегнатите страни в това обсъждане и да се въведе нещо от рода на гратисен преиод - в смисъл сега се правят промените в закона, но ще влязат в сила след 5 години и поетапно.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка