Сигнали на български спасяват Кандахар

Pan.bg 18 сеп 2013 | 09:50 views (3997) commentaries(2)
img 13.09.2013 | Андрей Рангелов
в.Българска армия


Българите оповестяват светкавично съюзниците при опасност


Нашите военнослужещи, които отговарят за охраната на летище Кандахар, винаги първи забелязват изстрелването на ракетите на противостоящите сили и по радиомрежата с персоналните радиостанции предупреждават всички със сигнал на български език. Това каза за в. „Българска армия” началникът на отдел „Комуникационни и информационни системи (КИС)” на Съвместното командване на силите (СКС) полковник Валери Цолов. Секунди след този сигнал се задейства и

общата сирена

за ракетна атака на базата. Но военнослужещите от всички нации не чакат общата сирена, а научават първо нашите сигнали на български, защото това им дава предимство за да се прикрият от евенуално попадение, изтъква полковник Цолов.
Нелек и изпълнен с напрежение е пътят на военните КИС в контингентите ни до сегашното перфектно състояние. Няма да крия, че началото беше трудно, при заминаването на контингента за Ирак през 2003 г. предизвикателствата бяха повече от способностите ни, но като всяко ново начало и това ни притегляше с неизвестността си, признава полковник Цолов.
Първият контингент тогава бе оборудван с най-новата руска техника, с която разполагаше БА. За нас тя беше най-доброто, но за коалиционните партньори ние бяхме тъмно петно на картата, казва офицерът.
Липсваше съвместимост и се налагаше нашите воини да ползват временно предоставени комуникационни средства от съюзниците, за да комуникират с тях при съвместно патрулиране. Но

ние се учехме бързо

и в следващите няколко години придобихме нови образци техника, която беше напълно съвместима с тази на съюзниците, посочва полковник Цолов. Финансирането, освен от бюджета на БА, беше осигурено и от програми на НАТО и САЩ.
С гордост мога да посоча, че в следствие на тази тотална модернизация от 2009 г. в района на град Кабул и летище Кандахар е изградено цялостно радиопокритие от различни комуникационни системи, като по този начин на патрулите се осигуриха такива комуникации, все едно са на територията на учебен полигон в нашата страна, категоричен е полковник Цолов.
В някои отношения българите

не само се изравнили

със съюзниците си от НАТО, но и ги надминали, най-вече в областта на ръчните персонални радиостанции и „трънк“ системи, компютърните мрежи и системите за противодействие на импровизираните взривни устройства (ИВУ), които се задействат по радиоканал.
За поддръжката на техниката също е намерено решение. С двустранни договорености за част от техниката се разчита на
коалиционните сервизни бази в района на мисията. Другата част връща и ремонтира в България.

------------------------

Работа при 45 градуса на сянка

Районите за изпълнение на мисиите в Афганистан са изключително неблагоприятни за работа на техниката, през лятото температурата е +45?С на сянка, а на слънце и в бронирана машина е направо непоносимо, споделя полковник Цолов. В най-горещите дни се налага специалистите периодично да поливат предавателите на сателитните системи с вода, за да не прегреят.
Високата запрашеност на въздуха пък е враг номер на вентилаторите за охлаждане и на всички движещи се елементи. По тази причина една година в района на мисията амортизира техниката колкото пет-шест години тук, допълва офицерът.
Друг проблем е прекъсването на електрозахранването. Базите разчитат на автономни електроагрегати. Но и те често прекъсват. Това води до повреди на техниката. Опитът обаче ни научи и в тази област и сега всички комуникационни средства на българския контингент са осигурени с непрекъсваеми токозахранващи устройства, така дори при прекъсване на централното електрозахранване патрулите извън базата не разбират за това, изтъква полковник Цолов.
Но колкото и положението да е под контрол – в Афганистан е ситуация, различна от мирната, а противостоящите сили не стоят с вързани ръце, обяснява той. В следствие на атаки сме загубвали най-вече антени, отделни малки радиостанции или срязани кабели, но благодарение на високата надеждност на техниката, големи аварии не сме имали, заявява офицерът.
Независимо от повредите, не допуснахме прекъсване на комуникациите, тъй като сме осигурили и достатъчен резерв в района на всяко формирование, казва полковни Цолов. И допълва – „все пак трудно се помага от разстояние 6000 км. само със съвет”. Заради строгата система от мерки и ограничения достъп до информационните мрежи на контингентите ни, хакерски атаки просто липсват. Не е допуснато компрометиране или изтичане на класифицирана информация.

----------------------

Очи, ръце и интелект

Стремим се специалистите по КИС да отиват на мисия максимално подготвени, защото те са нашите очи, ръце и интелект в района на мисията, изтъква полковник Цолов. Това се постига с обучение с техниката, с която ще работят в района на мисията. В края на обучението, преди заминаването, всеки получава сертификат за работа с конкретна техника. Свързочниците са обучени обаче и да усвояват непозната техника. От преди месец в района на мисията в Кандахар пак има техника, която не е налична в страната - отделни образци нови термовизионни камери, нови радиорелейни станции и някои модели ръчни и возими радиостанции.
А как ще се върне в България свързочната техника, когато мисията ни в Афганистан в сегашния си формат приключи в края на 2014 г.? Този процес сме го изпълнявали вече при прибирането на контингентите от Ирак, от Босна и Херцеговина и от Косово, обяснява полковник Цолов.
За контингента в Кандахар ще се разработи детайлен план и с последните няколко ротации ще се прибере цялото имущество с използване на въздушен транспорт. Амортизираните комуникационни средства - положените полеви кабели, стари акумулаторни батерии, клавиатури, мишки и консумативи (празни тонер касети) ще бъдат бракувани и оставени там. Но всичко ценно ще бъде прибрано, обслужено и подготвено за ново използване.

------------------------

Учение след учение

Освен управлението на КИС на контингентите пред нас има и други предизвикателства до края на годината, изтъква полковник Цолов. В момента осем наши офицера участват в най-голямото учение по КИС на НАТО за годината - Combined Endeavour 2013 в Графенвьор, Германия, казва той.
В това учение страната ни има вече утвърдени традиции. Освен участници, от миналата година някои от офицерите ни са и инструктори в отделни области като Cyber Defense и радиокомуникации.
За територията на страната най-голямото предизвикателство през тази година е планирането и участието в националното командно-щабно учение с войски за реални действия КЩУ „Щит 13“, заявява полковник Цолов. Работата е доста по обем и поради тази причина много наши колеги от формирование „Мобилна КИС“ ще посрещнат професионалния ни празник в полеви условия - на полигоните за провеждане на учението, обяснява офицерът.
И пожелава за празника на всички специалисти по КИС от СКС:
„Преди всичко – здраве! Защото като че ли всичко останало е производно на това. На следващо място – много успехи в професионалната сфера, защото именно преодоляването на всяко поредно предизвикателство осмисля живота ни! И разбира се - много щастливи мигове в личния живот, за да продължават напред!”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Графенвьор 19 сеп 2013, 08:35
   
  0
   
  0

  Всичко е истина, само един въпрос към админа.
  Какво политическо има в материала за да е тук?
  Много успехи на всички колеги от КИС, защото през последните години много условности станаха, но без свръзка не става нищо. Естествено и без "закуска" ;-)

 2. #2
  Preslav 19 сеп 2013, 09:15
   
  1
   
  0

  Материалът е тук, защото вчера имаше доста водещи статии по другите рубрики и нямаше как да го сложа там. Поздрави.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка