Проектират летище край Гоце Делчев

Pan.bg 27 окт 2013 | 04:22 views (7411) commentaries(2)
img capital.bg
Капацитетът му е да поема до 3 хил. полета годишно

Проектанти започват работа по летище Пирин край Гоце Делчев. Инвеститорът "Хелт енд уелнес" АДСИЦ възложи поръчката на инженеринговата компания "Щраплан", която има опит в изграждането на инфраструктурни проекти. Според договора до 30 ноември 2014 трябва да бъде готов подробният устройствен план на площадката и да е извадено разрешително за строеж на фаза одобрен идеен проект. Летището трябва да заработи през 2015 година, като така подпомогне развитието на зимния туризъм в района. То ще се появи на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно.

image


Летище за скиори

Работата по инвестиционния проект започна през 2011 година, когато "Хелт енд уелнес" придоби терена срещу 14.9 млн. лв. Ресурсът за покупката бе осигурен чрез издаването на облигационна емисия, която е третата по ред за дружеството. Освен разхода за придобиването на имота дружеството инвестира и 1.7 млн. в проектиране на летището. Вече е осигурен и крайният купувач на обекта, когато бъде завършен. Това е компанията "Бромак инвест", с която е сключен предварителен договор за продажба на обща стойност 8.6 млн. евро без ДДС. Купувачът е свързан с банкера Цветан Василев. Неговата банка КТБ пък е акционер в "Хелт енд уелнес".

image

Бъдещото летище Пирин ще бъде седмото малко летище, което ще приема граждански полети, освен по-големите 5 летища в страната. То ще се простира на площ от 874 680 кв.м и ще се състои от една писта с дължина 2100 м и широчина 25 метра, както и от пътнически терминал, пише в инвестиционния проект. Капацитетът му ще позволява обслужването на 100 хил. души годишно. Летището ще приема граждански и чартърни полети за нуждите на туристическата индустрия в района. Предполага се, че най-активно то ще работи през зимния период, когато е ски сезонът в Банско, но има възможност и за целогодишна работа покрай дейността на комплексите, предлагащи СПА туризъм. (Сайтът на "Pirin Airport": http://www.hwreit.eu/index.php/bg/portfolio/pirin-airport )

Още проекти

Разчет за това за какъв период от време би се възвърнала инвестицията в летището от "Хелт енд уелнес" не са правили, обясни пред "Капитал Daily" Васил Гунчев, член на съвета на директорите на дружеството. Характерът на дейността му е да инвестира в недвижими имоти, след което да ги реализира на пазара, добави той. Така в началото на 2012 година КТБ придоби близо 9% от 4-звездния Sana SPA Hotel в Хисаря, който е единственият завършен и въведен в експлоатация обект на дружеството от началото на дейността му през 2006 година досега. През това лято трябваше да бъде открит комплексът от затворен тип Sana Park Resort в курортен комплекс "Свети Константин и Елена". В процес на проектиране са 4-звездни хотели във Велинград и Огняново, както и луксозен Golf & Spa комплекс край Разлог. Т
В края на полугодието "Хелт енд уелнес" отчете нетна загуба в размер на 1.292 млн. лв. и непокрита загуба от предходни години в размер на 32.379 млн. лв. През юли дружеството предоговори кредит към КТБ, като сумата му бе увеличена до 3.596 млн. лв. Плащанията по него ще трябва да започнат през януари 2014 година. Основни акционери в "Хелт енд уелнес" са "Аквафинанс" с дял от 47.21%, "Рема трейд" с 38.08%, "Булит 2007", което държи 8.41% от капитала, и КТБ с 4.95% от капитала по данни от акционерната книга към 14 юни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  4545 27 окт 2013, 09:11
   
  0
   
  0

  а дано ама на дали.

 2. #2
  wwwww 27 окт 2013, 09:47
   
  0
   
  0

  Щом се плаща с частни капитали нека да се пробват.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка