БЛА: Шок и ужас от небето

Pan.bg 30 окт 2013 | 00:33 views (4198) commentaries(5)
img Шок и ужас от небето
Атаките с дрони повдигат множество правни, политически и морални въпроси и подхранват омразата към САЩ
Светломира Гюрова, в.КАПИТАЛВ един слънчев следобед през октомври 2012 г. 68-годишната Мамана Биби бере зеленчуци в семейните ниви в селцето Гунди Кала в северозапаздната част на Пакистан. Внезапно възрастната жена бива разкъсано на парчета пред ужасените очи на внуците й.


Няколко месеца по-рано, на 6 юли, работници в отдалеченото село Зоуи Сиджи се събират в обща шатра за вечеря след изморителен ден. Първият удар убива най-малко осем от тях, включително едно момче. Следващият залп поразява хората, които им се притичват на помощ, и жертвите стават 18. Свидетели описват смразяваща сцена, в която се преплитат паника, ужас, кръв и части от тела. А в небето продължават да кръжат американски безпилотни самолети.

Тези два случая на атаки с дрони, описани в оповестени преди дни доклади на правозащитните организации Human Rights Watch (които проучват девет инцидента в Пакистан) и Amnesty International (изследвали шест в Йемен), са част от доказателствата, че американската програма за безпилотни бомбардировки убива много повече цивилни, отколкото Вашингтон признава. И освен това отговорните за операциите с дрони може би са извършили военни престъпления.

Задълбоченото разследване на двете организации идва в момент, когато противоречивият въпрос с дроните се повдига и на други фронтове. Например при посещението на пакистанския премиер Наваз Шариф във Вашингтон през седмицата, когато той заяви при срещата си с американския президент Барак Обама, че на безпилотните атаки трябва да бъде сложен край. А също и в ООН, която наскоро също направи проучване, след което порица САЩ за липсата на прозрачност около програмата им за безпилотни удари и призова правителството във Вашингтон да разкрие данни за цивилните жертви, причинени от тях.

Всичко това само засилва критиките, че ударите с дрони нарушават националния суверенитет на страните, където се извършват, символизират американската арогантност и отнемат живота на невинни хора. И освен че повдигат множество правни, политически и морални въпроси, в крайна сметка вредят на интересите на САЩ, защото подхранват омразата към Америка и вливат нови попълнения в редиците на терористите.

Война или не съвсем

Както посочва в своя статия за в. Washington Post, военният експерт от Rand Corporation Линда Робинсън, дроните са само един от трите основни инструмента на антитерористичната стратегия на САЩ (другите два са спецоперациите от типа на проведените наскоро в Либия и Сомалия и развитието на партньорски сили). Но дори безпилотните удари да не са най-важният елемент, със сигурност са най-спорният и критиците на Обама вече го наричат "президентът на дроните".

През май той очерта принципите за използване на безпилотните удари - за да бъдат легитимни, целта им трябва да представлява непосредствен риск за САЩ, да не може да бъде заловена по разумен начин и да може да бъде атакувана, без да се излагат на риск цивилни. Но макар повечето описани от Human Rights Watch и Amnesty International случаи да датират отпреди оповестяването на тази доктрина, според правозащитните организации и сега нещата са същите.

"Няма промяна към повече прозрачност и информация. Въпреки обещанията на президента Обама САЩ продължават да отказват да разкриват правните основания за използването на дрони и фактическите детайли около отделни удари. Все още не са обяснили какво се е случило в инцидентите, които сме документирали. Всъщност една от основните трудности при извършването на проучванията за този доклад беше почти пълната секретност, в която САЩ осъществяват програмата си за използване на дрони", казва пред "Капитал" Поли Тръскот, зам.-директор на програмата за Азия и Тихоокеанския регион на Amnesty International и един от авторите на доклада. И добавя, че заради тази секретност е изключително трудно жертвите и членовете на семействата им да търсят справедливост и компенсации, а виновните да бъдат държани отговорни.

image

Освен това данните сочат, че САЩ са извършили незаконни убийства в няколко от случаите, документирани въз основа на свидетелства от първо лице и официални изявления. Ако Вашингтон признаваше, че е страна във въоръжените конфликти в Йемен или Пакистан, които се водят между правителствата на тези държави и терористи от "Ал Каида" или други подобни групи, тогава действията на американците щяха да бъдат предмет на международното хуманитарно право - законите за войните. Само че, както констатират правозащитните организации, САЩ продължават да отричат очевидното и да не признават, че участват във война на нито едно от двете места, а вместо това извършват спецоперации за защита на своите интереси. Но дори и в този случай са позволени атаки единствено срещу вражески бойци и други военни цели, но не и срещу цивилни. И смъртоносна сила може да бъде използвана само ако има "непосредствена заплаха" за човешки живот.

"Фактите, които откриха Amnesty International и Human Rights Watch, повдигат сериозни съмнения, че с програмата си за използване на дрони САЩ са нарушили международното право и са убивали невинни хора. Има твърде много проблематични случаи, за да могат да бъдат омаловажени като еднократни инциденти - цялата програма за използване на дрони трябва да бъде прегледана от гледна точка на човешките права", казва Поли Тръскот. Според нея американската програма за използване на дрони безусловно има нужда от промяна. "Липсата на прозрачност трябва да остане в миналото и САЩ трябва да изяснят правната основа на програмата. Как Вашингтон решава кой е законна цел и кой не е? Защо САЩ не разкриват съвсем базови факти за правната основа на използването на дрони", пита реторично експертът от Amnesty International. И добавя, че твърденията на Вашингтон, че дроните са точни и прецизни, са изключително проблематични. "Как би могла 68-годишна жена да бъде сбъркана с боец, ако дроните са толкова безгрешни?"

Между дроните и "Ал Каида"

Дори и ефективността на безпилотните атаки да не се поставя под въпрос, остават дипломатическите и политически щети. Като например това, че гневът заради невинните жертви помага за разпалване екстремизма.

"Разбира се, атаките с дрони предизвикват огромно негодувание срещу САЩ в Пакистан. Но по-важно е страданието, което те причиняват на обикновените хора в Северен Уазиристан, които ни казаха, че живеят в постоянен ужас от кръжащите в небето дрони, без да знаят къде или кого ще ударят следващия път. Това е регион, в който жителите и без това страдат от набезите както на пакистанската армия, така и на военизирани групировки. И много от тях ни казаха, че сега се страхуват от САЩ толкова, колкото и от талибаните", отбелязва Поли Тръскот. Същото е и в Йемен. "Ние, йеменците, сме тези, които плащат цената на "войната" срещу тероризма. Притиснати сме между дроните, от една страна, и "Ал Каида", от друга", разказва пред изследователите от Amnesty International Файсал Джабер, изгубил свои роднини в атака с дрони.

Всичко това не само е противоречиво от правна гледна точка, но и по израза на бившия посланик на САЩ към НАТО Кърт Волкър, засилва впечатлението, че САЩ е държава с "постоянен списък за убиване". В който могат да попаднат възрастни жени, берящи зеленчуци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  полковника 30 окт 2013, 09:50
   
  0
   
  0

  Независимо от негативните оценки, военните роботизирани комплекси ще се използват все по-масово по въздух, суша и море, в т.ч. и бойно използване. Проблемът със "съпътстващите жертви" ще се реши с напредъка на технологиите.

 2. #2
  експерт 30 окт 2013, 10:39
   
  0
   
  0

  намаляват 20 заплати при пенсиониране

 3. #3
  Тони 30 окт 2013, 11:06
   
  0
   
  0

  Полковник, много добре казано! :)

  Все пак операцията се казва "Шок и страхопочитание", а не "Шок и ужас", както го превеждаме неправилно!
  Целта на операцията се съдържа в името:

  "И много от тях ни казаха, че сега се страхуват от САЩ толкова, колкото и от талибаните", отбелязва Поли Тръскот"
  Целта се постига с дрони!

 4. #4
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 30 окт 2013, 13:59
   
  0
   
  0

  Вместо да си купим 3 БЛА IAI Heron (цена между $5 и $10 млн. долара парчето), Ангел Найденов само се чуди как да възстанови поделението във Враца, където войниците да тренират ръкопашен бой!

 5. #5
  Fulcrum 30 окт 2013, 16:38
   
  0
   
  0

  Bla vurshat rabota samo sreshtu poluvoenni banditski formirovaniq koito v nai dobriqt sluchai sa vuorujeni s pikap na koito ima tshk 12.7 sreshtu strukturirano PVO otivat za skrap.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка