Армията е недоволна от начина на раздаване на бонусите

Pan.bg 30 окт 2013 | 18:02 views (7474) commentaries(18)
img Военният министър разреши четири пъти в годината да се раздават допълнително пари
Панайот Ангарев - в.СЕГА

Раздаването на бонуси на военните породи отново недоволство в армията. За разлика от предшественика си, военният министър Ангел Найденов спази обещанието си да има допълнително материално стимулиране (ДМС) в армията, но се оказа, че няма за всички.

Между 250 и 1100 лв. допълнително към октомврийската заплата ще получат неизвестен брой военни и чиновници, става ясно от заповед на министър Найденов от 11 октомври. Кой колко обаче ще вземе и дали въобще ще получи зависи от командирите и шефовете на дирекции. Именно тази възможност предизвика негодуването, тъй като в специализираните армейски сайтове военните започнаха да роптаят, че някои няма да получат допълнително пари.


Според заповедта допълнителните пари ще се дават за "постигнати високи резултати в служебната дейност". Те ще се изплащат четири пъти годишно - април, юли, октомври и януари за предходната година. Има обаче ограничения - не трябва военните или цивилните да имат наложени дисциплинарни наказания. ДМС няма да получат и тези, които не са отработили 2/3 от работните дни в съответния период.

image

Въпросът за бонусите в армията стана особено чувствителен, след като миналата година военните останаха без тях, въпреки че тогавашният министър Аню Ангелов им обеща. Това стана, след като финансовото министерство взе излишните пари от военния бюджет, които бяха предвидени за ДМС-та. Вместо това военните получиха промяна в схемата на пенсиониране, което ги изкара на протест на улицата. Част от военните сега изразиха съмнение, че ДМС-та може да са за сметка на връщането на старата схема за пенсиониране. Сайтът "Отбрана" съобщи, че според експерти 2014 г. можело да бъде обявена за гратисна за пенсионирането на военнослужещите по действащия закон, дори да се приеме нов. Този вариант се обсъждал като компромисен.

БАВЕНЕ

В парламента има законопроект, който връща старите условия, т.е. отпада възрастта като допълнително изискване към осигурителния стаж. Предложението на група народни представители от левицата вече беше одобрено от Комисията по отбрана. Комисията по труда и социалната политика, която е водеща по законопроекта, обаче не е заседавала. Тя е поискала становище на партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, които не одобряват проекта. Това се потвърди и от законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване, който бе приет от Надзорния съвет на НОИ. В неговите преходни и заключителна разпоредби не се предлага промяна на Кодекса за социално осигуряване (КСО) в унисон с настояването на министъра на отбраната и военнослужещите. Миналата година в него бе въведено изискването за възраст.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  Бая послужил 30 окт 2013, 19:02
   
  0
   
  0

  Миналата година като дойде заповедта за ДМС в нашето ВФ се подходи много оригинално . Събра се работна група и взеха една база от отпуснатата сума за долна граница . Та от тази долна граница започна надграждане в няколко точки: Ако си МОЛ 15-20 лв. там някъде . Изпълняваш втора длъжност - пак толкова . Имаш присвоен втори или първи клас - пак така . И до тук всичко справедливо , до към 15 часа. И като започнаха едни обажддания за няколко елемента , а първи научават тия ми ти работи тези в щаба . И нали се сещате , че в по- горе изложените точки тях ги няма ? Но язък за барута - всички знаете какво се случи към 18 - 19 ч.

 2. #2
  Бая послужил 30 окт 2013, 19:24
   
  0
   
  0

  А помня и друго . Някъде към 1991 г. - 20 точки и всичките гадни . Аааааааааааа пушииииш -значи си пожароопассен -20 лв. А помниш ли ,че преди 8 месеца , 29 дни ,7 ч. и 42 мин. беше с не лъснати обувки -20 лв. И тнт. Ама помня и министър ЦОНЕВ .

 3. #3
  знаещ 30 окт 2013, 19:31
   
  0
   
  0

  Заповедта на СВ е точна, ясна и конкретна и не търпи двусмислие или др. Незнам кой от какво е недоволен, но си е записано точно и ясно кой да не вземе награда. Миналата година като ни спряха бонусите за някви договори за кугарите ли беше, сега литнаха ли тези кугъри, какво стана с тях или някой крадна парите?

 4. #4
  цонко 30 окт 2013, 19:57
   
  0
   
  0

  заповедите са зада се изпълняват.на кой колкото дадат дадат.некадърните и мързеливите отново ревнаха че ще вземат по малко.ми и това им е много.

 5. #5
  гунчо 30 окт 2013, 20:18
   
  0
   
  0

  на мен още ми отдържат картечницата, щот жената си я потърси. ко тряба да прая?

 6. #6
  Али 30 окт 2013, 20:19
   
  0
   
  0

  ГОСПОДА ОФИЦЕРИ ВЪПРЕКИ, ЧЕ КОМУНИЗЪМА СВЪРШИ СЯНКАТА МУ СТОИ.
  ПЪРВО НА КУРВИТЕ, ПОСЛЕ ДОНОСНИЦИТЕ, ПОСЛЕ КОЙ НА КОГО Е ЧОВЕГ И ИМА РАКЕТА НОСИТЕЛ.
  ТАКА Е И НЕ САМО ТАМ В МО.

 7. #7
  военен 30 окт 2013, 20:25
   
  0
   
  0

  Уважаеми дами и господа, нека не бъркаме бонуса с награда. В заповедите никъде не се говореше за бонус, а за награда. По тази причина за какви глупости се говори тук? Военните били недоволни, смях. Всеки запознат ще потвърди, че НАГРАДА се дава от началника ако той е доволен от работата на подчинен. Не говоря за реваншизъм или криворазбрано единоначалие, но всички коментари, а и цялата статия си е... ГЛУПОСТ и несериозност.

 8. #8
  Сталин 30 окт 2013, 20:26
   
  0
   
  0

  http://www.1tv.ru/news/polit/245131

 9. #9
  Army 30 окт 2013, 20:34
   
  0
   
  0

  Пълни глупости - първо, що годе всички взеха почти едни и същи пари, второ които не взеха и не трябваше - в майчинство, не работили и прочие...
  Армията не били недоволни - коя армия? На ГЕРБ ли?

 10. #10
  Весела54 30 окт 2013, 21:41
   
  0
   
  0

  Миналата 2012 година имаше пак награди за постигнати резултати. Отмененото ДМС бе за 2011 година, когато имаше работни комисии , оценки и прочие, но резултата бе нулев и парите се използваха за друго.

 11. #11
  Знаещ 31 окт 2013, 09:23
   
  0
   
  0

  Тук по-интересното е, че бонуси взимат и такива, които вече са напуснали, но имат 9 месеца на работното място. Това е справедливо, но примерно един бивш директор в МО - олигофренът Станимир Георгиев, отстранен след предложение на Инспектората и Вътрешният одит за "особено големи нарушения" и изпратен за наказание в Главната квартира на НАТО без конкурс, същият получава 600 лв. като материален стимул за отлични резултати в работата си, а неговите подчинени в дирекцията взеха по 280-300 лв.!
  Значи, нарушителите се стилулират за сметка на тези, които работят качествено...?

 12. #12
  гражданин 31 окт 2013, 10:15
   
  0
   
  0

  стачкуват земеделци,животновъди,лекари,полицаи и други към военните нали се сещате от кои ще вземат пари

 13. #13
  Тони 31 окт 2013, 10:23
   
  0
   
  0

  С тази заповед местните командири ще формират фонд "Влечуги".
  Когато дойде време да се дава ДМС, тогава ще тръгнат да наказват поголовно всеки, който не им играе по свирката и ще дават ДМС САМО на тези, които слушкат!!! :))
  Нищо ново под слънцето! :)
  А тези, които искат да "пушат по цигара" НИКОГА няма да получат ДМС!

 14. #14
  по-паметлив 31 окт 2013, 10:34
   
  0
   
  0

  Аз помня и Николай Цонев.
  Човека който се оказа най-добрия, след бай Добри Джуров направил за армията.
  Помня си заплатата,добавките както и семейните си почивка по черноморието.
  Е, затова когато дойтат избори ,аз ще повярвам на него.
  Всички други като този Найденов,А.Ангелов и компания са за мишени.

 15. #15
  войн 31 окт 2013, 10:47
   
  0
   
  0

  Ей,Найденов..........Пак се остра!Пак,ще уреждаме "наши и ваши"...Пак,ще получат "награди" канцеларските мишки,а момчетата в окопите и в землянките да го "духат",нали? Вместо да раздаваш бонуси-избирателно на сульо и пульо,дай тези пари за вдигането на един самолет,вертолет във въздуха,дай ги за обувки,ако щеш на войската,че всичко в министерството ти е пълен хаос...Самолетите ти стоят на земята,а войската ти е гола и боса!....Др.Найденов,ти си позор за БА!!!

 16. #16
  real 31 окт 2013, 12:04
   
  0
   
  0

  Някои май забравиха къде работят(служат)! В армията няма демокрация, не можеш да изразяваш открито недоволство, не можеш да протестираш и да си правиш каквото ти се иска. Тя затова е армия и е изградена на принципа на единоначалието. Начина на изразяване на недоволство и несъгласие с командирите (началниците)е само (и единствено) един - рапорта за уволнение. Да, знам, че не е приятно, но това е единствения изход. Които иска обективизъм и доказване на себе си, може да си потърси късмета(успеха) в частния сектор.
  Финансовите стимули, респективно наказания са с доказан ефект в милата ни Родина. Това е реален начин да накараш подчинените ти да те гледат в очите и да изпълняват всичко безприкословно, което всъщност е целта на обучението.
  "Мисълта сковава действията" - кашишка пословица!

 17. #17
  Army 31 окт 2013, 16:33
   
  0
   
  0

  real
  Далеч не е така, ти не знам в каква армия служиш, но военнослужещите не са нито роби, нито крепостни селяни...точно това мислене е трябва да се промени. Началника не е винаги прав, има си ред за и за жалби и прочие...Някой май си въобразяват че са всьо и вся

 18. #18
  Pro-real 31 окт 2013, 18:30
   
  0
   
  0

  Real хем си прав, хем не си. За единоначалието, недоволството, протестите и финансовите стимули - добре. Но си има ред за подаване на жалби, защото не от всяка пръчка става командир.
  А това, за мисълта дето сковавала действията е пълна простотия. Напротив, кашимерията е най-близка, да речем до шах-мата, а там се иска доста мозък и използването му. А такъв БНА мотострелкови фолклор от типа - "Кашик спри, за да почине танка" или "Лейтенанта, е като лук - да се мачка, че да расте на глава, а не на пера" е олицетвориние на назнайната тогавашна кадрова политика за командния профил в СВ да се номинират отдолу-нагоре по успех.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка