Армията ще почете паметта на българските воини на Архангелова задушница. Други новини от БА - 31 октомври

Pan.bg 31 окт 2013 | 14:56 views (2470) commentaries(0)
img ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ ЩЕ ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА
31.10.2013


Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе на 2 ноември в гарнизоните от Сухопътните войски.

Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46690-Пловдив. Панихидата в Плевен ще започне в 10.30 ч. пред паметника на Четвърти пехотен полк. В нея ще участват военнослужещи от гарнизона. Панихидата в Карлово е с начален час 11.00 пред паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г. в района на 61 механизирана бригада.

Панихидата в Асеновград ще започне в 10.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24490.

image


В Министерството на отбраната започнаха двустранните консултации в рамките на процеса на планиране на отбраната в НАТО

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов откри вчера, 30 октомври, двустранните консултации с НАТО в рамките на етапа „Преглед на резултатите“ от процеса на планиране на отбраната в Алианса. В продължение на два дни в Министерството на отбраната ще бъдат обсъдени напредъкът в областта на реформите на българските въоръжени сили и изпълнението на поетите от страната ни ангажименти към колективната отбрана, в това число и Цели за способности. Двустранните консултации ще се проведат под председателството на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов и помощник генералния секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус. Заместник-председатели са директорът по планиране на отбраната на НАТО Франк Боланд и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.

„Българските национални приоритети в областта на отбраната продължават да бъдат изграждане на Единен комплект от сили и способности, адекватни на средата за сигурност, изграждане на декларирани сили и средства за участие в колективната отбрана и поддържане на адекватно равнище на участие в съюзни и коалиционни операции, както и изпълнението на Целите за способности като инструмент за осъществяване модернизацията на въоръжените сили на качествено ново ниво“, отбеляза заместник-министър Иванов в изказването си. Той посочи , че до края на 2014 г. ще бъде проведен Стратегически преглед на сигурността и отбраната, чиято цел ще бъде съсредоточаването и обединяването на усилията на различните държавни институции за осъществяването на политиките в сферата на сигурността и отбраната и привеждането им в съответствие с основните стратегически документи и най-вече с Националната стратегия за сигурност. В рамките на Стратегическия преглед, до края на юли 2014 г. Министерството на отбраната ще проведе Преглед на структурите на въоръжените сили, който ще даде основата за нов План за тяхното развитие до 2020 г.

„Страната ни полага всички възможни усилия, за да изпълни своята част от изискванията по отношение на колективната отбрана в духа на принципите на НАТО за справедливо споделяне на отговорностите“, заяви заместник-министър Иванов.

В периодичните консултации, които НАТО провежда с всяка страна-членка на съюза, от българска страна участват представители на Администрацията на президента, на Народното събрание, на българската делегация към НАТО и на Министерството на външните работи.


Среща на заместник - командващия на СКС с аташето по отбрана на Р Австрия, акредитиран за Р България


Заместник – командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги МОТЕВ проведе среща на 29.10.2013 г., с аташето по отбраната на Република Австрия, акредитиран за Република България полковник Николаус РОТЕНБЕРГЕР по повод встъпването му в длъжност. Същият бе придружаван от десегашния заместник – аташе по отбраната полковник Евалд ХАУСДОРФ.
В хода на разговора контраадмирал МОТЕВ запозна полковник РОТЕНБЕРГЕР с мисията, функциите и задачите на Съвместното командване на силите, произтичащи от трите мисии на Въоръжените сили на Р България, както и с участието на българските военни контингенти в операции и мисии извън територията на страната.
Подчертано бе и традиционно доброто сътрудничество между армиите на България и Австрия, което може да бъде доразвито както в областта на съвместната подготовка, така и в областта на технологиите свързани с боеприпасите, въоръженията и С4I системи.


ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПОДГОТОВКА НА СПЕЦИАЛИСТИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ГРАДА – ДИМИТРОВДЕННа 26.10.2013г. в Сливен на площад „Хаджи Димитър” военнослужещи от Център за подготовка на специалисти участваха в тържествен ритуал по повод празника на града – Димитровден. Военнослужещите и Военният духов оркестър на формированието участваха в ритуала по издигане на националното знаме на Република България, знамето на Сливен и знамето на Европейската общност и в поднасянето на венци. Те осигуриха и почетен караул на емблематичния паметник на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий.
Тържественият ритуал събра на площад „Хаджи Димитър” много официални лица, граждани и гости на Сливен, които изразиха почит и уважение към делото на видните личности на града през годините.
По-късно през деня представителни подразделения от в.ф. 222220 Сливен участваха и в официалното тържество по повод празника на град Айтос – Димитровден.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка