Фронтовакът Асен Големанов навърши 102 години. Честито!

Pan.bg 01 ное 2013 | 15:45 views (2378) commentaries(0)
img Otbrana.com

Членовете на Областното ръководство на Съюза на ветераните от войните във Велико Търново поздравяват своя боен другар фронтовакът Асен Големанов, който на 23 октомври навърши 102 години.

Нека трудностите на съвремието не Ви попречат да продължите да заемате достойно място сред нас като ветеран от Втората световна война, с дързост, мъдрост и дълбока чувственост да давате своят принос за възпитание в родолюбие и патриотизъм, преди всичко на младите хора, вашите внуци и пра-внуци и на всички нас, вашите наследници, се посочва в поздравителния адрес.

***
image

Асен Големанов е роден с. Камен – Община Стражица. Сега живее, заедно със синът си Михаил в с. Хотница – Община В. Търново. Той е осмото дете от девет деца в семейството. Има двама синове, две снахи, седем внуци, пет правнуци. Правнучката му – дъщеря на внука, който живее в САЩ и носи неговото име, неотдавна получи писмо лично от президента Обама и е гордост за своя прадядо.

Дядо Асен започва да работи съвсем не на шега на 1 април през далечната 1928 г. в тогавашната Популярна банка. Има 45 години трудов стаж в тази банка и в създадената по-късно на нейна основа Потребителна кооперация. Бил е инспектор три години в ДЗИ, а днес е може би рекордьорът на Великотърновска област с 60 години трудов стаж – „де юре и де факто”, както сам се изразява. В пенсионните години често го канили да замества служители в отпуск, а и когато нямали подходящи кандидати. Има отличия и за участието си в първата фаза на Отечествената война, в детайли помни имената на селищата, където е воювал или работил .

В някогашния духов оркестър на село Камен дядо Асен е свирил на флейта и без него оркестърът никъде не е тръгвал. И сега пази в дома си две любими флейти, общо 5-6 музикални инструмента, обработва и полива сам градината си, а съседите с възхита си признават, че е по-работлив стопанин от тях.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка