Планиране в НАТО: Преглед на резултатите

Pan.bg 01 ное 2013 | 15:52 views (1987) commentaries(0)
img в. БА

Приоритет е изграждането на единен комплект от сили

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов откри двустранните консултации с НАТО в рамките на етапа „Преглед на резултатите“ от процеса на планиране на отбраната в алианса, съобщиха от МО. В продължение на два дни в Министерството на отбраната се обсъждаха напредъкът в областта на реформите на българските въоръжени сили и изпълнението на поетите от страната ни ангажименти към колективната отбрана, в това число и Целите за способности.
Двустранните консултации се провеждаха под председателството на заместник-министър Иванов и помощник генералния секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус. Заместник-председатели са директорът по планиране на отбраната на НАТО Франк Боланд и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.

„Българските национални приоритети в областта на отбраната продължават да бъдат изграждане на единен комплект от сили и способности, адекватни на средата за сигурност, изграждане на декларирани сили и средства за участие в колективната отбрана и поддържане на адекватно равнище на участие в съюзни и коалиционни операции, както и изпълнението на Целите за способности като инструмент за осъществяване модернизацията на въоръжените сили на качествено ново ниво“, отбеляза заместник-министър Иванов в изказването си. Той посочи , че до края на 2014 г. ще бъде проведен Стратегически преглед на сигурността и отбраната. До края на юли 2014 г. МО ще извърши Преглед на структурите на въоръжените сили, който ще даде основата за нов План за тяхното развитие до 2020 г.

Следващата среща на НАТО е във Великобритания

22.10.2013 | Андрей Рангелов, Брюксел

Следващата среща на министрите на отбраната от НАТО ще е във Великобритания догодина. Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Срещата ще представи нашите значителни усилия досега и подкрепата ни за Афганистан след 2014 г., посочи Расмусен. Той определи сегашната мисия на ИСАФ, която приключва в края на следващата година, като най-дългата и напрегната операция на НАТО.
Расмусен откри в Брюксел двудневната среща на министрите на отбраната. Поставяме фокуса върху оформянето на бъдещата сигурност, за да сме уверени, че НАТО има най-адекватните способности да посрещне предизвикателствата на 21 столетие, посочи той.
Днес ще представим напредъка, който сме постигнали в киберсигурността, противоракетната отбрана е друга важна способност и ние продължаваме да постигаме добър напредък в това отношение, изтъкна генералният секретар на алианса. По думите му, НАТО ще вземе под внимание уроците, научени по време на мисията в Афганистан. По отношение на инициативата за свързаност на силите, имаме ключова задача – да поддържаме твърдо опита от 20-годишното сътрудничеството в подготовката, обучението и ученията, заяви Расмусен. Той допълни, че НАТО продължава да изпълнява реформите си след Лисабонската среща преди три години, които са направили алианса по-ефективен и резултатен.
По време на утрешното заседание на съвета НАТО-Русия ще бъде разгледан и въпросът за унищожаването на химическите оръжия в Сирия, съобщиха от алианса.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка