Лица от полигон "Корен"

Pan.bg 01 ное 2013 | 16:29 views (6320) commentaries(1)
img Лица от полигона
25.10.2013 | Цончо Драгански, в.Българска армия


Десетдневното полево обучение на военнослужещите от 4-и артилерийски полк с командир полковник Димитър Илиев предизвика много размисли и изводи за неговата полза. На полигон „Корен” бяха проведени комплексни занятия, тактически учения, бойни стрелби, управление на огъня на полка…Всички те протекоха с пълна натовареност и нескрит интерес от участващи и наблюдатели. Но най-силно впечатление направи високата мотивация на артилеристите.
Някои от тези, които бяха на полигона, споделиха мненията си за извършеното.

Голяма е ползата от полевото обучение за щаба на полка. В този състав щабът излезе за първи път на „Корен” след промените от миналата година, посочи началник-щабът на 4-и артилерийски полк подполковник Красимир Ташев.
Той даде пример, че от началото на тази година отделение „Оперативно” е почти в нов състав. Доста от хората, които са били на полигона, не са заемали досега тези длъжности. И затова е било добре да видят как се извършва управлението на огъня на дивизионите при реални бойни стрелби
Преди време полевото обучение бе два пъти в годината. Реално от близо две години не сме провеждали такова управление на огъня с реални стрелби. На ГУЦ „Червен” занятията са на малки разстояния, а на „Корен” параметрите са много по-големи, дистанциите за стрелба са почти близки до реалните. За първа година изведохме целия полк като техника и въоръжение. Това, което направихме, е да управляваме реално състава на всички дивизиони, защото артилерийско-техническият дивизион бе за първи път с нас, за първи път го управлявахме реално, обобщи началник-щабът на полка.
image

От 1999 г. дивизионът идва за първи път на полигон „Корен”. Оттогава са се сменили много хора. Огромна е ползата от полевото обучение. Стана ясно как в планинско-гориста местност се провеждат занятията, как трябва да кормуваме машините в такива условия, отработихме много тактически прийоми. Моето желание и желанието на личния състав на дивизиона е да идваме тук, на полигон „Корен”, и да провеждаме полево обучение. Както се казва, то е венецът на целогодишната ни подготовка, заяви командирът на артилерийско-техническия дивизион подполковник Веселин Петров.
Личният състав от батареята имаше съвсем малко тренировки, поради липсата на достатъчно гориво. Тук при полеви условия изпълнихме всички елементи в едно тактическо учение с бойни стрелби, с разполагане в район, заемане на район за огневи позиции в нестандартна среда, извършвахме маньовър по черни пътища. И така придобихме богат практически опит и добра натренираност, направи извод командирът на реактивна батарея капитан Мирослав Абрашев.
В района за основни огневи позиции дивизионът с командир подполковник Кирил Байлов имаше за задача да участва в обща огнева поддръжка на маневрените формирования в рамките на провежданата тренировка по стрелба и управление на огъня на полка. Бойните редове бяха заети и дивизионът изпълни огневи задачи, както бе по плана.
За сетен път се доказа, че излизането на учебен полигон „Корен” дава една реална оценка на способностите на формированията, каза подполковник Кирил Байлов.
В бъдеще е желателно полевото обучение да бъде с повече личен състав и техника, заключи подполковникът.
Майор Янко Панайотков е началник-щаб на дивизион, но заместваше на това обучение своя командир. Провели са тактическо учение с бойни артилерийски стрелби с батареята на капитан Румен Костадинов. Изпълнили са управление на огъня на дивизиона. Участвали са в управлението на огъня на полка.
През тази година подготовката беше планирана по един нов модел и реално тук го оценихме дали работи или не. Моите наблюдения са, констатира майорът, че този модел е доста ползотворен и дава една голяма свобода на сержантския състав да оценят на какво равнище са техните подчинени и как да ги развиват. И да достигат едно бойно сглобяване и повишаване на бойните им умения.

----------------------

Оценките
Полковник Груди Ангелов – началник на отдел „Бойна подготовка” на Сухопътните войски: Това е първото полево обучение, на което присъствам, откакто съм на новата си длъжност. Всяко едно учение на полето е основно за всеки военнослужещ и е основата на бойната подготовка. За артилеристите е изключително важно да управляват огъня на артилерията и да водят бойна стрелба. Това е основното занимание за тях. От видяното мога да кажа, че свършеното от командването на полка е на много добро ниво, почти перфектно. Но има и неща по координацията, по които трябва да се работи. Ние от отдела ще положим максимум усилия, за да се случи това.

Полковник Руси Русев – началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в щаба на Сухопътните войски: Полевото обучение е финален етап от подготовката. За да се организира и проведе това полево обучение, щабът на Сухопътните войски положи огромни усилия, тъй като липсата на материални средства е публична тайна. Но така ли иначе, нещата се случиха. А що се отнася до усилията на колегите – видя се и новаторският подход, наблюдавахме и експериментални стрелби с използването на безпилотно летателно средство и това е един поглед в бъдещето.

Полковник Георги Иванов – държавен експерт в отдел „Подготовка и сертификации” в Министерството на отбраната: Моето категорично мнение е, че полевото обучение е крайно необходимо, то е задължително. Защото всички – от войника до командира, виждат резултата от своя труд. Именно на полигона се придобиват най-добрите навици и умения по изпълнението на огневите задачи, по управлението на огъня на батареята, на дивизиона, на групата, ако има сформирана такава. И когато всеки един военнослужещ види реално разрива, че падне до целта, вътрешно той получава едно удовлетворение и радост затова, че неговият труд не е отишъл на вятъра. А основната задача на артилерията е да въздейства на противника чрез различни методи и форми.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Grudi 25 ное 2013, 19:49
   
  2
   
  1

  zashto ne pitate tozi Grudi Angelov na koi e plemennik... mai beshe na Anio Angelov. I kakvo pravi sega upravlqval CQQQL otdel. Dori i v armiqta li ima vrazki tctctctc.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка