С българско участие: Блестящ меч над Италия

Pan.bg 01 ное 2013 | 16:45 views (2653) commentaries(0)
img С българско участие: Блестящ меч над Италия
25.10.2013 |в. БА


Повече от година военнослужещите от Силите за специални операции на Сухопътните войски на Българската армия се подготвят за застъпване в режим на дежурство в Силите за отговор на НАТО (NRF 2014). България е декларирала щабен личен състав за компонентното командване на многонационалните съвместни сили за специални операции и тактическа група за специални операции, в състава на NRF 2014.
Това ще бъде третото бойно дежурство на „Тактическата група за специални операции”, след 2008 и 2011 г. Формиращата нация е Италия, която осигурява технически и логистично операциите.
Групата се активира в боен режим при задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор. Специалните сили са първите, които стъпват в конфликтната зона. Задачата им е да подготвят терена за разгръщане на основните сили на алианса, като редуцират основните заплахи под формата на терористични групи или конвенционални сили.

По време на съвместната подготовка, проведена в Италия, се формулираха
новите задачи, породени и предизвикани от променящата се международна среда и прецизирането на целите. Това не допуска приблизителни действия, или неизяснена самоличност на проследяваните лица. Тези нови
задачи изискват разширяване на уменията при проследяване на хора, идентификация на обекти, прехвърляне на данни и информация в реално време през сателит.
image
Първата проява от началото на процеса на сертифициране за това дежурство беше проведеното през септември 2012 г. учение „Незабавен отговор”. В него офицери от щаба на специалните операции на НАТО, съвместно с други български офицери извършиха сертифициране на българската тактическа група за специални операции. Но многото работа пред българските военнослужещи тепърва предстоеше - подготовка, включваща много и различни видове занятия, тренировки и часове, прекарани в планината, на летището и в учебните полигони.
И така до началото на октомври 2013 г. и учението „Brilliant Sword 2013” („Блестящ меч 2013” – б. р.). Колегите от Италия бяха избрали авиационна база „Фурбара” като място за учението, на което да бъдат сертифицирани не само щабът на българската тактическа група, но и цялото компонентно командване.
Щабът на групата, под командването на командира й майор Божидар Бойков, съвместно с още 10 офицери, определени да заемат позиции в компонентното командване, в рамките на две седмици проведе учението.
Ръководството на учението беше осигурено от Съвместното командване на силите (СКС) - Брунсум, Съвместния щаб на силите за специални операции на Италия и формирано от представители на 8 държави.
Учението се състоя по сценарий, утвърден за предстоящото учение “STEADFAST JAZZ”.
Сега, на „Brilliant Sword 2013” българските военнослужещи бяха представени в ръководството на учението, различните отдели в командването, имаха офицер за връзка към щаба на компонентното командване на специалните операции и щаб на тактическа група за специални операции в състав 12 военнослужещи. Отработен беше цялостният процес по развръщане на компонента в съвместната зона на операцията, планиране, съгласуване със съвместния щаб, управление и водене на цялостната операция и отделните мисии. Офицерите, определени за работа от щаба на компонента, участваха в работата на борда по координацията към съвместния щаб, в процеса на разработване на пълния комплект разузнавателни продукти, номиниране, утвърждаване и разпределение на целите, разработване на необходимите оперативни документи и управление на подчинените тактически групи за специални операции.
Щабът на тактическата група планира, координира и управлява четири възложени мисии за въздействие върху утвърдени цели от оперативно и стратегическо значение - две по контратероризъм и две за въздействие върху особени важни войскови обекти на противника. От всички наблюдавали учението беше изказано задоволство от работата на българските военнослужещи.
Сега предстои участие в най-голямото учение на НАТО за 2013 г. - „STEADFAST JAZZ 2013”. В него ще участват над 6000 военнослужещи от повече от 20 страни. След като то приключи, в края на ноември декларираният щабен личен състав за компонентното командване на многонационалните съвместни сили за сециални операции и тактическата група за специални операции, в състава на силите за отговор на НАТО ще получат сертификат, че са боеготови за застъпване в режим на дежурство в периода януари – декември 2014 г. За личния състав това означава рутинна поддръжка на подготовката и 15-дневна готовност за прехвърляне в зоната на евентуален конфликт.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка