Гръцката национална банка: Плевнелиев е извадил 700 000 евро кеш за къщата си

Pan.bg 04 ное 2013 | 01:35 views (2206) commentaries(2)
img Нотариусът, изповядал сделката - Виргиния Хасапи: Плащането с чекове е плащане на ръка
Публикувано: 30 окт. 2013, 07:58Президентът Росен Плевнелиев е занижил през 2010 г. данъчната оценка на палата си в Халкидики, за да не плаща налози. Така в момента той няма каквито и да било данъци за иначе колосалния по размери имот. Това обяви „Телеграф”, позовавайки се на информация от подразделение на гръцката данъчна агенция в Солун.Вестникът твърди, че проверката му в Националната банка на Гърция доказва, че държавният глава категорично е излъгал с твърдението си, че е изплатил по банков пък сумата от 700 000 евро, за която е купил имота, както и дължимите данъци по прехвърлянето.
image


Служители на трезора издали, че парите, които са преведени по сметката му там, са били изтеглени в чекове и кеш – т.е. няма никаква гаранция, че именно тези средства са отишли при продавачите. Затова според законодателството в южната ни съседка разплащането с чекове се води за равностойно на плащането в брой.

Скандалът с имота на Плевнелиев гръмна преди малко повече от половин месец, когато TV7 обяви, че през 2007 г. настоящият държавен глава е изплатил в брой на тримата продавачи цената от 700 000 евро. От акта за покупко-продажбата става ясно също, че срещу сумата президентът е получил парцел от 5000 кв.м с комплекс от 3 приземни къщи и мазе. Общо разгърната застроена площ от 400 кв.м.

Платената цена е три пъти по-висока от данъчната оценка на имота. Според документа, през 2007 г. тя е била 229 919,57 евро. В него е записано също, че новият собственик има право на подобрения само с дърво, бетон и керемиди. Плевнелиев обаче използвал наклона на релефа и обединил трите къщи, правейки проходи за връзка помежду им.

Въпреки тези далеч не козметични подобрения през 2010 г., тогавашният регионален министър в кабинета „Борисов” и настоящ държавен глава подава декларация при данъчните в южната ни съседка, с която оценката на имота му е занижена под 200 000 евро.

Така налозите, които дължи за палата, са свалени до нула, обяснява пред „Телеграф” служителка на едно от териториалните звена на данъчната агенция в Солун. Тя разяснява, че според гръцкото законодателство гражданите, притежаващи имот там – независимо дали са местни или чужденци, трябва всяка година да подават декларация за имуществото си.

Налози обаче се дължат само при две положения, ако съответният човек отдава под наем собствеността си или ако данъчната оценка надвишава 200 000 евро. „От декларацията, която този човек е подал през 2010 г., излиза, че оценката е под тази сума и той не трябва да плаща нищо”, обясни данъчната, като направи уговорката, че не може да каже какво точно е декларирало лицето през следващите три години.

Причината била, че вече всичко се подава по интернет и тези в момента се обработват от финансовото министерство.

„Базирано на тази оценка обаче, най-вероятно отново не дължи нищо”, казва служителката, като специално подчертава, че оценката се прави въз основа на данни, подавани от собственика. Ако собственикът е подал фалшиви данни, трябва да направи поправка в декларацията си, уточни тя принципите на гръцкото законодателство.

Веднага след гръмването на скандала с начина, по който е купил имота, Плевнелиев се пробва да замаже положението, като обяви, че всичко е било разплатено по банков път. За да докаже твърдението си, той публикува на сайта си и копия от потвърждения за трансфери, направени от сметките му в „Дойче банк Австрия” и „Райфайзен” към сметката му в Националната банка на Гърция.

Според платежните от Дойче банк към Гърция са отпътували 460 000 евро, а от „Райфайзен” - 350 000 евро. Приложи и копие от една от страниците във влоговата си книжка в Националната банка на Гърция, според която въпросните средства са били изтеглени на 8 октомври 2007 г.

Според версията на президента това доказвало, че парите за покупката са преминали изцяло по банков път, но в същото време той не предостави каквито и да било данни за трансфери от неговата сметка към тези на купувачите.

Оказва се, че няма и как да предостави такива доказателства, защото всичките пари са били изтеглени на ръка. Това става ясно от банковите кодове срещу сумите. Така например срещу сумата от 705 000 евро, изтеглена на 8 октомври, стои код 021.

„Това означава, че е била изтеглена в чекове”, разяснява пред "Телеграф" служител на банката. В същия ден по код 068 са изтеглени и 83 200 евро. „Кодът означава, че са изтеглени в брой”, сочи още служителят.

За какво са отишли въпросните пари от банката не могат да кажат. Не става ясно и от документите, защото според акта за покупко-продажба Плевнелиев дължи 64 581 евро данък за прехвърляне на имота. На нотариуса пък е платил 8592 евро, което означава, че над 10 000 евро от изтеглената сума се губят.

Важното в случая обаче е, че предоставените от Плевнелиев документи всъщност го уличават в лъжа, защото доказват, че сделката не е разплатена по банков път, пише "Телеграф". Те показват също, че никой не може да гарантира дали е използвал за покупката средствата, преведени от Дойче банк и „Райфайзен” или други, чийто произход остава неясен.

Че разплащането с чекове се води разплащане в брой бе потвърдено пред екипа на вестника и от нотариуса, изповядал сделката – Виргиния Хасапи, която изданието откри в кантората й в Йерисос. Тя уточни, че това се позволява от гръцкото законодателство.

В същото време обаче плащането с чекове отваря огромния въпрос защо Плевнелиев лъже, че е платил по банков път и дали това не се дължи на използването на пари с неясен произход за сключване на сделката.

„Телеграф” направи опит да се свърже и с продавачите, но се оказа, че те са неоткриваеми. Според договора за покупко-продажбата Плевнелиев е взел имота от трима души, двама от които са жени, живеещи в Солун – Евангелия Вениери и Елени Цаси.

На адреса, даден от Вениери, се оказа, че не живее такова лице. Адресът, даден от Цаси, пък изобщо не фигурира в картата на града.

Вестникът опита да се свърже и с пълномощниците, които са ги представлявали при изповядването на сделката по покупко-продажбата, но също не успя.

Единият от тях е адвокатът Михаил Золас, който беше неоткриваем в кантората си. Другият, лице на име Димитриос Вениерис, не живее на посочения в договора адрес и не фигурира в телефонния указател на града.


НОТАРИУСЪТ, ИЗПОВЯДАЛ СДЕЛКАТА - ВИРГИНИЯ ХАСАПИ: ПЛАЩАНЕТО С ЧЕКОВЕ Е ПЛАЩАНЕ НА РЪКА

- Г-жо Хасапи, спомняте ли си сделката за закупуването на този имот?
- Спомням си много добре случая, но искам да подчертая, че поради професионалната тайна не бих казала нищо за който и да било клиент. Все пак кажете за какво става въпрос.

- Ние не искаме подробности за клиента, а за чисто принципни неща по самата сделка. Как е платена и позволява ли законът плащането с чекове?
- Заради професионалната тайна не мога да кажа нищо повече, но всичко по тази сделка беше в рамките на закона и доколкото знам, в момента купувачът е предприел съответни действия да докаже как точно са дошли парите в Гърция, за да купи този имот.

- И все пак – допустимо ли е според законодателството да се плати не чрез превод по банковите сметки на продавачите, а с чекове?
- Абсолютно законно е да се плати в чекове. Когато става въпрос за български граждани, при положение, че страната ви вече е член на ЕС, няма проблем да се плати с чек.

- При вас пазят ли се документи от страна на продавачите, които показват, че тези къщи са тяхна собственост и няма тежести върху тях?
- Документите за това на кого са принадлежали ги има в съответната служба. Преди всяка продажба адвокатите на съответните страни по сделката преглеждат всички документи.

- Когато е сключвал сделката, купувачът бил ли е представляван освен от преводач и от адвокат?
- Това не си спомням, но винаги присъстват адвокати и от страна на продавачите, и от страна на купувачите. Преди нямаше нужда от адвокат, ако сделката е до конкретна сума, но тогава сумата беше голяма (бел.ред. - в документа за покупко-продажбата не е отразено Плевнелиев да е бил представляван от адвокат. Пише само, че е бил с преводач).

- Г-н Плевнелиев подписа ли декларация за произход на средствата?
- Аз не съм компетентна да контролирам това нещо. Това го прави банката – тя проверява откъде имаш парите. Дори данъчните нямат право да контролират.

- В договора за покупко-продажба пише, че парите са били разплатени извън бюрото. Кога се е случило това, в кой ден?
- Когато има формулировка, че са се разплатили не в бюрото, това не означава, че се е случило предния ден. Може пет минути или половин час преди това да са отишли в някоя банка и да са се разплатили.

- От договора става ясно, че парите са платени в брой, а купувачът твърди, че това е станало по банков път. Откъде идва разминаването?
- Дори когато се плаща с чек, се смята, че е платено на ръка. Когато човекът отиде да представи чека в банката е все едно че плаща в брой. Никога не се плаща при нотариус в Гърция. Продавачите заявиха, че са взели парите, но никога не се брои в бюрото.

- Казахте, че знаете, че г-н Плевнелиев е предприел действия за доказване на произхода на средствата. Поддържате ли връзка с него и след сделката?
- Не, не поддържам никакви връзки. При мен никой не се е явявал. Допреди 15 дни бях и в отпуск. По принцип продавачите задължително представят копие от договора в банката, за да кажат: ето тези пари ги имам, защото продадох това и това, а оттам нататък банката вече осъществява контрол откъде ги е взел купувачът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  xxxxx 04 ное 2013, 10:15
   
  0
   
  0

  "Служители на трезора издали" навремето такъв бе стила на жълтите вестници... "близки приятели споделиха", "според очевидци на събитието" и т.н. ...

 2. #2
  Preslav 04 ное 2013, 10:23
   
  0
   
  0

  И сега е такъв, но не само на жълтите, а на всички.
  И какво лошо има в това да напише една медиа - "според неназовани източници", или "според няколко независими един от друг информатори"...
  Ако в крайна сметка се окаже, че информацията е вярна? Всеки си пази информаторите. Те са по-важни и от журналистите.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка