Български и румънски военноинвалиди планират съвместни инициативи

Pan.bg 07 ное 2013 | 11:07 views (1919) commentaries(1)
img подполковник от резерва Манол Тенчев

Договор за сътрудничество между дружествата на военноинвалидите и военнопострадалите от Добрич и Констанца е подписан в края на октомври тази година в румънския черноморски град. Десетчленна делегация от структурите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) от град Добрич е посетила Констанца. Поканата от румънска страна е била по повод честването на 25 октомври – Ден на Румънската армия.

Паметта на загиналите във войните румънски воини е била почетена на военното гробище в Констанца. В тържествения ритуал делегацията от Добрич е участвала с поднасяне на венци от регионалните председатели на СВИВП г-н Димитър Илиев, на СВВБ капитан о.з. Иван Петров и на СОСЗР полковник о.з. Кольо Димитров.

С доброто владеене на румънския език, за комуникацията между военните ветерани от двете страни отново се е грижил участникът във Втората световна война Марин Атанасов. За приноса му в улесняването на контактите, както и по повод 93-ия му рожден ден, на Марин Атанасов е връчена специална грамота от румънския о.з. генерал Зека. На регионалните председатели на военнопатриотичните съюзи от Добрич г-н Димитър Илиев, полк. о.з. Кольо Димитров и к-н о.з. Иван Петров са връчени възпоменателни румънски медали, с каквито са наградени всички ветерани от Румънската армия, участници във Втората световна война – 1941-44 г. Същият медал е връчен и на председателя на краеведите от Добрич г-н Атанас Пеев. Това отличие има дълъг път в румънската военна история и се е наложило като традиционно за румънската наградна система. Популярно е, тъй като подобен медал е бил учреден в Кралство Румъния за удостояване на участниците в Първата световна война.

Подписаният договор между дружествата на военноинвалидите и военнопострадалите от Добрич и Констанца, предвижда бъдещо сътрудничество в областта на създаването на взаимно доверие, уважение и развитие на приятелски взаимоотношения между двете страни, както и обмен на практически опит в областта на социалните практики и правната защита на военноинвалидите и военнопострадалите. Договорът включва и осъществяване на съвместна военнопатриотична дейност, свързана с родолюбивото и военнопатриотичното възпитание на подрастващото поколение, съхраняване на военноисторическото наследство на двата народа, включително и поддържането на военните паметници и обмен на информация между наши и румънски военни историци. Предвижда се и извършване на съвместна стопанска дейност, а също и участие в трансгранични, регионални и европейски проекти.

От своя страна ръководителите на българската делегация са поканили своите румънски колеги и приятели да посетят град Добрич на 6-ти май 2014 г. за съвместно отбелязване на Гергьовден – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  моuntain ranger 08 ное 2013, 00:23
   
  0
   
  0

  Стpуkтуpите на военноинвалидите започват междунаpодна дейност. Опитват се да си помогнат сами. Веpоятно тъpсят подкpепа от паpтньоpи и съюзници, явно забpавени от бългаpската дъpжава... Жалко!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка