Новини от Българската армия - 7 ноември. На 18 ноември Ден на отворени врати във всички ВФ

Pan.bg 07 ное 2013 | 16:29 views (3789) commentaries(4)
img Министърът на отбраната Ангел Найденов: Във военните паметни места в Унгария се съхранява частица от паметта и военната история на България

„Подписаното с Унгария Междуправителствено споразумение за опазване на военните гробове и военните паметни места е първият двустранен документ, който цели решаването на всички въпроси, свързани с идентифицирането, достъпа и поддържането на военните паметници“. Това каза днес, 6 ноември, министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Това е България” на радио „Фокус”, в коментар на най-важните резултати от посещението му в Унгария в края на месец октомври. „Това е памет не само за хората, които са в съответното военно гробище, там се съхранява частица от паметта и военната история на България“, каза министър Найденов и добави, че се подготвя подобно споразумение и с Германия.
image
По актуалната тема за мерките за справяне с бежанския проблем министър Ангел Найденов заяви, че българската страна си дава сметка за всички ангажименти и отговорности, които има като член на различни международни организации и по подписаните конвенции и споразумения по отношение на предоставянето на убежище, на закрила и защита на бежанци. „Същевременно обаче не бива да забравяме, че имаме отговорности към българските граждани и към сигурността на страната“. подчерта министър Найденов.

Той обясни, че инженерно-техническите съоръжения по границата ни с Република Турция ще бъдат с дължина само 33 километра. Тяхното изграждане се налага поради силно пресечения релеф на местността, който затруднява възможността за видеонаблюдение и не позволява бърза реакция от страна на граничните полицейски части.

„Не затваряме границата, а изграждаме съоръжение, което не позволява нелегалното влизане на наша територия и съответно насочва чуждестранните граждани към гранично-пропускателните пунктове, където е мястото за влизане в страната и където се извършват всички необходими процедури”, каза още министър Найденов. Той подчерта, че влизането на чуждестранни граждани през места извън граничните контролно-пропускателни пунктове е нарушение не само според българското законодателство.

Министърът на отбраната обясни, че едновременно с мерките за осигуряване на условия за настаняване и пребиваване на чуждестранни граждани и за ускоряване на процедурите за предоставяне на съответния статут засилваме рестриктивните мерки по границата и по отношение на хората, които не отговарят на условията за получаване на хуманитарен или бежански статут. Министър Найденов добави, че ще бъде прилагана и процедура по експулсиране на граждани от държави, в които няма военни действия.

Той припомни, че поемането на бежанската вълна е огромно натоварване за ресурсите на страната и местните власти, както и изпитание за хората, живеещи в определените за настаняване райони. Министър Найденов уточни, че до този момент към Министерството на отбраната не е постъпвало искане за участие на военнослужещи в патрулиране по границата съвместно с Главна дирекция „Гранична полиция“.


Заместник-министърът на отбраната Неджми Али се срещна с представители на парламентарната Комисия по външни работи, отбрана и сигурност на Република Чехия

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али се срещна днес, 6 ноември, с представители на Комисията по външни работи, отбрана и сигурност към Сената на парламента на Чешката република. В състава на делегацията, която е на официално посещение в Република България, са включени заместник-председателят на Комисията сенатор Павел Лебеда и нейни членове.

По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения в сферата на военното сътрудничество, основаващи се на изградената през годините правно-нормативна база и на традиционно добрия политически диалог. И двете страни изразиха увереност, че ще бъдат намерени подходящи форми и механизми за разширяване и задълбочаване на тези отношения в условията на финансови ограничения, както и че ще бъдат търсени иновативни подходи и нови области за сътрудничество от взаимен интерес.

Заместник-министър Неджми Али запозна представителите на делегацията с приоритетите на българското правителство в областта на отбранителната политика, с подготовката за Стратегически преглед на сигурността и отбраната и намерението за разработване на нов дългосрочен план за развитието на въоръжените сили, съпроводен с финансово осигурена и отговаряща на съюзническите ни задължения програма за инвестиции и модернизация.

Акцент в разговорите беше поставен и върху актуалните процеси, протичащи в НАТО и Европейския съюз, като заместник-министър Неджми Али заяви подкрепата на България за политиката на „отворени врати“ на Алианса и за интегриране на страните от Западните Балкани. Беше обсъдено и участието на български и чешки военнослужещи в операциите на НАТО и ЕС.

На срещата с представителите на парламента на Република Чехия присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, парламентарният секретар Ина Тодорова и директори на дирекции в министерството.


Министърът на отбраната Ангел Найденов награди представители на Европейското командване на САЩ

Министърът на отбрана Ангел Найденов награди днес, 5 ноември, с почетен знак „Свети Георги“ – ІІ степен Алън Лю, директор на „Осигуряване на логистика и сигурност“ в Европейското командване на САЩ и съпредседател на подкомитета по въпросите на недвижимото имущество и управление на недвижимата собственост към Съвместната българо-американска комисия за прилагане на Споразумението между двете страни за сътрудничество в областта на отбраната. Министър Найденов отличи с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ и капитан ІІ-ри ранг Дейвид Гоглър - секретар на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия и началник на отдел „Черно море/Евразия“ в Европейското командване на САЩ. Отличията се връчват за техния принос в развитието на двустранните отношения във военната област и във връзка с приключването на мандатите им. Връчването на почетния знак „Свети Георги“ - ІІ степен на Алън Лю е свързано и с положените лични усилия и отдаденост при изграждането на съоръженията, разположени на територията на учебен полигон „Ново село“.

“За мен е чест да връча тези високи отличия на двама дългогодишни приятели на Българската армия. Повечето от присъстващите тук са имали възможността да ги опознаят през годините на тяхната активна, всеотдайна работа за задълбочаване и развитие на отношенията между България и САЩ в областта на отбраната“, каза министър Ангел Найденов по време на церемонията по награждаването. Той изрази надежда, че техните заместници ще притежават същите упоритост и желание за постигане на поставените цели и надграждане на добрите двустранни отношения.

На официалната церемония, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха още заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и неговите заместници, представители на политическия кабинет на министъра на отбраната, директори на служби и дирекции в Министерството на отбраната, висши офицери.


Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с посланика на Кралство Холандия у нас Н.Пр. Том ван Оорхост

„Сътрудничеството между България и Холандия в областта на отбраната е изключително активно. Свидетелство за това е участието през годините на български военни контингенти в рамките на холандски военни формирования в операциите на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина и Косово – СФОР, КФОР, и АЛТЕА“, отбеляза министър Найденов.
По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и Европейския съюз. Министър Найденов отправи покана към холандската страна да изпрати експерт, който да работи в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
Акцент в разговорите беше поставен на трансформацията и модернизацията на въоръжените сили. Министърът на отбраната запозна посланика с намерението на българското правителство да проведе до края на 2014 г. Стратегически преглед на сигурността и отбраната, който ще обхване всички държавни институции, имащи отношение към сигурността на страната. „В рамките на Стратегическия преглед Министерството на отбраната ще проведе Преглед на структурите на въоръжените сили, който ще даде основата за нов План за тяхното развитие до 2020 г.“, поясни министър Найденов. Той отбеляза, че ще бъде разработена и дългосрочна Програма за инвестиции в областта на отбраната. Тя ще бъде обвързана с изпълнението на пакета от Цели на силите, планиран за периода 2014 г. – 2028 г.
На срещата бяха набелязани областите за разширяване на двустранното сътрудничество – военно образование, военна медицина и съвместна подготовка на въоръжените сили.
Министър Найденов пожела на посланик Том ван Оорхост успех по време на мандата му в България.

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА: „ОСИГУРЯВАНЕ НА УСТОЙЧИВО УПРАВЛЕНИЕ НА СУХОПЪТНИЯ КОМПОНЕНТ ПРИ СЪВМЕСТНИ ОПЕРАЦИИ”

Съгласно плана на Командването на Сухопътните войски днес, 05.11.2013 г. в административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34 стартира конференция на тема: „Осигуряване на устойчиво управление на Сухопътния компонент при съвместни операции”.

„Едно от най-важните неща при всяка дейност на Българската армия са командването и управлението”, каза началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев при откриването на конференцията.
Целта на конференцията е да се постигне единно разбиране на структурите от стратегическо, оперативно и тактическо ниво по управлението, взаимодействието и изграждането на единна комуникационно-информационна система при съвместни операции.
В конференцията участват началниците на щабове на СКС и видовете въоръжени сили, командирът на стационарната КИС, началници на катедри „КИС“ и „Сухопътни войски“ на Военна академия „Георги С. Раковски”, началници на отдели „КИС/КИНС“ и „Операции“ на СКС и видовете въоръжени сили, началник щабовете и началници на отделения КИС на 61, 2мбр, 68брспс и експерти, които ще изнесат доклади свързани с темата на конференцията.

РОТНО ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С МЕХАНИЗИРАНА РОТА ОТ ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 26400 – БЛАГОЕВГРАД

04.11.2013

На 30 и 31.10.2013 г. на учебен полигон „Симитли” се проведе ротно тактическо учение с механизирана рота от военно формирование 26400 – Благоевград, в което взеха участие специалисти от родовете и специални войски.
В сложна и динамична обстановка бяха отработени учебни въпроси по задача: „Операции по поддържане на мира”.
Личният състав бе поставен в ситуации, максимално близки до реалните и трябваше да взима бързи и адекватни решения, относно организиране на взаимодействие и съгласуване на действията между подразделенията. Имитационната команда създаде над 20 ситуации, с което се провериха действията на управлението и участващия личен състав. Участниците в учението бяха силно мотивирани и се представиха на високо ниво.
Основния извод от ръководството на учението, бе че провеждането на подобни занятия с използването на новите схващания за водене на бойните действия, води до повишаване на способностите и мотивацията на личния състав.

ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ПРАЗНИКА НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ
07.11.2013

На 19 ноември най-големият вид въоръжени сили - Сухопътните войски честват своя боен празник. През настоящата година той е свързан с тържественото отбелязване на 128-ата годишнина от победата в Сръбско-Българската война от 1885 година и 40 години от създаването на Командването на Сухопътните войски.

Съгласно утвърдения от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов план за подготовката и тържественото отбелязване на Празника на войските е предвидено провеждането на следните мероприятия:

- На 11 и 12.11.2013 г. ще се проведе турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски на полигон „Люляк” гр. Стара Загора и традиционния турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за представителите на СМИ. На 12.11. е ритуалът по награждаване от генерал-майор Нейко Ненов на завоювалите призови места в турнирите по стрелба, и представителите на СМИ, отразявали най-активно дейността на Сухопътните войски през 2013 г.

- На 13.11.2013 г. личният състав от Командването на Сухопътните войски и представителите на военно-патриотичните съюзи ще вземат участие в традиционния поход „По стъпките на Сливнишките герои”. Ще се премине през местата, където от 5 до 7 ноември 1885 г. са проведени боевете от героичната Сливнишка епопея. На Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война, край с. Гургулят, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще награди военнослужещи и цивилни служители от СВ. На Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война, генерал-майор Нейко Ненов ще връчи юбилейна монета „40 години КСВ” на генералите, които са били начело на Сухопътните войски от създаването на Командването на Сухопътните войски през 1973 година;

- На 14.11.2013 г. в ЦВК е традиционната среща на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов с генералите от резерва – бивши командващи, заместник-командващи, началници и заместник-началници на Командването на Сухопътните войски;

- На 15.11.2013 г. от 10.00 часа на полигон „Сливница” под патронажа на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще се проведе стрелково състезание с участието на генерали от запаса, представители на Българския общонароден съюз „Бойна дружба” и Асоциацията на военните аташета акредитирани в Република България.

Кулминацията на празника е тържествено събрание-концерт в театър „Българска армия” на 18.11.2013 г. от 10.00 ч. Там, от името на министъра на отбраната и началника на отбраната, ще бъдат наградени военнослужещи от Сухопътните войски. Съгласно утвърдените от командирите планове, военните формирования от състава на Сухопътните войски ще отбележат Празника на войските с тържествени събрания, спортни състезания, походи до исторически места, посещения на музей, концерти и срещи с ветерани. Със заповеди командирите на военните формирования ще наградят военнослужещи и цивилни служители, постигнали добри и отлични резултати при изпълнението на служебните и функционалните си задължения. На 18.11.2013 г. във всички военни формирования ще се проведе „Ден на отворени врати”, на който ще бъдат поканени ученици, представители на местната власт и СМИ.


ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия и командването на Военноморските сили, участваха Представителният духов оркестър и почетен караул от ВМС, представители на държавната и местна власт.
В района на Старите гробища пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Беше отслужена панихида и бяха бъдат поднесени венци и цветя.
На ритуала в град Добрич, организиран съвместно от община Добрич, командването на Военноморските сили и Варненска и Великопреславска Света Митрополия, участваха курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и представители на държавната и местна власт.
На Интернационалното военно гробище-музей строя на почетния караул бе приет от началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев. Беше отслужена панихида и поднесени венци и цветя на признателност в памет на загиналите по бранните полета български войни.
В град Бургас строят на представителния блок на Военноморските сили бе приет от началника на гарнизон Бургас комодор Митко Петев – командир на Военноморска база –ВМС.
Почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на родината отдадоха представители на държавната и местна власт на град Бургас. Ставрофорен иконом Борис Беров отслужи заупокойна молитва. Ритуала продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ЗиЛ 157 07 ное 2013, 21:20
   
  0
   
  0

  Нейко, до празника ще каталясаш, бе човек! Намали малко!

 2. #2
  16 07 ное 2013, 23:18
   
  0
   
  0

  КАКВО СТАНА С ЧЛ.69

 3. #3
  17 07 ное 2013, 23:35
   
  0
   
  0

  Каквото с всички останали "членове"

 4. #4
  Енчо Добрев 08 ное 2013, 19:10
   
  0
   
  0

  Заповядвам: Вратите нa канцелариите дa се държат отворени!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка