Сигурност и отбрана ще бъде темата на срещата на Европейския съвет в Брюксел през декември

Pan.bg 24 ное 2013 | 09:02 views (1869) commentaries(0)
img 21 Ноември 2013 | 15:36 | Агенция "Фокус"

София. На заседанията на министрите на отбраната и министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз, в рамките на Съвет „Външни работи”, беше обсъден доклад на върховния представител по външна политика Катрин Аштън. Докладът по същество беше приет. Подкрепихме предложението на Полша - за едно по-справедливо разпределение на европейската отбранителна индустрия, на географски принцип. Това каза Иван Иванов, заместник-министър на отбраната, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Срещата на 18 и 19 ноември в Брюксел се състоя в три сесии. Тя е подготовка за срещата на Европейския съвет на ниво държавни и правителствени ръководители на 19 - 20 декември. Тематиката ще бъде сигурност и отбрана”, обясни зам.-министърът. „Акцентирах върху възможността да се използват европейските структурни фондове в областта на отбраната. Акцентирах върху възможността да се даде тежест на малките и средни предприятия да имат по-голям дял в отбранителната промишленост, което беше прието добре от по-малките държави”, каза още Иван Иванов.
„Въпросът за Либия от лятото - очакваме в най-скоро време в България да пристигне съвместна група от Африканското и Европейското командване на САЩ, както и либийски военнослужещи за преговори с нас. До този момент ние сме си свършили работата. Има подготвено споразумение с либийска страна”, допълни зам.-министър Иван Иванов.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка