Майор Цанев: С опит от мисии – 70 на сто от хората

Pan.bg 25 ное 2013 | 10:04 views (9079) commentaries(0)
img С опит от мисии – 70 на сто от хората
17.11.2013 | Андрей Рангелов
Американци учат български думи и стрелят с калашници
в.БА


Около 60-70 на сто от личният състав на третата батальонна бойна група (ББГ) имат опит от участие в контингентите ни на мисия зад граница, сподели пред журналисти заместник-командирът на групата майор Петко Цанев. Лично моята оценка е, че се представихме отлично по време на сертификацията, подготовката ни в района на Казанлък и на „Ново село” даде своите резултати, коментира той.

Майор Цанев е участвал като командир на подразделения в пет мисии в чужбина, при това все като първопроходец. В Ирак е бил командир на първа рота в Ашраф. Командвал е първият механизиран взвод в Кабул, Афганистан, както и 17-и взвод от първата мисия на ЮФОР в Босна и Херцеговина. След това е командир на първа рота в Кандахар и 13-а рота също в Кандахар.
По думите му, по време на сертификацията и подготовката за нея българи и американци са се разбирали без проблеми. Почти всички офицери в третата ББГ владеят английски език на високо ниво, а останалата част – на разбираемо.
Взаимодействието ни с коалиционните партньори беше много добро, дори бих казал – отлично, нямаше неразбирателство, каза майор Цанев. Интегрирането на американците към българските подразделения се извършило много добре. Задачите, които изпълняваха, бяха на абсолютно високо ниво, сподели офицерът.
image
Американците дори понаучили български език. Те били придадени към подразделенията на ББГ, където действали по едни и същи задачи с българските си колеги. Изучили материалната част, стреляли с калашници и картечници, като показали много добри резултати.
Не бих казал, че имаше трудности, но се появяваха неща, които да се доуточняват в детайли, сподели майорът. Това е част от основните тактически прийоми, които трябва да изпълняват нашите подчинени, посочи той.
Става дума за неща, които командирите от по-високите нива изискват от подчинените си, свързани с организиране на боя на местността, оформяне на документите, подобряване на взаимодействието. Това са неща, по които всеки командир придобива знания с течение на времето, обясни майор Цанев. Това е нашата роля като командири от по-високите нива, минали през по-ниските равнища - да покажем на тези, които вървят след нас как се изпълняват поставените задачи, заяви той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка