Бюджетът на МО наближава 1,5 на сто от БВП

Pan.bg 25 ное 2013 | 11:27 views (2673) commentaries(6)
img Otbrana.com

Министърът на отбраната Ангел Найденов обясни днес в предаването „Денят започва“ на БНТ, че бюджетът за 2014 г. на Министерството на отбраната е 1 млрд. и 45 млн. лв., а целево през следващата година ще бъдат преведени още два пъти по 20 млн. лв.“ Освен това от освобождаването на честоти, които ползват Въоръжените сили ще бъдат насочени към министерството не по-малко от 70 до 100 млн.лв. Следователно, ние ще отидем към процент за отбрана от 1,5% от БВП, толкова колкото е заложен в стратегическите документи“, заяви министърът на отбраната на въпрос за упреците от страна на бившите управляващи.

Той коментира още, че състоянието на отбраната е близо до критичното, заради бездействието на предишното управление, което налага сега да бъдат сключвани договори за възстановяване на техническата годност на техниката и въоръжението. „Благодарение на положените усилия от ръководството на Министерството на отбраната още до края на годината част от авиацията ще бъде вдигната от земята“, заяви още министър Найденов.

„Посетих в Афганистан контингент, който по причини на предишното ръководство е заминал с 30 % униформи „втора ръка“, каза министър Найденов и заяви, че един от основните приоритети на ръководството на министерството е постигане на 100% осигуреност на участниците в мисии и никакви компромиси с качеството на оборудването, екипировката, техниката и въоръжението. „Това, което видях е респектиращо – изпълнението на задачите от нашите военнослужещи и високите оценки на нашите партньори и съюзници ме накараха да се почувствам горд“, заяви министър Найденов.

На Консултативния съвет по национална сигурност беше показана способност да се постига съгласие дори и при толкова сериозни различия, които съществуваха преди неговото начало между представителите на парламентарните групи и институции, каза министърът.

„В окончателното становище след КСНС бяха направени политически изводи за ситуацията с имиграционния натиск, а също така бяха определени конкретните посоки, в които да са насочени действията на различните институции. Това е показателно, че когато всички си дадем ясна сметка за важността на въпросите притежаваме способност да постигнем съгласие по техните решения“, каза министър Найденов.

Министърът на отбраната уточни, че близо четвърт милиард лева е общата стойност на програмата за пълна интеграция на хората, които ще получат статут на имигранти и които ще останат в страната.Това включва тяхната социална и трудова интеграция, както и здравното и образователното им обслужване. “Разходите за издръжката на един бежанец са 1 100 лв., те включват не само преките разходи, а и разходи за ремонт и издръжка на администрацията. При 10 000 бежанци сумата е 11 млн. лв. на месец, което прави около 130 млн. лв. за година“, посочи министър Найденов и заяви, че държавата разполага с определени постоянни ресурси и трябва да се търсят механизмите за солидарност в рамките на Европейския съюз, както и подкрепа от страна на европейските фондове при решаването на тези въпроси.

Министърът на отбраната подчерта, че разходите за изграждането на техническото съоръжение на границата ни с Република Турция са отпуснати целево. „Тази седмица приключваме с възстановяването на пътищата, в четвъртък организираме пресконференция „на терен“, за да се види всичко, което е направено досега“, поясни министър Найденов и допълни, че след окончателното утвърждаване на проекта ще започне изграждането на теленото съоръжение с височина 3 метра и дължина 33 км.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  narod 25 ное 2013, 13:24
   
  0
   
  0

  Няма ли да намалиш броя на военните, 40000 военнослужещи на 6000000 население, и всички тези военнослужащи се пенсионират на около 50 год с пенсии от 600 до 740 лева, за всеки един такъв млад военнен пенсионер, почивал в някой поделение докато бил на служба, няколко млади Българи трябва да работят и плащат осигуровки, нямали да им намалите поне пенсиите на тези военни които нямат навършени 63 год

 2. #2
  Blcksailor 25 ное 2013, 15:31
   
  0
   
  0

  За номер 1 - Бог да ти прости,че си толкова прост,сякаш си син на Бойко Борисов.

 3. #3
  General Stonewall Jackson 25 ное 2013, 16:07
   
  0
   
  0

  А сега лАйНЮ НЬОЙСКИ какво ще лае, като му се изпариха аргументите??

 4. #4
  Жалко, но има и такива мн 25 ное 2013, 16:15
   
  0
   
  0

  Родолюбието изисква да съкратим войската


  Ако не даваме за помощи или за театри, стопанството ни няма да пострада. Така стоят нещата и с разноските за отбрана. Ако някой се кани да ни завладее и да установи у нас режим, който е по-лош от собствения ни, трябва да правим такива разноски. Ако обаче няма опасност някой да ни нападне, тези разноски са воденичен камък на врата ни и нищо друго. В наши дни българският народ е застрашен не от външен завоевател, а от това, че младите и способните напускат страната. Те го правят заради стопанския упадък на България. Една от причините за този упадък пък са високите данъци. Затова даването на пари за военни цели е заплаха за националната ни сигурност.

  http://novinar.bg/news/rodoliubieto-iziskva-da-sakratim-vojskata-i_Mzc2MDszOA==.html#

 5. #5
  OP 26 ное 2013, 00:08
   
  0
   
  0

  Ако заглавието е вярно, значи има пари за нов изтребител. Ако няма пари, значи това е егати бюджета!

 6. #6
  полковника 26 ное 2013, 12:15
   
  0
   
  0

  "А дано, ама надали". По-малко интервюта, обещания и оправдания, повече работа по същество и ефективно използване на наличните ресурси-може и да се отлепим от дъното, но въдух няма да си вземем и при този "мандат".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка