Гръмна първият от трите балона на ГЕРБ

Pan.bg 28 ное 2013 | 09:24 views (6262) commentaries(3)
img Става дума за загуби за България от 1,5 млрд. евро
в.Преса
Проф. Петков: ЧЕЗ е злоупотребявала с господващо положение в Албания


Три балона бяха надути по време на предишния мандат. Единият от тях вече се спука. Това мнение сподели днес проф. Кръстьо Петков. "Балонът с усвояването на еврофондовете е надут доста по-рано и е добре, че се спука навреме, защото сега е ясно кой е предизвикал тази беля и кой би трябвало да носи отговорността. Това е малкият балон, защото има още два, за които също ще стане дума, но този е по-специален, тъй като по него не може да се спори".


"Имаме потвърждение от Европейската комисия, т.е. делото е подписано и подпечатано. Няма мърдане и трябва да се дадат обяснения от предишните управляващи от ГЕРБ, но най-вече от министър-председателя Бойко Борисов и министър Томислав Дончев, който беше назначен специално да отговаря за тези въпроси.

Тук става дума за загуби от над 1,5 милиарда евро, но това не е всичко. Разговорите, които водя със специалисти от консултантския бранш в България и чужбина, показват, че нашата родина е загубила по европейските програми възможността да усвои и да инвестира малко над 3 милиарда евро", посочва проф. Петков.

"Вторият балон - средният. Предишното правителство е успяло да натрупа за 3,5 години управление над 3 милиарда загуби само в енергийния сектор. Това е резултат от некомпетентно, а в някои случаи безотговорно управление на предприятия и дружества с над 50% държавно участие или изцяло държавни.

Третият балон - най-големият. Става дума за около 7-8 милиарда лева, които са профукани от държавната хазна през отминалия мандат /2009 - февруари 2013/.

image

Сега стои следният въпрос. Тези милиарди преки и косвени щети, нанесени на българския бюджет, на държавната хазна, няма ли да се превърнат в повод за сериозен разговор и търсене на отговорност. Не съм съгласен с министър-председателя Пламен Орешарски, който заяви, че няма да се връща назад и да повтаря това, което правеше Бойко Борисов - да прехвърля вината на предшественика си. Но тук не става дума за манипулация на числа, а за доказана финансова и парична статистика. Призовавам премиера и цялото правителство да сложат на масата фактите и да предизвикат сериозен дебат в парламента. Те трябва да поставят въпроса ребром: докога български правителства ще се разпореждат по такъв начин, след което си отиват и все едно, че нищо не се е случило с държавните активи и финансовия ресурс, още повече в условията на икономическа криза.

Като икономист винаги съм се питал какво се случва с пропилените, злоупотребените или откраднатите пари. Принципният отговор е, че те не се стопяват във въздуха. Те се местят от един джоб в друг, от една банкова сметка в друга и т.н. Тази тема също трябва да бъде предмет на разговор, даже още преди да е започнала новата финансова година и новият програмен период за финансиране от Европейската комисия.

Знае се, че над 15 милиарда лева са изнесени и се държат по офшорни сметки. И ако половината от тях са редовен капитал, т.е. пари, чиито произход може да се докаже, то другата половина - не.

Всяка година се губят от контрабанда и корупция 2-2,5 милиарда лева. Тези пари са отишли във физически лица, компании и неформални мрежи. По тази причина моята реакция извън чисто статистическия коментар е, че трябва да се търси политическа и наказателна отговорност. Крайно време е.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  няма 28 ное 2013, 17:01
   
  0
   
  0

  Няма да се търси отговорност, разбира се! Просто ще се продължи...

 2. #2
  acid 29 ное 2013, 07:01
   
  0
   
  0

  Добре бе всички го виждат,пищат ЩО не ги осъдите тези боклуци бе.....Враг на народа иземва се цялото му имущество и на родата му и като в Китай се беси на стадион "Васил Левски"и така всичките 200 паразита.Да видим другите дали ще им стиска да крадат!!!

 3. #3
  Gknbg 29 ное 2013, 15:13
   
  0
   
  0

  Хммм имам 1 въпрос? През последните 15-20 години не видях да се случва нищо по въпросите относно децата, относно младежите и т.н. всичко живо говори за пенсионерите (а кой пенсионер след години ще работи за благото на държавата?) ей го на сега ПРАВИТЕЛСТВОТО отделя 15 милиона от своя бюджет за добавки на пенсионерите, (не че не го заслужават ама..) а за децата надбавки ще има ли ? (по времето на мандата на герб започнаха да се отварят детски градини, които впрочем бяха затваряни от тройната коалиция (или нещо от тоя род беше). Аз откакто се помня по телевизора гледам Сакскобургготски (800 дни), Станишев и Доган имаше и още няколко за които в момента не се сещам, но тези хора за 20-тина години какво направиха(освен да затворят над 60 % от предприятията в р. България)??

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка