Ердоган или грандиозния план за нова Османска империя: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни!"

Pan.bg 02 дек 2013 | 09:45 views (5099) commentaries(9)
img Дойче веле: Грандиозен план за нова Османска империя
Реджеп Ердоган: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни"

Турският премиер Ердоган има грандиозен план - мечтае си турците отново да властват там, където са властвали някога. "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", казва той. От около три години насам западните медии описват турската външна политика като неоосманска - тоест като опит на днешна Турция да реконструира зоните си на влияние от времената на старата Османска империя. И вече три години турският външен министър Ахмед Давутоглу не се уморява да нарича това безсмислица, пише Дойче веле.За съжаление обаче усърдният външен министър влиза в противоречие не с другиго, а със собствения си шеф. Премиерът Ердоган си казва направо, че Турция се ангажира в региона поради това, че той някога е бил част от Османската империя. "Движи ни духът, който е бил в основата на Османската империя", каза премиерът в неделя.

След което отправи критика към опозицията, която се беше осмелила да попита каква й е работата на Турция в Ивицата Газа, в Судан или в Сирия. С което искаше да каже, че за Турция ще е по-добре, ако гледа към Брюксел, за да форсира влизането си в ЕС. Но Ердоган е явно на друго мнение: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", каза премиерът. Тоест - от Сърбия до Каспийско море, от Йемен до Алжир.


image

Това разбиране за външната политика е доста своеобразно - не материалните интереси, а верността към дедите се явява основна движеща сила. В такъв случай турските знамена би трябвало да се развеят над Косово, Албания, Босна, та чак до Унгария. Да не говорим за портите на Виена.

За да обоснове неоосманската си реторика, Ердоган прибягва до спомените за славни битки. Преди два месеца той отправи апел към младежта да вземе пример от Алп Арслан - селджукския султан, победил Византийската империя и проправил пътя към Анадола.

Наскоро премиерът си спомни и за едно друго сражение: "Вдъхновяват ни мъчениците от Думлупънар". Ердоган има предвид решаващата битка срещу гърците по време на турската освободителна война през 1922 г., състояла се след като Гърция с благоволението на Запада окупира големи части от Турция.

Показателно е, че Ердоган се позовава на османското наследство и с огромно удоволствие си спомня за големите битки - но цитира само сражения, които не са свързани непосредствено с османските времена.

Ердоган заявява, че не възнамерявал да напада никого, макар от друга страна да изрича думи като: "нашето търпение има граници" и "Турция трябва да бъде защитена от заплахи".

Очевидно обаче заплахите идват не само отвън. Заплаха произтича и от турците, които говорят зле за османците - така поне смята Ердоган. В момента по телевизията с голям успех върви сериал, посветен на Сюлейман Великолепни, завладял през 16 век Унгария и стигнал с армията си до портите на Виена. Сериалът "Великолепният век" се излъчва в 22 държави, включително България. Още при първото му излъчване през януари 2011 г. в Турция се стигна до остри националистически протести - най-вече заради това, че сериалът представя любовния живот на историческите образи, интригите в харема и борбите за власт в двореца. И Ердоган не е съгласен с тази тъй негероична трактовка на образа на султана. Още повече, че той бил "прекарал 30 години на гърба на коня си".

Реномираният историк Халил Берктай е изумен: "Нима германците биха реагирали така на филм за Бисмарк, да речем? Или пък французите на филм за Луи XIV? Целият този дебат е белязан от нещо, което аз наричам изостаналост", казва Берктай.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Антонов 02 дек 2013, 10:06
   
  0
   
  0

  Политиката на Турция за връщане на териториите от преди 5 века е изключително опасна и пагубна особено за българия, ако българите не са го осъзнали е крайно време да го направят, защото едни хора вече продадоха част от нея и този процес върви исключително стремглаво и последователно у нас....за съжаление....и главните герои са ясни...

 2. #2
  Yegor 02 дек 2013, 10:19
   
  0
   
  0

  Ердоган: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни". Тези думи всъщност явно предизвикателство за многи страни в Европа, Азия и Кавказ. Нека да мислим и да действаме заедно!

 3. #3
  Влад Цепеш 02 дек 2013, 11:45
   
  0
   
  0

  Трябва да отидем там, където са били дедите ни"-
  в кучия гъз .

 4. #4
  Незнайко 02 дек 2013, 11:50
   
  0
   
  0

  Правилно - отивайте на небетоили два метра под земята - където решите, там. Християнството не позволява самоубийството, но щом вашата религия го позволява - дерзайте.

 5. #5
  fulcrum 02 дек 2013, 14:31
   
  0
   
  0

  Da vi e chestit na vi USA.

 6. #6
  Wladi до 2 02 дек 2013, 15:23
   
  0
   
  0

  Г-н пак всеки ще си действа сам за себе си както през 14 век . Ако Турция нападне примерно България никой няма да помогне , гърците ще са в "криза" Русия отдавна се отказа от България , Румъния(САЩ) няма да имат време, Армения няма толкова силна Армия и т.н .
  Сега славяните, другите балкански народи и изотнитени приятели не се подържаме и уважаве взаимно , както са САЩ и Израел , Русия и Беларус и т.н ! Няма мислене всеки е затънал в корупция !

 7. #7
  уху-буху 02 дек 2013, 19:17
   
  0
   
  0

  Дедите Ви не са били на Балканите обаче!

 8. #8
  kkkk 04 дек 2013, 17:22
   
  0
   
  1

  А що не споменахте, че тая фраза за "където са ходили дедите ни" я е казал на откриване на международно летище в Кютахия? Малко се променя смисълът, не мислите ли?

 9. #9
  Bul Military History 05 дек 2013, 10:54
   
  0
   
  0

  "Трябва да отидем там, където са били дедите ни"
  Явно фесовете пак са тръгнали към Виена! Дали днес ще се натъкнат на съвременните граф Влад Дракула, принц Евгени Савойски или Ян ІІІ Собиецки??? Щото в България не виждаме хора като Момчил юнак, които до последния човек ще защитават Родопите...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка