Македонски лекари оставиха момче да умре, защото е българин

Pan.bg 05 дек 2013 | 12:14 views (2914) commentaries(4)
img blitz.bg


Директорката на скопската клиника по хематология натирила Иван Стойков с думите: "Изчезвай, ходи да се лекуваш в София!"

За скандален случай на нечовешко отношение на база етническа принадлежност, завършил със смъртта на млад българин от Македония, сигнализира неговият баща тези дни в Скопие. Почерненият родител разкрива, че 26-годишният му син Иван, който се разболява от акутна левкемия през 2011 г., е посрещнат от директорката на скопската клиника за хематология с думите: „Къде си, бе, българин? Хайде изчезвай от Клиниката по хематология! Ходи да се лекуваш в София!“.Трайче Стойков – бащата на Иван, разкрива каква е предисторията на този скандален случай на неизпълнение лекарските задължения от страна на д-р Лидия Чевревска.


След като през 2011 г. на момчето му е открито тежкото заболяване, семейството започва ходене по мъките. Докато лекуват Иван в Гърция, където за присаждане на костен мозък трябва да заплатят около 40 хиляди евро, лекарят ги съветва да отидат в София, където лечението е с 10-12 хиляди евро по-евтино.

Семейството приема съвета и, тъй като Иван Стойков е подал молба за българско гражданство още преди да се разболее, пристигат в София, където са приети много добре. Лекарят, който подготвя момчето за трансплантация, споделя с болния и баща му, че интервенцията може да се извърши и в Скопие, като няма да им се налага да харчат пари за пътувания и престой.

Окрилени, тъй като Иван изглежда все по-добре, те се връщат в Македония. Там обаче директорката на болницата и двама от специалистите шокират борещото се за живота си момче с презрително отношение за това, че е българин и го отпращат. Баща и син се връщат в София и им се налага да лъжат, че в Скопие нямат възможност да помогнат на Иван, за да не се налага да кажат срамната истина.

Иван почина точно преди да му бъде извършена трансплантацията. Не обвинявам д-р Червевска за смъртта му, можеше и в Скопие да умре. Но не мога да им простя нечовешкото отношение, казва през сълзи Трайче Стойков пред македонската телевизия „Нова“.

ВМРО призовава официалните институции в България да обърнат внимание на дискриминационните практики и репресии, осъществявани от страна на управляващите в Македония към българите, живеещи там. Според Организацията прагът на търпението е прескочен и няма място за компромиси, когато става въпрос за човешки животи. /БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Димо войвода от Устово 05 дек 2013, 13:17
   
  0
   
  0

  Няма по-противно нещо на света от националните ренегати, които днес са се кръстили "македонци"...

 2. #2
  jzt78 06 дек 2013, 12:22
   
  0
   
  0

  нямам думи тези са по лоши и от нас егати изродите мръсни

 3. #3
  Pavel 07 дек 2013, 07:56
   
  0
   
  0

  "Според Организацията прагът на търпението е прескочен и няма място за компромиси..."
  О да, само че нашите пачавр... пардон политици нямат тая смелост.

 4. #4
  Краснов 07 дек 2013, 23:51
   
  0
   
  0

  Търсете архивите на БКП и "македонизирането" на българите. За всичко са виновни българските и съветските комунисти по македонския въпрос.Те измислиха нацията им,те създадоха езика им.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка