Академик Георги Марков: Плевнелиев е закъснял антикомунист, непознаващ историята

Pan.bg 05 дек 2013 | 12:26 views (3497) commentaries(7)
img blitz.bg


Недопустимо е да говори за негов предшественик, при това покойник като Тодор Живков, че бил лъжец

Тодор Живков имаше нюх за националния интерес. Това каза пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия академик Георги Марков. Що се отнася до определението на президента Росен Плевнелиев, че Живков е лъжец, историкът каза, че се нагледахме на закъснели антикомунисти, които не познават историята. Според Георги Марков лъжата винаги е присъствала в политиката, в това число и по времето на Живков, но тогава националните интереси са стоели на преден план. “Живков се целуваше с Брежнев, но тези целувки бяха най-скъпите в историята на страната”, посочи академикът. Тогава България се е възползвала от голямо количество нефт и ресурси, които и от стоки, които да задоволяват необходимостта на страната. Живков е разпределял парите, но е имало и за НДК, за култура и за всичко, което е било нужно за добрия начин на живот на българина, посочи историкът.


Според Марков Живков не е бил комунист, а по-скоро прагматик и много умело е успявал да намери баланс в живата на обикновения българин. “Живков завърши живота си във вилата на внучката си, точно когато лъснаха палатите на тези, които са крали от страната”, каза Марков и припомни шеговитата му фраза – “Новите демократи няма да можете да боядисате това, което аз съм построил”.

Акад. Георги Марков каза още, че е недопустимо Росен Плевнелиев да говори за негов предшественик, при това покойник по този начин. Уважението към историята изгражда нацията, посочи академикът./БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  гpажданин 05 дек 2013, 13:23
   
  0
   
  0

  Плевнелиев е само една закъсняла марионетка на гавазина на другаря Тодор Живков - Б.Б., на физкултурника Цв.Цв. и на върхушката на ГРОБарската партия. Ако не ги дрънка тези глупости, пак ще му набиват каската пред прожекторите и камерите в класическия мутренски стил...

 2. #2
  TODOR ot Pravec 05 дек 2013, 14:50
   
  0
   
  0

  От българските президенти няма по-голям мишок от този смешник. Дори и Жельо изглежда титан в сравнение с него......срам за българската държава че такова недоразумение е влязло в българското президентство. Но това е стандарта за политици който бе наложен от посткомунистическите ни мутрогени....ще излезе че те май ще са по-малкото зло...или по-скоро хората трябва да повярват че това е така.

 3. #3
  военнослужещ 05 дек 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  Никога не сме имали по-некомпетентен, слаб, подъл, подмолен, задкулисен, мижитурков и едновременно с това нагъл политик при това президент! Аз такъв като тоя не мога да го признавам за главнокомандващ!

 4. #4
  Незнайко 05 дек 2013, 21:23
   
  0
   
  0

  Тоя мушморок сегашния Ни президент нека не се заблуждава - помним врътките му покрай гАнювите поправки на КСО, а и не само това. Не ми трябва г-н Марков да ми каже що за мижитурка имаме в Президентството, но все пак е добре, когато истините се изричат в прав текст в Националния ефир не само от Волен Сидеров.

 5. #5
  Rumbata 06 дек 2013, 20:56
   
  0
   
  0

  Прекланям се пред думите на акад. Георги Марков. Не защото защитава Тодор Живков (ТЖ може да бъде порицаван за много неща, но и за много трябва да бъде хвален. Кое от двете ще надделее - нека се произнесе историята. А както казват във Ватикана, за да се произнесе историята трябва да минат повече от 100 години, трябва със сигурност да няма живи участници от събитията!). А защото като историк ни напомня, че трябва много внимателно да се вглеждаме и вслушваме в казаното и показаното...
  Хвала, г-н Марков!

 6. #6
  Краснов 07 дек 2013, 23:04
   
  0
   
  0

  България има в новата си история само един диктатор от калибъра на Тодор Живков. Да стои начело на държавата някой близо 30 години без да бъде избиран,значи е достатъчно голям лъжец.Просто не може да не е! Никой не стои в една демократична страна толкова дълго на поста Държавен глава.Самата дума диктатор включва същността на думата "лъжец". Може ли някой да "защитава национални интереси" 30 години и да не позволява на никой друг да ги защитава и да е честен човек.Дори и на своите "съотборници"-съпартийци.

  Георги Димитров беше диктатор по-малко от 4 години и съветските чекисти го убиха,а след половин убиха и неговия заместник Трайчо Костов.
  Вълко Червенков беше диктатор около 5-6 години.


  Ето няколко фрази,казани от един много известен български историк,проф. д-р Георги Марков през 1994г.


  -"Народният съд " е най-масово унищожение на хора в новата история на България
  -"народният съд" е антиконституционен и противозаконен
  -"Народният съд" осъди много хора,вече избити без съд и присъда,за да се прикрият и оневинят чрез лъжезаконност убийците и да се обсеби имуществото на жервтите
  -По совята жестокост присъдите на "народния съд" са безпрецедентни... Клеймото "народен враг" беляза потомците,дори още неродените!

  -съпоставката на "народния съд" с Нюрнбергския трибунал е смешна и нелепа.
  -...по данни от печата,общия брой на осъдените на смърт в Германия лица е не повече от 200. Сравнете тези данни с масовото клане у нас,наречено "народен съд".
  -А какво извършиха комунистите у нас след 9.9.1944? Убити бяха извънредно много хора,за да се възцари злината-класовата омраза,насилието,терорът,безчовечието!
  -Избиването на хиляди (дестки хиляди-б.м.) българи без съд и присъда в първите месеци след 9.91944г. и последвалия "народен съд" бяха всъщност два последоивателни акта на едно и също престъпление,което БКП организира зад гърба на своите съюзници от Отечествения фронт,истинското име на което е престъпен заговор срещу единството на българската нация и планомерно унищожаване на политическите противници.
  -Бруталната жестокост ,потъпканата законност и античовещината ,които лъхат от тях(автентичните документи от "народния съд"-проф. д-р Г.Марков),в много отношения надминават очакванията дри и на онези,които на гърба си са изпитвали "законността" на тоталитарното време.  Остава само да помоля Уважавния г-н Преслав да се опита да уточни дали има съвпадение на имената на академик Георги Марков днес,или професор Георги Марков през 1994г. Всичко е въвможно,защо не и такова очебиещо съвпадение.


  Но дори това да са двама различни историци с едни и съши имена,навярно академика не би могъл да оспори думите на професора.И къде се намира в тези събития Тодор Живков.Той няма нищо общо с думите на професора,той бил встарни от псочените събитя?И един академик се опитва да опровергае един професор и сегашния президент,наричайки го "закъснял антикомунист".

  По пътя на елементарната логика в чвешкото мислене,следва,че Др. академик Герги Марков е "закъснял комунист".Всичко се случва под българското слънце на лъжата.

  Но във всеки случай,много по-добър вариант е някой да е "закъснал антикомунист",отколкото "закъснял комунист".

 7. #7
  ранен антикомунист 08 дек 2013, 22:50
   
  0
   
  0

  Краснов, най-добре иди се гръмни или просто напусни България!А че Росен Плевнелиев е един абсолютен отцепоругател, няма две мнения по въпроса тъй-като го е срам или може би страх да си признае, че баща му и майка му са били не прости редови членове на БКП а функционери на окръжния комитет на Партията в Джумаята. И после ще очакваме от такива боклуци да изведат родината от криза.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка