ИЗГУБИЛ ЛИ Е ЗАКОНЪТ ЗА ДОСИЕТАТА АКТУАЛНОСТ?

Pan.bg 06 дек 2013 | 16:14 views (2407) commentaries(3)
img ИЗГУБИЛ ЛИ Е ЗАКОНЪТ ЗА ДОСИЕТАТА АКТУАЛНОСТ?

Декларация на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”

Управителният съвет на Съюз „Атлантик” реагира с възмущение и тревога срещу опитите да бъде закрита или преформатирана Комисията за разкриване на
документите и обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъде отменен или изпразнен от съдържание Законът за досиетата, приет с относителен консенсус от българския парламент.

Подобни политически маневри се предприемат далеч преди да са извадени наяве всички престъпления на комунистическия режим, преди да са осветени тъмните страни от дейността на бившите служби за сигурност, виновни за гибелта на десетки хиляди невинни българи, за осакатените съдби на стотици хиляди наши сънародници и за провала на българския преход към демокрация. Подобни опити оказват негативно въздействие върху националната сигурност и отбраната на страната и ще засилят подозренията на съюзните държави от НАТО и ЕС, че България все не е преодоляла зависимостите си от епохата на Варшавския договор.
image

Съюз „Атлантик” категорично възразява срещу фалшивите аргументи, че „законът за досиетата бил изгубил актуалност” и че „вече никой не се интересувал от дейността на бившата Държавна сигурност”. Подобни „доводи” могат да залъжат само наивници или по-скоро представляват удобен параван за прикриване на користни, нечисти и антибългарски интереси. В страна, където от Конституционния съд до последния общински съвет заседават, взимат управленски решения и правораздават сътрудници на бившата Държавна сигурност, не може да се говори за „морално основание”, за „отдавна отминали събития“ и за „никого неинтересуващи архиви“.
Прехвърлянето към архивите на всички документи на службите за сигурност на бившия комунистически режим практически ще прекъсне достъпа на обикновените граждани до тях, ще лиши широката общественост от информация за дейността на служители и сътрудници на службите, за явното и скритото им влияние върху цялостния живот на страната ни след 1991 г., за несекващите им амбиции да участват в държавното управление.
В страна, където все още не е уточнен броят на избитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г., където още не се знае колцина след смъртта си са били осъдени от тричленките на т. нар. народен съд и колцина са били умъртвени по най-садистичен начин в комунистическите лагери на смъртта до 1961 г., няма законно, морално и човешко основание да бъде теглена черта над миналото и да зазвучат фанфарите на вечна правда, обич и всеопрощение. Няма как да бъдат забравени изпълнители и сътрудници от „тихия фронт”, както и стратезите и извършителите на „възродителния процес“ в България.
Да бъде закрита единствената държавна комисия, която разкрива миналото на тайните служби на комунистическия режим, която зрънце по зрънце вади Истината за съдбата на нацията и на милиони нейни представители в течение на близо половин век, която разкрива зависимостите на множество лица, участващи или устремени към властта и разминира бъдещето ни, представлява покушение срещу Историята и срещу Съвестта на България.
Съюз „Атлантик” вече има подобна декларация (20.12.2010 г. - www.atlantic-bg.org). Припомнихме, че във всички новоприсъединили се към евроатлантическите структури държави проблемът за влиянието на бившите специални служби върху дипломатическия апарат отдавна е решен. Но в България след близо 10-годишно членство в НАТО и почти 7-годишно членство в ЕС това влияние продължава, с което се подкопава доверието към страната ни като надежден съюзник.
Днес, когато българската интелигенция апелира за морален катарзис, с огорчение констатираме, че положението се влошава, че страната ни се хлъзга назад, към неизживяното комунистическо минало. Изправяме се пред опасността да изгубим фундаментални демократични завоевания, пред риска да излезем от Европейския съюз и НАТО и „неочаквано” да се окажем член на Евразийския съюз, заедно с част от бившите източноевропейски и азиатски републики на СССР.
Съюз „Атлантик” категорично се разграничава от предложението на т. нар. патриотични казионни пенсионерски съюзи и асоциации на бивши военнослужещи, част от които се оглавяват от сътрудници или служители на бившите служби за сигурност.
Обръщаме се към президента на страната и депутатите от Народното събрание да не допуснат разрушаването на политическия консенсус, с който бе приет Законът за досиетата и бе създадена Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Управителен съвет на СОР „Атлантик”

5 декември 2013 г.
София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Румен Тотев кап.1 ранг 06 дек 2013, 20:44
   
  0
   
  0

  Съгласен съм, че не са показани, че не са извадени наяве тези, които носят вината за "мръсните деяния" на комунистическия режим.

  Но задавам въпрос към генералите в СОР "Атлантик", тъй като знам, че поне част от тях познаваха добре дейността на военното разузнаване: Господа атлантици, каква е вината на военното разузнаване за тези "мръсни деяния"? Ако размишлявате така, защото както ми каза един от вас че имате "визия за бъдещето", то вие сте загърбили своето минало. А щом сте се отрекли от миналото си, вие нямат право и на визия за бъдещето! Освен това ще добавя, че както военните разузнавачи нямаха вина за тези деяния, така и болшинството от разузнаването на МВР (Първо главни, както разбрах доста късно...) нямаха нищо общо с това.

  Трябваше да се извадят наяве служителите на политическата милиция (страхувам се да уточнявам кой точно отдел е било това - аз не съм имал връзки с тях) и най-вече тези, които са донасяли, външните агенти. Като от тях трябваше първо да се покажат тези, които са донасяли лъжи!!! Да не продължавам по-нататък, защото трябва да цитирам агентурни псевдоними на хора, които се разнасяха по медиите... Но уточнявам - на хора, заели висши места в политиката (на първо място) и в бизнеса (на второ място).

  Може би затова вече тази комисия си е изиграла ролята. Дори сега да ги извадят тези имена, на тях вече хич няма да им пука. Това трябваше да стане преди 20 години. Сега вече няма никакво значение за тях - те отдавна са си изплели кошничката, пардон, не става въпрос за кошничка а за голям-голям кош.

 2. #2
  моuntain ranger 07 дек 2013, 00:20
   
  0
   
  0

  Какво друго да очакваме от СОРА? Съюз, създаден от Велизарчо Шаламанчето (сега в Брюксел) и Аню Ангелов, станал популярен като Аню Ньойски, под егидата на Иван Костов. Заедно с други предателски съюзчета "научно" обосноваха погромите върху Българската армия. В ръководството му е пълно с политкомисари, вкл. най-верните, завършили Училището за агитация и пропаганда на Варшавския договор във Лвов, Украйна. Най-верните на БКП за една нощ се превърнаха в еничари-демократи. Такива са и "Джордж Маршал", АЗКОН и съюзчето на Аню Ньойски - ЦИНС. Съставени са от едни и същи хора, членуващи едновременно във всички изброени съюзчета. Плъзнали са като метастази в МО и подчинените стректури и дублират властта на всеки министър на отбраната откакто са се появили през 2001-2004 година. Свързани са със Сорос и други врагове на българската нация. В пълен конфликт на интереси, повечето от тях са и държавни служители в МО, има и кадрови... Комисиите Сидеров и Ерменков да си свършат работата като ги изхвърлят от МО! Ако продължават така нагло да разединяват офицерството и нацията ще започнем да ги оповестяваме поименно. Ще ги питаме как така по времето на гнусляра Аню Ньойски отзоваваха кадрови военни разузнавачи от чужбина, а назначаваха доносници и явочници в МО и подчинените структури? Малко на брой, но изключително гнусни типове, обединени, за да се чувстват по-силни... Не им го позволявайте! Интересен факт е, че всички тези се обединиха в КООСО?!? Заслужават здраво шибане!

 3. #3
  Краснов 08 дек 2013, 00:09
   
  0
   
  0

  Всичко е загубило значение за българите-и да разсекретят всички комунистически архиви и руснаците да ни върнат откраднатие от тях. и с архиви и без архиви ни сме под дънато. Комунистите са силни и непобедими,дори целия народ да се стопи,те пак ще ги има,пак ще са живи и здарави,богати и щастливи.Евалла им.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка